Enis Berberoğlu kararı ve kritik süreç
Anayasa Mahkemesi, Enis Berberoğlu’yla ilgili ikinci kez ihlal kararını 37 sayfalık gerekçeyle yayınladı. Meclis Başkanlığı’na gönderilen kararda Meclis'i rahatsız eden ifadeler ve ilk niteliği taşıyacak olan milletvekilliğinin tekrar iadesi işlemi ile ilgili Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi çarpıcı bir yazı kaleme aldı.
CHP'li Berberoğlu MİT TIR'ları görüntülerini Can Dündar'a ilettiği gerekçesiyle 5 yıl 10 ay hapis cezasını almış ve bu ceza Yargıtay tarafından onanmıştı. Milletvekilliği sona erinceye kadar Berberoğlu'nun cezasının infazının durdurulmasına ve salıverilmesine de karar verilmişti.
TBMM BAŞKANI ŞENTOP: 'SİYASİ BİLDİRİ DENİLEBİLECEK' BİR BÖLÜM VAR
Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Anayasa Mahkemesi’nin görev ve yetkilerini hatırlattığı AYM'nin Berberoğlu kararında "siyasi bildiri denilebilecek" bir bölüm olduğunu söylemişti.
İşte Abdulkadir Selvi'nin 'Enis Berberoğlu kararı ve kritik süreç' başlıklı o yazısı;
Anayasa Mahkemesi’nin Enis Berberoğlu’yla ilgili ikinci kez ihlal kararının gerekçesi yayınlandı. 37 sayfadan oluşan gerekçeli kararda Anayasa Mahkemesi Enis Berberoğlu’ndan ziyade kendi hukukunu korumayı amaçlamış.
Gerekçeli kararda ilk alınan ihlal kararının İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmemesinden kaynaklanan rahatsızlık dile getiriliyor. 140. maddede ise 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yapması gereken işlemler sıralanıyor.
DÖRT MADDE
1)Yeniden yargılama işlemlerine başlanması
2)Mahkûmiyet hükmünün infazının durdurulması
3)Başvurucunun hükümlü statüsünün sona erdirilmesi
4)Yeniden yapılacak yargılamada durma kararı verilmesi
ŞENTOP-CHP GÖRÜŞMESİ
Enis Berberoğlu kararından sonra dün CHP heyeti Meclis Başkanı Mustafa Şentop’la görüştü. Görüşmede Şentop’un “14. Ağır Ceza Mahkemesi durdurma kararı verir, yeniden yargılama için Enis Berberoğlu’nun dokunulmazlığının kaldırılması yönündeki fezlekeyi Adalet Bakanlığı iletirse, Adalet Bakanlığı da Meclis Başkanlığı’na başvurduğu takdirde ben gereğini yaparım” demiş.
İLK OLACAK
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, Enis Berberoğlu’nun dokunulmazlığının kaldırılması için önce milletvekilliğini iade etmesi gerekecek. Milletvekilliği düşürülen birisinin milletvekilliğinin tekrar iadesi işlemi ilk kez yaşanacak. O nedenle burada uygulanacak prosedür bir anlamda içtihat oluşturacak.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Berberoğlu’nun dokunulmazlığının kaldırılması için hazırladığı fezlekeyi Adalet Bakanlığı’na gönderecek. Adalet Bakanlığı da Meclise Başkanlığı’na iletecek. Berberoğlu’nun dokunulmazlığının kaldırılması için izlenecek prosedür milletvekilliğinin düşürülmesi sürecinde izlenenin tam tersi olacak.
BERBEROĞLU MECLİS’E DAVET EDİLECEK Mİ?
Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Berberoğlu’nun milletvekilliğinin iadesi kararını o gün Genel Kurul’u yönetecek olan Meclis Başkanvekili’ne gönderecek. Meclis Başkanvekili, Enis Berberoğlu’nu Meclis’e davet edecek. Karar okunacak böylece Berberoğlu yeniden milletvekili olacak. Böylece dokunulmazlık hakkına kavuşacak.
DOKUNULMAZLIĞININ KALDIRILMASI
Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Enis Berberoğlu’nun yeniden yargılanabilmesi için dokunulmazlığının kaldırılmasıyla ilgili fezlekeyi Anayasa-Adalet Karma Komisyonu’na gönderecek. Karma komisyonda Berberoğlu’nun dokunulmazlığının kaldırılması kararı alınırsa, Genel Kurul’a gelecek. Oylama yapılıp, katılanların bir fazlasının oyuyla kabul edilip dokunulmazlığı kaldırılacak.
İKİNCİ KEZ RET Mİ?
Peki Anayasa Mahkemesi’nin ikinci kez verdiği ihlal kararı 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından uygulanacak mı? CHP cephesinde uygulanmayacağı yönünde bir kaygı var. CHP heyeti o nedenle bugün HSK’yı ziyaret edecek.
İKİNCİ RET BEKLENMİYOR
Anayasa Mahkemesi’nin ikinci kez verdiği ret kararının İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından bu kez reddedilmesi beklenmiyor. Anayasa Mahkemesi’nin Mehmet Altan, Şahin Alpay hakkında ikinci kez verdiği ihlal kararı yerel mahkeme tarafından uygulanmıştı. Ancak ikinci kez reddedildiği takdirde HSK’nın yerel mahkeme hakkında işlem yapması gündeme gelebilir.
MECLİS BAŞKANI’NI RAHATSIZ EDEN PARAGRAF
Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararını Meclis Başkanlığı’na göndermesi rahatsızlığa yol açtı. Meclis Başkanı Şentop, “Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bu şekilde bir tembihte bulunması, bir nasihatta bulunması, öğüt vermesi Anayasa Mahkemesi’nin çok açık bir yetki aşımıdır” diye tepki gösterdi. Şentop, bugün ya da yarın Anayasa Mahkemesi’ne bir yazı da göndererek “tavzihte bulunulmasını” isteyecek. Bu arada Anayasa Mahkemesi kaynakları da bir yetki aşımı düşüncelerinin olmadığını, sadece Enis Berberoğlu eski milletvekili olduğu için “ilgi ve bilgi” açısından Meclis’e gönderildiğini ifade ettiler.
-
Vatandaş 3 yıl önce Şikayet EtAnayasa mahkemesi de kim oluyormuş, Anayasa-baba yasa, mahkeme diye birşey bırakmıyacaksın, hepsini kapatacaksın. Bir kişi ne derse o olacak. Bakın hiç problem çıkar mı?Beğen
-
cengiz 3 yıl önce Şikayet Etkimsenin oyuncağı olmayan ,çekildiğinde sağa sola sünmeyen bir anayasa şart.İşin garibi herkes böyle söylüyor ama yapmak isteyen yok.....Beğen
-
vatandil 3 yıl önce Şikayet Etbu haberde haini hapise göndermemek için kurulacak düzen anlatılıyor bakalım kanunmu galip gelecek hainlermiBeğen Toplam 1 beğeni
-
Ahmet 3 yıl önce Şikayet EtBu anayasa mahkemesi de kendiyle çelişen bir yer oldu.kisilere göre karar veriyor gibi.bir yerlerden baskimi alıyor.Beğen Toplam 7 beğeni
-
TUFAN 3 yıl önce Şikayet EtVatan hainlerinin mecliste yeri yoktur.....Beğen Toplam 13 beğeni