Prof. Dr. Mehmet Ceyhan açıkladı: Mutasyonda artık yol ayrımına geldik

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, mutasyona iki yönlü bakmak gerektiğini söyledi. Ceyhan, mutasyonun iyi veya kötü yöne evrilmesi durumunda yaşanabilecek senaryoları anlattı.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan açıkladı: Mutasyonda artık yol ayrımına geldik
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan açıkladı: Mutasyonda artık yol ayrımına geldik
GİRİŞ 26.02.2021 14:33 GÜNCELLEME 26.02.2021 14:33
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün Türkiye'de de görünen mutasyonlarına ilişkin DHA'ya değerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Ceyhan, aslında yüzlerce farklı mutasyonun olduğunu söyledi. Prof. Dr. Ceyhan, "İngiltere mutasyonu yüzde 30 civarında daha fazla bulaşıyor. Brezilya mutasyonları yüzde 70-80 daha çok bulaşıyor. Aynı virüsler sürekli yeni mutasyonlar da geçiriyor" dedi.

'ŞU AN TAM YOL AYRIMINA GELDİK'

Prof. Dr. Ceyhan, mutasyona iki yönlü bakmak gerektiğini belirterek, "Kötü senaryo; bu mutasyonu taşıyan virüsler eğer daha öldürücü, daha ağır seyredici ikinci mutasyona da tabi olursalar, hem daha hızlı hem de daha kötü seyreden bir hastalık ile karşı karşıya kalacağız. İyi senaryo; hep başından beri bahsettiğimiz pandeminin mutasyon ile bitme sürecindeki aşamalardan bir tanesi gerçekleşmiş oldu diye düşünebiliriz. Pandeminin bu şekilde sona ermesi için aynı virüsün iki farklı mutasyon geçirmesi lazım. Biri daha hafif seyreden, daha az öldüren hale gelmesi lazım; ikincisi de daha çok bulaştırır hale gelmesi lazım. Daha çok bulaştırmazsa, iyi mutant virüs zaten orijinal Vuhan virüsünün yerini alamaz. Biz şu an da tam o yol ayrımına geldik. Bundan sonra gideceğimiz yolda karşımıza iyi bir mutasyon mu çıkacak, kötü bir mutasyon mu çıkacak bilmiyoruz. Şu ana kadar olan mutasyonların hastalığı daha ağır hale getirmediğini gördük. Korku şu; aşıdan daha az etkilenen, önlenmesi daha zor, daha bulaştırıcı hale gelmiş bir virüs ikinci bir mutasyonu geçirip de daha kötü seyreden hale gelirse siz adapte olup, yeni aşı çıkartıp, bunu kontrol etmeye kalkana kadar bütün dünyaya yayılır virüs" diye konuştu.

ABD'de mutasyon paniği: Şeytan burada!

'AŞIDA BEKLEDİĞİMİZ İKİ OLAY GERÇEKLEŞMEDİ'

Prof. Dr. Ceyhan, pandemi aşısında bekledikleri iki olayın gerçekleşmediğini söyledi. Ceyhan, bunlardan birinin aşılı kişilerin birbirine ya da başka kişilere virüsü bulaştırmasının engellemesi olduğunu kaydederek, "Şu an kullanıma hazır aşıların hiçbirinin böyle bir özelliği yok. Biz, tamam kişileri ölümden koruyacağız; ama pandemi sürüp gidecek böyle. Bir anda bir mutasyona uğrayacak virüs ve yeniden biz insanları aşılamaya başlayacağız, dolayısıyla beklediğimiz ilk şey gerçekleşmedi. İkinci, bu mutasyonların mümkün olduğu kadar düşük olması için uğraşmak lazım, 'süreleri uzatalım daha iyi cevap oluyor' şeklindeki yaklaşımlar pandemi aşıları için yanlış bir yaklaşımdır. 1'inci dozu yapıyorsunuz maksimum yüzde 50 civarında bir etkinlik oluyor, siz yüzde 50 etkinlikle virüsü aylarca yan yana getirirseniz o virüs eninde sonunda mutasyon geliştiriyor. Yani aşı olmasa mutasyon geliştirme şansı 1'ise, yüze çıkıyor o zaman. Dolayısıyla kısa süre içinde aşılamayı en kısa sürede bitirmemiz lazım, bitirmekten şunu kastediyoruz; eğer mutasyonlu virüs yayılmazsa dünyada yüzde 60'ı toplumun bağışık hale gelene kadar; ama eğer mutasyonlu virüs yayılırsa o zaman yüzde 80'ini aşılamamız lazım. Mutasyonlar artmadan bizim bir an önce toplumun yüzde 60'ını aşı ile bağışık hale getirmemiz lazım. İki aşı arasında minimum süreleri kullanmak gerek, maksimum süreleri değil" dedi.

YORUMLAR 16
  • GONYALI 3 yıl önce Şikayet Et
    Rusya 3'üncü aşıyı üretti. Biz her akşam seni ve senin gibi prof. hocalarımızı dinleyerek kafamızı karıştırmaya devam ediyoruz. Kayseri Ünv. aşı üreteceğim diye kendini parçalarken memleketin en zeki öğrencilerini törpüleyen İstanbul ve Ankaranın parlak üniversitelerinin hocaları Rektörlük binasına arkalarını dönüp protesto ile mi meşgul oluyorlar. Yazık memleketime yazık
    Cevapla
  • Hakan 3 yıl önce Şikayet Et
    Çok etkileyici konuşuyor hocamız, da pek biseyden anladığı yok sanırım
    Cevapla
  • Gökhan Atmaca 3 yıl önce Şikayet Et
    Kafile kafile turlar. Paket serviste kuyruklar. Memleketin %80 Tarım işçisi belgeli %15'ide taşımacılık sektörü izin belgeli. Evde kim kalıyor %5 eniyilerimiz kalıyor sanırım.
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Toplumun kaçı aşılandı bu kadar zormu kronik haslagimiz var çalışıyoruz biran önce aşı yapılsın çok yavaş ilerliyor bize sıra anca Haziran'da gelir 50 yaş altındayim
    Cevapla
  • HACI 3 yıl önce Şikayet Et
    Gerçekler acıdır. Hoca doğruyu söylüyor milletin hoşuna gidecek diye yalanmı söylesin
    Cevapla
  • Abdussamet 3 yıl önce Şikayet Et
    Serhan Allah sana akıl fikir versin. Aynı gök kubbe altında böyle insanlar ile yaşamak çok acı verici maalesef.
    Cevapla
  • Cüneyt beyaz 3 yıl önce Şikayet Et
    130 doktor öldü bilesin belki bir düşünür üzülürsün, gripten bu kadar doktor ölüyor muydu diye
    Cevapla
  • Serhan 3 yıl önce Şikayet Et
    Hocanın oğlan pfizer de ceo tabiki insanları korkutacak amma velakin korkulacak bir şey yok. Önceki yıllarda da insanlar grip oluyordu, zatürre oluyordu, eceli gelen ölüyordu ömrü olan yaşıyor. Öncelikle korkmamız gereken Allah virüs değil. Maske de takmıyorum mesafeye de uymuyorum Allah'a şükür corona morona olmadım. Bol turşu, elma sirkesi, sarımsak, kelle paça, ayak paça ikişer tabak içerim bol baharatlı. Yani anlayacağınız coronoya kafa atarım.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Trump'tan tartışmalı Grönland ve Panama yorumu
CHP'li belediyeden skandal! Kentsel dönüşüm yerine milyarlık vurgun!