2022 ehliyet yenileme işlemleri (adım adım) | Eski ehliyet geçerlilik süresi ne kadar?

Yeni ehliyetlerin hayatımıza girmesiyle beraber eski ehliyetlere ne olacağı ve ne kadar süreyle kullanılabileceği gibi sorular akıllara geliyor. Vatandaşlar adım adım sürücü belgesi alım ve değişim işlemlerini sorguluyor. 2022 yılında bu işlemlerinin nasıl yapıldığı ile ilgili tüm bilgiler haberimizin içerisinde

2022 ehliyet yenileme işlemleri (adım adım) | Eski ehliyet geçerlilik süresi ne kadar?
2022 ehliyet yenileme işlemleri (adım adım) | Eski ehliyet geçerlilik süresi ne kadar?
GİRİŞ 03.01.2022 12:21 GÜNCELLEME 03.01.2022 13:31
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Ehliyetini yenilemek isteyen ve eski ehliyetini yeni ehliyetle değiştirmek isteyen birçok vatandaş bu işlemin nasıl yapıldığını sorguluyor. Özellikle içerisinde bulunduğumuz 2022 yılı itibariyle bu işlemlerin tarihinin geçirilmeden yapılması, doğabilecek cezaların önüne geçilmesi için önem taşıyor. Sürücü belgesini yenilemek isteyen vatandaşlar ayrıca randevu işlemleri nasıl yapılır, sağlık raporu nerden alınır, yeni ehliyet ücretleri ne kadar gibi soruların cevaplarını da arıyor. Ehliyet değiştirme ve alma ile ilgili tüm detaylar haberimizin içerisinde...  

EHLİYET YENİLEMEK İÇİN ALINMASI GEREKEN BELGELER

Kimlik Belgesi

Nüfus cüzdanınız, yeni kimlik kartınız yada pasaportunuzu götürmeniz yeterli olacaktır.

Sürücü Sağlık Raporu

Devlet Hastaneleri, Sağlık Ocakları yada Özel Hastanelerden "Sürücü Olur Belgesi" veya "Sürücü Sağlık Raporu" adı altında gerekli muayeneleri olarak bu belgeye sahip olabilirsiniz.

Sürücü Belgesi Değerli Kâğıt ve Harç Bedeli Vakıf Payı

Bu ücret yeni ve eski tip ehliyetlerin yenilenmesi aşamasında devlet bankaları aracılığıyla yatırılan harç bedelidir. Buna ek olarak yine devlet bankaları aracılığıyla yatırılan "Vakıf Payı" adı altında bir ücret vardır. Ehliyetlerini yenilemek isteyenler bu ücretleri yatırıp, dekontunu alarak başvurularını gerçekleştirebilirler. 

Biometrik Fotoğraf

Sürücü Belgesini yenilemek isteyen adaylar her hangi bir fotoğraf stüdyosundan çekilecekleri "Biometrik Fotoğrafla" (fotoğrafın biometrik olması şart normal vesikalık kabul edilmiyor) başvurularını tamamlayabilirler. 

Kan Grubu Kartı

Üzerinde kan grubunuzun yazdığı karttır. Bu kartı sağlık belgesi aldığınız hastaneden temin edebilirsiniz. 

Adli Sicil Belgesi

Adli Sicil Belgesi ehliyet yenileme işlemlerinde gerekli belgelerden biridir. Bu belgeyi adliyelerde bulunan Adli Sicil Müdürlüklerinden, Kaymakamlıklardan ve e devlet üzerinden temin edebilirsiniz.

EHLİYET BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Sürücü Belgesi değiştirme işlemleri için yetkili kurumlar nüfus müdürlükleridir. Başvuruları arzu ettiğiniz herhangi bir nüfus müdürlüğünde yapabilirsiniz. Bu nedenle eğer randevularda boşluk bulamıyorsanız müsait bir nüfus müdürlüğüne de başvuru yapabilirsiniz. Ayrıca randevular hem internetten hem de Alo 199 nüfus müdürlüğü destek hattından da gerçekleştirebilirsiniz. 

İnternet üzerinden başvuru yapmak için tıklayınız.

2022 EHLİYET YENİLEME ÜCRETİ NE KADAR?

Eski tip ehliyetini yeni tip ehliyet ile değiştireceklerin ödeyecekleri ücret 13+2 TL'dir. Eski tip ehliyetini kaybedenlerin veya çaldıranların yeni tip ehliyet almak için ödeyecekleri ücret 13+2 TL'dir. Yeni tip ehliyetlerini yenilemek isteyenlerin, kaybedenlerin veya çaldıranların ödeyecekleri ücret: 280+65 TL'dir. 01/01/2016 tarihinden sonra yeni tip ehliyet almamış kişiler ehliyet yenileme, kayıp, zayi, çalıntı durumlarında 15 TL yenileme ücreti öderler. Yeni tip ehliyetler 01/01/2016 tarihinden itibaren dağıtılmaya başlanmıştır. Bu tarihten sonra ehliyet alanların ehliyeti yeni tip ehliyettir. Yeni tip ehliyet alanlar daha sonra ehliyet yenileme, kayıp, zayi ve çalıntı durumlarında 345 TL Harç + Değerli Kağıt ve Vakıf Payını öderler. 

EHLİYET YENİLEME İÇİN HANGİ BANKAYA PARA YATIRILIR?

Yenileme işlemleri için ödenecek harç ücretlerini bankalar aracılığıyla ödeyebilirsiniz. Maliye bakanlığı ve Trafik vakfınca protokol yapılmış ödeme yapılabilen banklara ödeme yapılacaktır. Ayrıca internetten ödeme de yapabilirsiniz. Ehliyetinizi alabilmek için harç yatıracağınız bankalar, Akbank, Aktifbank, Şekerbank, Türkiye Vakıflar Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Albaraka Türk Katılım Bankası, Ziraat Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Garanti Bankası, Deniz Bank, PTT Bank.

EHLİYET YENİLEME İÇİN SON GÜN NE ZAMAN?

Yapılan son açıklamaya göre ehliyet yenileme son başvuru tarihi 31.12.2022'dir. Eski ehliyetinizi değiştirmek istemiyorsanız son tarihe kadar değiştirme zorunlu değildir. Belirtilen tarihe kadar eski ehliyetinizi kullanabilirsiniz.

YORUMLAR 9
  • BABA VANGA 2 yıl önce Şikayet Et
    Teknik olmasina ragmen Türkiyedeki Tm i$lemler cok cok cok agur bürokratik tek kelime ile i$kence.! Hic bir gerekli makam ayni yerde degil kilommetrelerce uzaga ble gitmek mecburiyetinde kaliyorsunuz..Bin kere yazdim yine yazyirium Türkiyede her$ey degi$ir ama kafalar asla asla asla degi$mez.Birde Trafik asla degi$mez..Yilda 175.000 bin trafikde Ölüm yanliz bu sinemada..
    Cevapla
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Sağlık raporunu, Sağlık ocağından alamadım.Şimdilik değiştirmekten vazgeçtim.En zor olanı sağlık raporu alabilmek,diğer evraklar kolay.Hastaneye sevk ediyorlar,para ve zaman israfı.Sağlık ocakları belirli kontrol sonucunda bu raporu verebilmeli.10 yaşındaki çocuğa futbol lisansı içinde sağlık ocağı hastaye sevk ediyor.Onuda yaptıramadım daha bekliyor.
    Cevapla
  • M karakaya 3 yıl önce Şikayet Et
    Ben 1993 te aldigim ehliyeti yipranip yirtildigi icin koli bantiyla yapistirmistim sobra iyice dagildi gitti bende attim zaten ondan sobrada arac ve ehliyete ihtiyac olmadi simdi ben kimlik cikartsam yeterli degilmi icinde cip ozelligi varsa otomatik olarak ehliyet cikarmaya gerek yok gibi duruyor
    Cevapla
  • Misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    Şu istenen belgelerin birçoğu zaten devletimizde elektronik olarak mevcut ve istedikleri zaman sorgulanabilir durumda. Aynı kağıt belgeleri tekrar tekrar istemenin ne anlamı var !
    Cevapla
  • Dermanbey Anadolu 2 yıl önce Şikayet Et
    Para ve israf baska bir sey deyil..zamana yazik...
    Cevapla
  • Memet 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu eski tarifedir, yeni tarifeye göre; zaten ehliyet kimlik kartına işleniyor ve ehliyete gerek kalmıyor.
    Cevapla
  • Bir bilen 3 yıl önce Şikayet Et
    Ehliyet kimlik katrlarına işleniyor, doğrudur ama sisteme girildiği zaman ağır vasıtalar için 5 yıl, hafif araçlar için 10 yıl olan süre çıkacaktır. Buradaki önemli husus vatandaşın sürücü olur sağlık raporu alarak sürücü olup olmayacağına doktorun karar vermesi ve trafikte olası kazaların önüne geçilmesi. Kısacası 5 veya 10 yıllık kullanım süresi biten yeniletmek zorunda. aksi takdirde cezası daha çok olur.
    Cevapla
  • hasan 3 yıl önce Şikayet Et
    Yeni tip kimlik kartı ve sürücü belgesi olduğu takdirde kimlik kartına yükleme işlemi yapılıyor. Ehliyet yenilenmek zorunda bu birleştirme işlemi için ve yanınızda bulundurma zorunluluğu olmasa da muhafaza etmek zorundasınız.
    Cevapla
  • Mustafa Akbaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Önce eski ehliyeti desiştirip sonra kimlik kartıyla birleştirme yapiliyor.Sistem bu şekilde işliyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika: Tel Aviv'i sarsan saldırı sonrası İsrail'den flaş Demir Kubbe itirafı
Pentagon'dan Türkiye'ye Suriye ve YPG resti