Denizlerden 11 ton maske ve eldiven toplandı

Geçen yıl "Sıfır Atık Mavi" projesi kapsamında, 28 kıyı ilinde denizlerden 11 ton maske ve eldiven toplandı.

Denizlerden 11 ton maske ve eldiven toplandı
Denizlerden 11 ton maske ve eldiven toplandı
GİRİŞ 20.03.2021 15:56 GÜNCELLEME 20.03.2021 15:58
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin uzun kıyı şeridi ve ekolojik açıdan zengin deniz ortamı, dünyanın diğer bölgelerindeki gibi sanayi, deniz taşımacılığı, kıyılarda yoğun şehirleşme, turizm ve yasa dışı atık boşaltımlarından kaynaklanan kirlilikle karşı karşıya kalıyor.

Özellikle "deniz çöpü" olarak adlandırılan, denize çeşitli yollarla taşınmış doğal olmayan katı maddeler, önemli kirleticiler arasında yer alıyor.

Bu sorunun kaynağında önlenmesi için 2872 sayılı Çevre Kanunu ve diğer ilgili mevzuat kapsamında önlem alınıyor. Mevzuatın uygulanmasındaki aksaklıklar, teknik ve maddi gereksinimlerin tümüyle yerine getirilememesi, insanların tüketim davranışlarındaki yanlışlar gibi nedenlerle deniz çöpü problemi yaşanıyor.

"Sıfır Atık Mavi" hareketi başlatıldı

Deniz çöplerinin azaltılmasına yönelik uygulamaların sistematik yürütülmesi, bilinirliğinin sağlanması ve toplumda bu konuda duyarlılığın oluşturulması amacıyla Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan himayesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yürütülen Sıfır Atık Projesi kapsamında, 10 Haziran 2019'da deniz ve su varlıklarının korunması ile kirliliğe engel olmak için "Sıfır Atık Mavi" hareketi başlatıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, proje kapsamında ilk olarak "Deniz Çöpleri İl Eylem Planlarının Hazırlanması ve Uygulanması" kapsamındaki genelgeyi yürürlüğe koydu. Genelgeyle deniz çöplerinin kaynağında engellenmesi, azaltılması, toplanması ve halkın bilinçlendirilmesi çalışmalarının yapılması hedeflendi.

Bu kapsamda, denize kıyısı bulunan 28 ilde Deniz Çöpleri İl Eylem Planları hazırlandı. Eylem planları ile deniz çöplerinin yoğun görüldüğü alanlar ile kaynaklar (sahiller, nehirler, faaliyet alanları ve benzeri yerler) belirlendi. Deniz çöplerinin azaltılmasına yönelik çalışmaların yanında toplanmasına yönelik olarak plajlarda, deniz yüzeyinde ve dibinde temizlik faaliyetleri başlatıldı.

Buna göre, 28 kıyı ilinde geçen yıl gerçekleştirilen deniz çöpleri temizliği faaliyetleri sonucunda, yaklaşık 20 bin ton atık, deniz ve kıyılarından toplanarak bertaraf edilmeye gönderildi.

Toplanan deniz çöplerinin 4 milyon 797 bin 496 kilogramı poşet, pet şişe gibi plastikler, 1 milyon 846 bin 353 kilogramı ahşap, 682 bin 197 kilogramı cam ve seramik benzeri, 385 bin 971 kilogramı konserve kutusu, teneke benzeri metaller, 251 bin 200 kilogramı balıkçılık malzemeleri, 243 bin 538 kilogramı kağıt, 156 bin 572 kilogramı ayakkabı, giyim ve tekstil malzemeleri, 93 bin 605 kilogramı balon, araç lastiği gibi lastik malzemeler, 46 bin 564 kilogramı sigara izmariti, 11 milyon 400 bin 858 kilogramı diğer atıklardan oluştu.

YORUMLAR 5
  • Guney 3 yıl önce Şikayet Et
    atacaklar tabii. para verip almadılar ki. Bu ülkenin sorunu sosyal devlet olması. Solcu devletten sağcı allahtan istiyor resmen bedavacılık. Kimsenin bir iş yaptığı yok. Ülkenin yüzde 80 i ya memur ya emekli ya engelli ya çocuk vs. belki %20 çalışıp bir şeyler üretiyor satılabilecek. Birde tarım hayvancılıkta teşvik verilir. Bir kamyon buğday 3000 usd bir kamyon cep telefonu 18 milyon usd. buğdayın tamamkı kar olsa 3000 usd tel de %1 kazansan 180.000 usd. Sorun üretim yok. bedavacı çok
    Cevapla
  • dfghjkl 3 yıl önce Şikayet Et
    pis herifler, ulan sen evinin ortasına çöp atıyormusun da sağa sola pisliğini atıyorsun, şuursuzluk, gerzeklik başka bir şey değil...
    Cevapla
  • Antalya 3 yıl önce Şikayet Et
    Muratpaşa Antalya da falezlerin önünde tonlarca bira şişesi,çekirdek , plastik atiklari ne ararsan var, yazıklar olsun
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Çevre temizliğini öğrenmek için eğitim şart her tafta çöp kutuları var kendi eldivenlerini kendi maskeni çöp kutusuna atmak için 10 dakika elinde taşısan ne olacak sonuçta senin çöpün o kadar insana çevreye , doğaya zarar veriyorlar.
    Cevapla
  • ATILLA TÜRK 3 yıl önce Şikayet Et
    icki icerler siyei denize atarlar lastik sigara izmariti ne bulurlarsa hatta insani hasta yapabilecek kimyasal atiklari sonra denizdeki baligi tüketir bu cahil denizleri kirleten sonra hasta olur hastanede ben nezaman iyilesecegim diye doktora sorar denizdeki canliligi bitiri sonra balik pahalasinca niye pahali e balik kalmadi balik saglikli suda yasar hayvanlar dogayi kirletmiyor ama dogayi kirletenler sahi simdi hangi farki yazayim bilemiyorum hayvanlara haksizlik olur
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Kacır'ın konvoyunda kaza! İl Başkanı hayatını kaybetti, 3 polis yaralı
Fenomenlerin yasa dışı bahis kazancı: Paylaşım başına ne kadar aldıkları ortaya çıktı