Avrupa ülkesi, İstanbul sözleşmesi'ni yerden yere vurdu

Türkiye, İstanbul Sözleşmesi'nden çekildi. Resmi Gazete'de yayımlanan bu karar, gündemde oldukça yankı uyandırırken gözler İstanbul Sözleşmesi'ni onaylamayan 11 ülkeye çevrildi. Kritik karar, Polonyalı yetkililerin İstanbul Sözleşmesi'yle ilgili yaptığı açıklamaları akıllara getirdi.

Avrupa ülkesi, İstanbul sözleşmesi'ni yerden yere vurdu
Avrupa ülkesi, İstanbul sözleşmesi'ni yerden yere vurdu
GİRİŞ 23.03.2021 19:02 GÜNCELLEME 23.03.2021 19:09
Bu Habere 58 Yorum Yapılmış

İstanbul Sözleşmesi, aileyi ve kadını güçlendirmeye odaklı olan sonrasında ise küresel LGBT lobilerinin ve bunlarla eşgüdümlü finans ve teknoloji şirketlerinin ülkemiz üzerinde düşünce ve ifade özgürlüğünü baskılayıcı, aile ve toplum değerlerimizi yozlaştırıcı politik bir baskı aracı olarak kullanmaya başlamalarından dolayı dün alınan bir son dakika kararı ile İstanbul sözleşmesi feshedildi.

11 Mayıs 2011 yılında kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetle mücadele etmek için hazırlanmış olan İstanbul Sözleşmesi'ni imzalayan Türkiye, alınan bir kararla sözleşmeyi feshetti. Toplamda 46 ülke sözleşmeye imza atarken, 11 ülke ise sözleşmeyi yürürlüğe koymadı.

ANLAŞMADAN ÇEKİLEN İLK ÜLKE

İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddeti önleme ve bununla mücadelede temel standartları ve devletlerin bu konudaki yükümlülüklerini belirleyen uluslararası insan hakları sözleşmesidir.

Türkiye, toplamda 46 imzacısı bulunan sözleşmeyi ilk imzalayan ve onaylayan ülkelerden biriydi. Türkiye, söz konusu anlamayı imzaladıktan sonra, anlaşmadan çekilen ilk ülke oldu.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ RESMİ GAZETE

POLONYA ADALET BAKANI: ZARARLI İDEOLOJİK UNSURLAR İÇERİYOR

Polonya Adalet Bakanı Zbigniew Ziobro, düzenlediği basın toplantısında, Avrupa Konseyi İstanbul Sözleşmesi’nin, okullarda çocuklarda toplumsal cinsiyetin anlatılmasını öngörmesinin ailelerin haklarını ihlal ettiğini öne sürmüştü.

Ziobro, “Sözleşme zararlı olarak gördüğümüz ideolojik unsurlar içeriyor” ifadlerine yer vermişti.

4 TEMEL İLKESİ ÖNEMLİ

Avrupa Konseyi tarafından desteklenen sözleşme, taraf devletleri hukukî olarak bağlar. Sözleşmenin dört temel ilkesi; kadına yönelik her türlü şiddetin ve ev içi şiddetin önlenmesi, şiddet mağdurlarının korunması, suçların kovuşturulması, suçluların cezalandırılması ve kadına karşı şiddet ile mücadele alanında bütüncül, eş güdümlü ve etkili işbirliği içeren politikaların hayata geçirilmesi olarak planlandı.
 

İşte KADEM'in hazırladığı 'Kadın haklarına dair ilkeler bildirgesi'


İşte İstanbul Sözleşmesi'nin yürürlükte olduğu, mutabakatı imzaladığı halde yürürlüğe koymayan, mutabakatı imzalamayan ve sözleşmeden çekilen ülkeler...KABUL ETMEYEN 11 ÜLKE

Her ne kadar dünya genelinde sözleşme onaylansa da 11 ülke sözleşmeyi imzalamadı. İşte imzalamayan 11 ülke:

Ermenistan
Bulgaristan
Çekya
Macaristan
Letonya
Lihtenştayn
Litvanya
Moldova
Slovakya
Ukrayna
İngiltere

Sözleşmeye muhalif olan ülkeler, bu uygulamanın aile yapısını bozduğunu iddia etti. Macaristan hükümeti durumla ilgili bir bildiri yayınlayarak "Bu yasal düzenleme 'yıkıcı cinsiyet ideolojilerini' ve 'yasa dışı göçü' körükleyecektir" ifadelerine yer verdi.

'AİLE TANIMI FARKLILAŞACAK'

İmzalamayan 11 ülke, söz konusu sözleşmenin kadına yönelik şiddeti ve aile içi şiddeti önlemenin ötesine geçip, kadın ve erkek arasındaki cinsel farklılığı ortadan kaldıracağına inandığını belirtti. Bu ülkelerde aile tanımının farklılaşacağından endişe duyuluyor.
 

Son Dakika Haberi: İstanbul Sözleşmesi neden feshedildi?


DİNİ KESİMLER SICAK BAKMIYOR

Özellikle muhafazakar kesimler tarafından reddedilen İstanbul Sözleşmesi'nin dini yapıya ters olduğu düşünülüyor. Macaristan ve Polonya'daki muhafazakar iktidar hükümetleri, aile şiddeti yönelik korumaları erittiğini öne sürüyor.

OKULLARDA VERİLECEK CİNSİYET EĞİTİMİNE DAİR ENDİŞE

Ülkelerin bir diğer endişesi ise sözleşmenin okullarda verilecek cinsiyet eğitiminin değiştirmesi. LGBT+ ilişkilerini yaygınlaştırdıkça eğitimin de buna göre düzenlenmesinin önünün açtığını iddia eden ülkeler bu nedenle de sözleşmeyi onaylamayı reddediyor.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'NE RAĞMEN AB'DE ŞİDDET EKSİK OLMADI

Avrupa'da her hafta aile içi şiddetten 50 kadın ölüyor.
Her 3 kadından biri 15 yaşından beri fiziksel/cinsel şiddete uğruyor.
Üst düzey yönetici kadınların% 75'i işyerinde cinsel tacize uğruyor.
Her 4 kadından 1'i hamilelikte fiziksel/cinsel şiddete uğruyor.
İstanbul sözleşmesini 2014'de onaylayan Fransa'da her iki kişiden biri taciz ya da cinsel saldırıya uğradı, aile içi cinayetler 2019'da % 16 arttı ve 173 kurbanın % 80'i kadındı.

YORUMLAR 58
  • okuyucu 3 yıl önce Şikayet Et
    Lgbt geleceği yok etmektir. Kadın-kadın ile erkek-erkek ile evlenirse geleceğe çocuk kim yapacak, nesli tüketmektir bu, kesinlikle desteklemiyoruz..
    Cevapla
  • hbr7 dikkatine 3 yıl önce Şikayet Et
    Haritaya dikkat. İngiltere ve Ermenistan aynı kategoride olmasına rağmen farklı renklerde gösterilmiş..
    Cevapla
  • bülent 3 yıl önce Şikayet Et
    Abdurrahman Dilipak haklıymış demek ki
    Cevapla
  • Capla hama 3 yıl önce Şikayet Et
    Tersini yapalım,kazanırız
    Cevapla
  • Tarihçe-i Hayat 3 yıl önce Şikayet Et
    "Bu medenilerin çoğu, eğer içi dışına çevrilse, kurt, ayı, yılan, hınzır, maymun postu görülecek gibi hayale gelir." (Tarihçe-i Hayat, s. 116)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yeni asgari ücret rakamında sona doğru
Ticaretle ilgilenenler dikkat! Oran belli oldu