SSB Başkanı İsmail Demir'den önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Ülke TV’de Gazeteci Mustafa Yıldız'ın sunduğu 5. Gün programında soruları cevaplandırdı.

GİRİŞ 26.03.2021 23:04 GÜNCELLEME 27.03.2021 00:35

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Tarihçi-Yazar Ahmet Anapalı ve Öğretim Görevlisi Dr. Eray Güçlüer 5. Gün’de, Türkiye’nin ürettiği silahları konuştu.

SORU: Orta ve Yüksek irtifa özellikle siper füze sisteminin gelişimi hakkında bilgi verir misiniz?

Özellikle günümüzde insansız hava araçlarının çeşitli zararları ve tehditleri oldu. Bunları durduracak her türlü teknolojide gelişimimiz sürecek. O açıdan biz hangi hava aracına karşı başarılı oluruz onun üzerinde duruyoruz.

İsmail Demir paylaştı! BAYKAR AKINCI TİHA seri üretime başladı

SSB Başkanı Demir'den dikkat çeken çağrı: Bunu mutlaka yapmalıyız

'Teşkilat' dizisinde çok konuşulan F-35 sahnesi!

SORU: İnsansız ve İnsanlı denizaltı projeleri devam ediyor. Özellikle Doğu Akdeniz'deki gerilimi düşündüğümüzde çalışmalar ne yönde ilerliyor?

Belirttiğiniz gibi denizaltı projelerimiz devam ediyor. Şu anda şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki Türkiye kendi denizaltını tasarlayıp üretecek seviyede. Zaten denizaltı konusunda Deniz Kuvvetlerimizin kabiliyetleri ortada. İnsansız sistemler konusunda her ortamda geleceğin muharebe ortamında çok önemli olacağını düşündüğümüz için çeşitli boyutlarda insansız hava, deniz, kara araçları çalışmalarımız devam ediyor.

SORU: Geleceğin savaş ve savunma konseptleri nasıl olacak bir öngörünüz var mı? Türkiye buna hazır mı? İnsansız savaş uçağı ne zaman göklerde uçar?

Bizim şimdi iki yönlü bir bakış açımız var. Birincisi şu anda adını duyduğunuz bazı projelerimiz bunlar konvansiyonel silahları ve ürünleri yapmak yönünde. Zırhlı araçlar, denizaltı, firkateyn, jet eğitim uçağı bunlar genelde birçok ülkenin yıllar önceden çok çeşitli modellerini çıkardığı modeller. Biz arkadan koşuyoruz burada. Onları yakalamak için çok hızlı gitmemiz lazım. Keşke bu tür sistemlere daha önce başlayabilseydik.

SORU: CAATSA yaptırımlarının bu süreçte savunma sanayimize etkisi nasıl oldu?

CAATSA yaptırımlarını biz elimizin tersiyle itip devam ediyoruz. Belki farkındalığımızı artırması bakımından da bize işaret fişeği oldu diyebiliriz. O açıdan bunları bırakıp yolumuza devam edeceğiz. Geleceğin harekat ortamında sürekli düşünüp bununla ilgili hazırlıklar ve projeler yapıyoruz. Bazı ürünlerin çalışması devam ediyor bazı ürünlerin testleri devam ediyor. Çok sayıda görev icra eden otonom Karadeniz Hava Sistemleri'nin görev paylaşımı yapıp harekat ortamında belirli bir amacı gerçekleştirmek üzere devreye girdiği ortamlar söz konusu. Bunlara adım adım gitmek gerekiyor ve bunlar için kaynak gerekiyor. Dünya buraya doğru gidiyor. Bunları yapmazsanız geride kalırsınız. Yapay zeka sisteminin bir otonom sisteminin birbirleriyle haberleştiği yine harekat merkezine bilgi gönderdiği bazen kendi kararlarını belli ölçüde kendi verdikleri ortamı düşünmezseniz ve bugün başladık yarın oldu şeklinde olmayacak. Uzun bir yolculuk bu. Şu anda savunma sanayisinde belli yetkinliği olan ülkelere geleceğe yatırım yapma peşinde. Biz şu anda onların elindeki mevcut ürünlerin daha iyilerini yapmaya çalışırken bir taraftan da geleceğe bakmamız gerekiyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
En acı görüntü! Grand Kartal Otel'de park halindeki araçlar kaldırılıyor
Beşiktaşlı futbolculardan anlamlı duruş! Galibiyet üçlüsü olmadı