AYM, HDP iddianamesini iade etti! Peki şimdi ne olacak, işte atılacak adımlar
Son dakika: Anayasa Mahkemesi, HDP'nin kapatılması istemiyle açılan davada, eksiklik tespit ettiği iddianameyi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına iade etti.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın HDP'ye kapatma talep edilen iddianamesini inceleyen Anayasa Mahkemesi raportörü, dün, ilk incelemeye ilişkin raporunu tamamlayarak AYM heyetine sunmuştu. Raportör usul eksikliklerin giderilmesi için iddianamenin iadesini istemişti.
AYM, RAPORTÖRÜN İADE TALEBİNİ ONAYLADI
Bugün gelen son dakika haberine göre ise; Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin tarafından HDP'nin kapatılması istemiyle açılan davada, eksiklik tespit ettiği iddianameyi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına iade etti.
Bahçeli'den AYM'nin kararına ilişkin ilk açıklama
SÜREÇ ŞİMDİ NASIL İŞLEYECEK?
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, eksikleri tamamlayarak iddianameyi Anayasa Mahkemesine yeniden gönderecek. AYM Genel Kurulu, daha sonra belirlenecek bir günde tekrar toplanarak iddianamenin kabul edilip edilmediğine karar verecek.
EKSİKLİKLER GİDERİLDİKTEN VE İDDİANAME AYM TARAFINDAN KABUL EDİLDİKTEN SONRA HDP'NİN KAPATILMASI SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?
İddianame AYM tarafından kabul edilmesi halinde HDP, ön savunmasını verilen sürede AYM'ye gönderecek. Parti ön savunmaya ilişkin sürenin uzatılması için Yüksek Mahkemeye başvuruda bulunabilecek. Ek süre talebini AYM karara bağlayacak.
Parti tarafından ön savunmanın verilmesinin ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin esas hakkındakini görüşünü sunacak.
GÖRÜŞ HDP'YE GÖNDERİLECEK
Bu görüş de HDP'ye gönderilecek. Daha sonra Anayasa Mahkemesince belirlenecek tarihlerde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Şahin sözlü açıklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak.
Bütün sürecin ardından davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken, gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı gerekse davalı HDP ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek.
Raporun AYM üyelerine dağıtılmasının ardından Başkan Zühtü Arslan toplantı için bir gün belirleyecek. Üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.
15 KİŞİLİK HEYET KARARA BAĞLAYACAK
HDP hakkındaki kapatma davasını 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. Anayasa'nın 69. maddesinde sayılan hallerden ötürü partinin kapatılmasına veya dava konusu fiillerin ağırlığına göre devlet yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına, toplantıya katılan üyelerin 3'te 2 oy çokluğuyla yani 15 üyenin 10'unun oyuyla karar verilebilecek.
KARAR RESMİ GAZETE'DEN YAYIMLANACAK
Siyasi parti kapatma davası sonucunda verilen karar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ile ilgili siyasi partiye tebliğ edilecek ve Resmi Gazete'de yayımlanacak.
Anayasa Mahkemesinin, siyasi yasak istenen partililerin beyan ve eylemleriyle partinin kapatılmasına neden olduğunu belirlemesi halinde, bu kişiler kesin kararın Resmi Gazete'de gerekçeli olarak yayımlanmasından başlayarak 5 yıl süreyle bir başka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve deneticisi olamayacak.
-
Giresunlu 3 yıl önce Şikayet EtAYM kapatılmalı.Beğen
-
vatandas 3 yıl önce Şikayet Etanaya yasa mahkemesi chp gibi turkiyenin önunde duran bir takoz olusumdur, darbeciler tarafindan turkiyenin guclu kararlar almasini engellemek icin kurulmus takoz bir mahkemedir. ana yasa degisikligi bir an once yapilmali, turkiye icin hic bir faydasi olmayan bi gereksiz mahkeme kaldirilmaliBeğen Toplam 9 beğeni
-
Fikri Sabit :) 3 yıl önce Şikayet EtTop çeviriyorlarBeğen Toplam 4 beğeni
-
Hakan 3 yıl önce Şikayet Et60 darbecilerinimn kendini garantiye almak için kurduğu bir saçma kurum seçilmişin üzerinde atanmış olamaz kapatılsın ülke bir rezil kurumdan daha kurtulsunBeğen Toplam 11 beğeni
-
vatandaş 3 yıl önce Şikayet EtKoskoca yargıtay cumhuriyet başsavcısı parti kapatma iddianamesini hazırlayamıyor. YazıkBeğen Toplam 8 beğeni