Samet Kuşçu kimdir? Tarihte önemi nedir?
Bakan Soylu'nun canlı yayında 'Samet Kuşçu'yı Google'dan arayın' diyerek bahsettiği 'Samet Kuşçu' en çok merak edilen kişiler arasında yer aldı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, A Haber ekranlarında 104 emekli amiralin darbeli imalı bildirisini değerlendirdi. Bakan Soylu'nun Samet Kuşçu ile ilgili sözlerinin ardından çok sayıda kullanıcı arama motoru Google'dan Semet Kuşçu'yu aramaya başladı.
BAKAN SOYLU: SAMET KUŞCU'YU GOOGLE'DAN ARAYIN
Bu bildirinin fitne ve istismar bildirisi olduğunu belirten Süleyman Soylu, Samet Kuşçu ile beraber Dokuz Subay Olayını da hatırlattı.
Bakan Soylu açıkladı! Tüm irtibatları ortaya çıkardık
Öyle ki, Bakan Soylu, "Google'dan Samet Kuşcu diye girin. 58'de bunlar darbe planlıyorlar. Samet Kuşçu gidip bunu ihbar ediyor. Bunlar bir kalkışma içerisindeler diyor. Bunlar yakalanıyorlar ve beraat ediyorlar. Bu kişiler 1960 darbesinde yer aldı." sözlerini kullandı.
EN ÇOK MERAK EDİLEN KİŞİLER ARASINA GİRDİ
DOKUZ SUBAY OLAYI'NIN EN ÖNEMLİ AKTÖRÜ SAMET KUŞÇU KİMDİR?
Bu açıklamaların ardından Samet Kuşçu'nun hayatı ve Dokuz Subay Olayı merak konusu oldu. Samet Kuşçu, 1958 yılında Demokrat Parti hükümetine karşı askeri bir darbe girişimi olduğunu ortaya çıkaran Dokuz Subay Olayı'nın en önemli aktörüdür.
Yarbay Faruk Güventürk'ün önderlik ettiği ve Adnan Menderes Hükümetini yıkmayı planlayan bir cuntaya katılan Samet Kuşçu, bir süre sonra darbe planlarını Hükümete ihbar etmiş ve dokuz subay yargılanmıştır. Yargılanan cuntacı subaylardan sekizi beraat ederken, darbe girişimini ortaya çıkaran Samet Kuşçu "orduyu isyana teşvik" suçuyla mahkûm edilerek hapse konmuş ve ordudan ihraç edilmiştir. 27 Mayıs 1960 darbesi yapıldığında Kuşçu'nun isimlerini verdiği askerlerin gerçekten de siyasal faaliyetler içinde oldukları ortaya çıkmıştır.
Kuşçu darbe sonrasında serbest bırakılmış, memleketi Hatay'a dönerek eğitim alanında çalışmaya karar vermiş ve Atatürk ile Ata kolejlerini kurmuştur. Haklarının iadesi ve devlet memurluğuna dönebilmek için dava açan Kuşçu bu davayı kazanmış ve Toprak Mahsulleri Ofisi Savunma Bölümünde memur olarak çalışmaya başlamıştır. 1984'te Toprak Mahsulleri Ofisi'nden emekli olmuş, 16 Ekim 2004'te Antakya'da ölmüştür.
DOKUZ SUBAY OLAYI NEDİR, NASIL OLDU?
Demokrat Parti'nin (DP) iktidara gelmesinden sonra ordu içinde gizli bir örgüt kuran bir grup subay 1950'lerin ikinci yarısında örgütü genişletmeye başladı. Örgütün İstanbul grubunda yer alan Yarbay Faruk Güventürk ile Binbaşı Ata Tan ve Yüzbaşı Hasan Sabuncu, Kurmay Binbaşı Samet Kuşçu tarafından ihbar edildiler. İhbar, İstanbul Ekspres Gazetesi sahibi ve milletvekili Mithat Perin ve İstanbul eski merkez komutanı emekli Tümgeneral Kazım Demirkan aracılığıyla hükümete yapıldı. DP iktidarına karşı darbe düzenlemek amacıyla ordu içinde gizli bir örgüt kurulduğunu içeriyordu.
Bunun üzerine sorguya çekilen Kuşçu'nun elinde somut bir delil olmadığı anlaşılınca Demirkan'ın önerisiyle Kuşçu'nın daha önce ilişki kurduğu Albay İlhami Barut ile gizli bir görüşme yapmasına ve bu sırada konuşulanların saptanmasına karar verildi. Kuşçu 24 Aralık 1957'de planlandığı gibi Barut ile buluşarak görüştü ama görüşme sırasında Kuşçu'nun sorularından kuşkulanan Barut, ihbarı doğrulayacak hiçbir açıklama yapmadı.