104 emekli amiralin skandal bildirisini savunanların çelişkisi ortaya çıktı

104 Emekli amiralin darbe çağrışımlı skandal bildirisini aklamaya çalışanların son bir haftada kendi söylemlerinde yaşadıkları çelişki gün yüzüne çıktı.

104 emekli amiralin skandal bildirisini savunanların çelişkisi ortaya çıktı
104 emekli amiralin skandal bildirisini savunanların çelişkisi ortaya çıktı
GİRİŞ 10.04.2021 14:05 GÜNCELLEME 10.04.2021 14:08
Bu Habere 48 Yorum Yapılmış

Emekli amirallerin gece yarısı yayımlayarak darbe çağrışımında bulunduğu skandal bildiriyle ilgili özellikle muhalefet kanadında savunucu açıklamalar yer alıyordu. Olaydan bir hafta sonra ise kendi içlerinde çelişkiye düşerek savlarını değiştirmeleri dikkatlerden kaçmadı. Kanal 7 Ankara Temsilcisi ve Yenişafak Yazarı Mehmet Acet ile Hürriyet Yazarı Ahmet Hakan, köşe yazılarında dikkat çeken detaylara değindi.

Mehmet Acet'in konuyla ilgili merak edilen köşe yazısı:

5 Ocak’ı 6 Ocak’a bağlayan gece, konuşma diliyle 12’de, yazı diliyle 00.00’da, yani tam saatiyle gece yarısı, Milli Savunma Bakanlığı adına bir açıklama yapıldı.

Gece yarısı bildirisi de denebilir tabi, hatta özellikle öyle denmesi arzu edildiği için o vakit seçilmiş olmalıydı ama, bilinenlerden farklı olarak bu bildirinin en temel özelliği, ‘demokrasiye bağlılık’ bildirisi olmasıydı.

Hatırlayalım.

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un, 27 Mayıs darbesiyle ilgili olarak darbecileri kınamak yerine Adnan Menderes’i sorumlu tutan sözler sarf etmesi, “Seçim kararı alsaydı, darbe olmayacaktı” diyerek, tarihi gerçekleri de tam karşılamayan ifadeler kullanması, özellikle sosyal medya mecralarında ‘darbe karşıtı’ seslerin yeniden yükselmesine yol açmıştı.

Milli Savunma Bakanlığı’nın 5 Ocak’ı 6’ya bağlayan gece yarısı, geçmişteki ‘gece yarısı’ bildirilerine nazire yaparcasına yayınladığı o açıklama, işte bu tartışmalar üzerine gelmişti.

MİLLET İRADESİNİ HİÇE SAYANLARA KARŞI MÜCADELEMİZ AZİMLE SÜRECEKTİR

Metnin bir yerinde şöyle deniyordu:

“Türk Silahlı Kuvvetleri, ülkemizin ve milletimiz güvenlik ve bekasını hedef alanlara ve her kim olursa olsun millet iradesini hiçe sayarak anti-demokratik arayış içinde olanlara karşı mücadelesini azimle sürdürmekte kararlıdır.”

Başka gelişmeler ortaya çıkınca yeterince üzerinde durulmayan, bir anlamda ‘gündem kazasına’ uğrayan bu bildiri, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kendi geçmişi ve kendi geleceğiyle ilgili, geçmişte aldığı, şu an almakta olduğu, ilerisi içinse almak isteyeceği tutum konusunda fikir sahibi olmak isteyenler için iyi bir kaynak niteliği taşıyordu.

“Millet iradesini hiçe sayarak anti-demokratik arayış içinde olanlar” şeklinde bir ifadenin o saatte, asker adına yapılan bir açıklamaya derç edilmesi, her şey güllük gülistanlık olmasa da, hiçbir şey eskisi gibi olmayacak duygusuna hizmet ediyordu.

Türk Silahlı Kuvvetleri özelinde, demokratik değerlere bağlılık anlayışının bütün hücrelere sindiğini düşünmek için erken olduğunu bu son emekli amiraller bildirisiyle anlamış olduk.

Ancak, aynı meselede Milli Savunma Bakanlığı’nın bildiriye karşı cevabı olarak karşımıza çıkan, eski vesayet rejimine dönmek için çaba sarf edenlere karşı alınan sert ve net tutum, “Eski hâl muhal” tezine omuz veren bir nitelik arz ediyordu.

15 TEMMUZ SONRASI YAPISAL REFORMLARIN MEYVELERİ

15 Temmuz’un hemen akabinde YAŞ’ın yapısının değişmesi, askeri liselerin kaldırılması, Kuvvet Komutanlıklarının Milli Savunma Bakanlığına bağlanması gibi reform adımları, vesayet rejimine geri dönüşü ciddi anlamda zorlaştıran bir sürece yol vermişti.

Yakın bir zaman önce, atılan o adımların sonuçlarına dair aldığım görüşler, iyi yolda olunduğu, ancak bu sürecin ‘demlenmesi’ gerektiği yönünde olmuştu.

Buradan baktığımız takdirde, emekli amiraller bildirisine bir yönüyle de bu makas değişikliğinden duyulan rahatsızlık gözüyle bakmak yanlış olmayacaktır.

Gece yarısı muhtıra yayınlayan 104 emekli amiral, görüşleri bilinmeyen kimseler değil.

Meramlarının ne olduğu, neyi talep ettikleri de aynı şekilde fazla kafa yormadan anlaşılabiliyor.

Özünde, ordunun, eski vesayetçi çizgisine geri dönmesini, kendi ideolojik duruşlarının da hâkim ideoloji haline gelmesini talep ediyorlar.

Bu kimseler, 15 Temmuz’u ‘irticai’ darbe olarak değerlendirip, ders çıkartılması gereğinden söz ediyorlar ama, ondan önceki darbelerin tümünün, (27 Mayıs, 12 Eylül, 28 Şubat ve 27 Nisan muhtırası) kendi ‘zihniyetlerinin’ eseri olduğu gerçeğinin üstünü bir şalla örtmemizi bekliyorlar.

En büyük çelişkileri de bu şekilde karşımıza çıkıyor.

Amiraller bildirisiyle ilgili olarak sorulan sorulardan birisi şu:

Bildirinin yayınlanacağı, ilgili kurumlar tarafından önceden haber alınmış mıydı?

Yayınlanmasından, müdahale etme imkânı olmayacak kadar kısa süre öncesinde haber alındığı yönünde bir duyumum var.

Diğer yandan, söz konusu amiralleri ‘temize çıkarmak’ isteyen çevrelerin işin bu kısmını bir tuzak kurulduğu kurgusuna taşıma niyetiyle kullanmaya çalışmaları da gözlerden kaçmıyor.

FETÖ’nün ve FETÖ ile söylem birliği içinde hareket eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 15 Temmuz’u kontrollü darbe diyerek sulandırma çabasına girmesine benzer bir niyet bu çevrelerde de görülüyor.

Kısa bir süre içerisinde, FETÖ ile CHP çevreleri, yeniden omuz omuza verip, “15 Temmuz kontrollü darbe idi, bu da kontrollü bildiri” derlerse ben kendi namıma şaşırmayacağım.

Ne yani?

Kemal Kılıçdaroğlu gibi birisi için, 4 Nisan bildirisine ‘kontrollü bildiri’ demek, 15 Temmuz darbesine ‘kontrollü darbe’ demekten daha mı zor olur!

Ahmet Hakan'ın çok konuşulan köşe yazısı:

Amirallerin bildirisiyle ilgili...

İki gündür...

Kumpas lafları dolaşıma sokulmaya başlandı.

*

Söylenenlere göre...

- Aslında bildiri, gece yarısı yayınlanmayacakmış.

- Bazı eller devreye girmiş, bildiri gece yarısı yayınlanmış.

- Bazı amiraller, bildirinin son halini görememişler.

- Bildiri, amirallerden kaçırılarak yayınlanmış.

- Bildiri, “Yüce Türk Milletine” diye başlamayacakmış.

- İki farklı metin varmış ortada.

Falan filan...

*

Kısacası...

Üç beş gün içinde...

“Ne var canım, emekli amirallerimiz görüşlerini açıklamışlar” noktasından...

“İşin içinde kumpas var, amirallerimiz kumpasa getirilmiş” noktasına...

Gelinmiş oldu.

*

Bir şey söyleyeyim mi?

Ben sevdim bu son gelişmeyi.

*

Çünkü “ne var bunda” diyerek bildiriyi savunmak yerine...

“İşin içinde kumpas var” demek...

En azından biraz daha demokratik.

YORUMLAR 48
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Ulan it sürüleri sizin maaşınızı halk veriyo şeçenede seçenede seçilenede saygı duyacaksınız siz emir veren değil emir alansınız..bizde hazırız
    Cevapla
  • Unknown 3 yıl önce Şikayet Et
    Ahmet Hakan'ın köşe yazısı zeka küpü gibi. Her şeyi akıl yoluyla ortaya dökmüş. Çoğu köşe yazıları ise düz haberden öteye gidememiş.
    Cevapla
  • Konya 3 yıl önce Şikayet Et
    dansöz gibi kıvır masınlar.Milli iradeye saygı duymayı öğrenecekler.
    Cevapla
  • emre19 3 yıl önce Şikayet Et
    Artık ok yaydan çıkmıştır. Kimse kimseyi kurtaramaz.acik açık devlete baş kaldırmak,kendi emirlerin doğrultusunda, bildiri yayınlayarak devlete görev tasnif etmek darbe çığırtkanlığı degilde nedir. Artık bu hainlerAmiralligi hak etmiyor apoletleri dökülsün.
    Cevapla
  • fırat kaçar 3 yıl önce Şikayet Et
    ben vatandaşım bu iktidarı seçtim sen benim seçimimle alaymı ediyorsun geri zekalılar gibi birde bildiri yayınlıyor tırıgı gitmiş vırıgı kalmış bunca yıl kimbilir ülkenin imkanlarını nasıl kulandınız sizi adalete ve allaha havale ettim millete saygı şart şerlere degil yazık yazık bu güzel vatana
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail gözüne bu kez o ülkeyi kestirdi: Şiddetli Harekat başlatacağız!
Almanya'daki kanlı Noel saldırganıyla ilgili sır perdesi aralandı!