Bakan Varank yerli aşı oldu! Müjdeyi duyurdu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Faz-1 aşamasındaki virüs benzeri parçacıklara dayalı (VLP) aşısının ilk dozunu yaptırdı.

GİRİŞ 17.04.2021 20:49 GÜNCELLEME 17.04.2021 21:40
Bu Habere 150 Yorum Yapılmış

TÜBİTAK COVID-19 Türkiye Platformu çatısı altında çalışmaları süren VLP temelli aşının insan klinik denemelerinin Faz 1 aşamasına gönüllü olan Bakan Varank, ilk doz aşıyı Ankara Onkoloji Hastanesi’nde oldu.

Aşının ardından da çeşitli tetkiklerden geçirilecek Varank, geceyi hastanede geçirdikten sonra pazar günü taburcu edilecek.

21 GÜN SONRA İKİNCİ DOZU OLACAK

Bakan Varank, 21 gün sonra ikinci doz aşıyı alacak. Ankara Onkoloji Hastanesi Faz-1 Klinik Araştırma Merkezi'nde Varank gibi TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da gönüllü oldu.

"Dünyaya şifa olacak başarılı bir aşıyı ortaya çıkarmak istiyoruz"

Bakan Varank, VLP aşısının ilk dozunun ardından açıklamalarda bulundu:

"Türkiye'de ve dünyada yenilikçi bir aşı teknolojisi olan VLP aşısında Faz-1 gönüllüsü olduk. Ocak 2020 tarihinde aşı ve ilaç çalışması yapan hocalarımızla görüştük. Bazı hocalarımız Türkiye'de aşı üretme kabiliyeti olduğunu söylemişti.

Dünyada çok inovatif kabul edilen bir aşı türü VLP. DSÖ listesine göre dünyada 4 tane insan çalışmasına geçmiş VLP aşı adayı var. Bu aşının dünyadakilerden farklı özellikleri var. Neticelerinin de etkin olacağına inanıyoruzç Faz-1 gönüllüsü olmak çok önemli. Türkiye'de Faz-1 çalışması aşıda çok fazla yapılmadı. Buradan tüm vatandaşlarımıza sesleniyorum, aşı sıranız gelince lütfen aşılarınızı yaptırım. Yerli aşı çalışmalarında gönüllü olmak istiyorsanız çekinmeyin, biz aşımızı yaptırdık. Sene sonuna kadar Faz-3 çalışmasını tamamlamak istiyoruz. Dünyaya şifa olacak başarılı bir aşıyı ortaya çıkarmak istiyoruz"



İNGİLİZ VARYANTINA UYGUN

Bakan Varank ve TÜBİTAK Başkanı Mandal dışındaki gönüllülerin isimleri gizli tutuluyor. Aşıyı uygulayan sağlık personeli de uygulanan kişideki enjeksiyonun içeriği hakkında bilgi sahibi olamıyor. Gürsel çiftinin inovatif aşı adayının Haziran'da Faz 2'ye, Ağustos'ta da Faz 3'e geçmesi bekleniyor. Yerli VLP aşı adayının Faz 2 çalışması, İngiliz varyantına göre hazırladı.Dünyada sayılı, TÜBİTAK Kovid-19 Türkiye Platformu kapsamında ise tek VLP teknolojisi ile geliştirilen aşı adayı,30 Mart'ta da DSÖ'nün Kovid-19aşı adayları listesinde yer alarak dünyada bu türde klinik aşamaya geçen 4'üncü aşı adayı oldu.VLP tipi aşılarda, geliştirilen virüs benzeri parçacıklar, virüsü enfeksiyon oluşturmayacak bir şekilde taklit ediyor. Bu parçacıklar bağışıklık tepkisi uyandırırken hastalığa da neden olmuyor.Gürsel çiftinin geliştirdiği aşı adayının başka bir özelliği de diğer VLP aşılarından farkı olarak bu platformda virüsün 4 yapısal proteinini de aşı antijeni olarak kullanılıyor olması. Bu yönüyle dünyada klinik insan denemeleri fazına giren bir aşı adayı bulunmuyor.

VİRÜSÜ TAKLİD EDİYOR

VLP tipi aşılarda, geliştirilen virüs benzeri parçacıklar, virüsü enfeksiyon oluşturmayacak bir şekilde taklit ediyor. Bu parçacıklar bağışıklık tepkisi uyandırırken hastalığa da neden olmuyor.

YORUMLAR 150
  • Yusuf 3 yıl önce Şikayet Et
    İşte kendi doktorumuza guvenmek sözle değil bu mert insanın yaptığı gibi olur. Helal olsun
    Cevapla
  • Ahmet canayakin 3 yıl önce Şikayet Et
    Daha öncede aşı olmuştu nasıl oluyor bünye ye her çıkan aşı vurulabiliyormu
    Cevapla
  • birisi 3 yıl önce Şikayet Et
    Daha önce aşı olmadım dedi.
    Cevapla
  • vatandas 3 yıl önce Şikayet Et
    Tüm akpli arkadaşlarım ile bu aşıyı olmak gerek elin gavuru dnamızla oynamasın
    Cevapla
  • Vatansever 3 yıl önce Şikayet Et
    Bende Gönüllüyüm
    Cevapla
  • Ali. 3 yıl önce Şikayet Et
    Tutanmi var kayseri kayseri kayseri
    Cevapla
  • Ülkeci 3 yıl önce Şikayet Et
    Bende gönüllüyüm nolacak şimdi? Yol gösterin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan Darülaceze sakinlerini ziyaret etti
Fransa'dan Suriye'de hava saldırısı