Emniyet uyardı! Sakın bu linke tıklamayın
Dolandırıcılar bu kez koronavirüs genelgesini fırsat bilerek vatandaşların telefonlarını hackledi. Yüzlerce kişiye SMS’le sahte maske cezası yollandı.
Dolandırıcılar bu sefer İçişleri Bakanlığı tarafından yakın zaman önce açıklanan "Yoğunlaştırılmış Dinamik Denetim" genelgesini hedef aldı. Kısmi kapanma sürecinde ülke genelinde sıkı tedbir ve cezaların uygulanacağının açıklanmasının hemen ardından yüz binlerce kişinin telefonuna sahte ceza mesajları ulaştı.
İçişleri Bakanlığı'ndan gelmiş görünen mesajlarda şu ifadelere yer verildi:
"Sayın Vatandaşımız Hakkınızda Hıfzıssıhha Kanunu'nun 282'nci maddesi kapsamında 985 TL maske cezası uygulanmıştır. İlgili kayıtlar ve detaylı bilgi için tıklayın."
TIKLAYANLAR YANDI
Konunun detaylarını öğrenmek amacıyla birçok vatandaş mesajda belirtilen linkleri tıkladı. Ancak link casus yazılımlar içeriyordu.
Telefona yüklenen bu yazılım sayesinde cihaz içindeki tüm veriler kolaylıkla çalındığı gibi telefonun yönetimi de dolandırıcıların eline geçebiliyor. Sadece kredi kartı ya da banka verileri değil, özel fotoğraf ve videolar da kötü emelli kişiler tarafından kullanılabiliyor.
ÇAĞRI MERKEZLERİNDEN SIZINTI VAR
Dolandırıcıların bu kadar hızlı hareket edebilmesinin altında ise yasadışı yollardan elde edilen milyonlarca kişiye ait dataların bulunması yatıyor. Uzmanlara göre, son dönemde milyonlarca kişinin, kredi kartından tapu ve sağlık bilgisine, kimlik numarasından cep telefonuna kadar her türlü kişisel verisi ortalığa saçıldı. Verilerin en fazla çağrı merkezleri ve bankalardan sızdırıldığı tahmin ediliyor.
YURTDIŞI MERKEZLİ
Türkiye'deki dijital dolandırıcılık çetelerinin çökertilmesindeki en büyük engel ise çoğunun yurtdışı merkezli olması.
Emniyet'in konuyla ilgili son raporlarına göre Avrupa, Gürcistan ve hatta Arjantin'den dahi Türkiye'deki bireysel cep ve bilgisayar kullanıcılarına casus yazılımlar gönderiliyor. Ele geçirilen cihazlar üzerinden de birçok sahtekârlık kolaylıkla gerçekleşiyor.
EMNİYET UYARDI
Konuyla ilgili olarak emniyetten yapılan açıklamada, vatandaşların güvenli olmayan cep telefonu uygulamalarını indirmemeleri, bilmedikleri e-postaları açmamaları, cep telefonlarına gelen kamu ve özel şirketlerin uygulamalarıymış gibi gösterilen sahte linklere tıklamamaları konusunda uyarılarda bulunuldu.
-
Halil 3 yıl önce Şikayet EtTıklamayın o kadar cahilmisiniz, adınıza ceza kesilmişse zaten e - devlete girince ne var ne yok çıkıyor niye buna inanırki millet, yok hesaplarımdan terör örgütüne para gitmişde yok savcının hesabına para yatırıcam da, suçun varsa gönderir savcı Bi ekip otosu 2 polis aldırır zaten, hala bunlara neden inanırsınız yahu.Beğen Toplam 2 beğeni
-
1 vatandaş19 3 yıl önce Şikayet EtBen bilgisayar programcılığı yapıyorum. Belki çok üst düzey biri değilim ama kimsenin sizin bilgilerinizi onlara sızdırmadan bu işi yapabileceğine inanmıyorum. Örneğin sizin kredi kartı bilgileriniz ele geçiriliyor ve para çekiliyor. Ama banka mesaj ve şifre göndermiyor . Bilinki banka çalışanı ile ilgili sıkıntı var. Milletin bütün bilgileri veri merkezleri tarafından her yere satılıyor. Tıpkı bir 0850 ile başlayan bir telefonun sizi arayabildiği gibi. Sizin numaranızı nereden adlı sizce. Bence bu tür şeylerde nereden haberdar ediliyor. Kıytırık bir vodefona bayisi bile kimlik fotokopisi alıyor. Kredi kartı işlemleri için öyle tedbirler varki bence kolay değil biranda boşaltılması.Beğen
-
abdullah 3 yıl önce Şikayet EtTanımadığımız hiç bir linge tıklamıyoruzBeğen Toplam 4 beğeni
-
1 vatandaş19 3 yıl önce Şikayet EtMesele sadece link değil. Senin bilgileri ni onlara verenlerde sıkıntı var. Yoksa kimse hiç bir şey yapamaz kolay kolay.Beğen Toplam 2 beğeni
-
SAĞLIKÇI 3 yıl önce Şikayet EtBunu emniyet biliyor neden müdahale edilmiyor. Devlet biliyor neden müdahale edilmiyor. milletin yanmasına göz yumulmamalı.Beğen Toplam 11 beğeni
-
Tepki 3 yıl önce Şikayet EtOlmaz !Vatandaş her şeye kendi çare bulacak,bombayı hep milletin kucağına atmayı borç bilmiş bunlar..!Beğen