Kabinedeki revizyona uzmanlardan çarpıcı yorumlar!
Kabinede yaşanan revizyon ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kuruldu. Uzmanlar konuyu Haber7’ye değerlendirdi.
Haber 7 - Gamze Türk
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bazı bakanlıklara yaptığı atamalara ilişkin kararlar Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bölündü. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kuruldu. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı görevine Derya Yanık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına Vedat Bilgin, Ticaret Bakanlığına Mehmet Muş atandı.
Kabinede yaşanan bu revizyonu Yeni Şafak yazarı Mehmet Acet, Türkiye Gazetesi yazarı Batuhan Yaşar, Akşam Gazetesi Ankara Temsilcisi Emin Pazarcı, GENAR Başkanı İhsan Aktaş ve OPTİMAR Araştırma Başkanı Hilmi Daşdemir’e sorduk.
“AZ DEĞİŞİKLİK İSTİKRAR GÖSTERGESİDİR”
AK Parti Büyük Kongresinde daha kapsamlı bir kabine değişikliğine işaret edildiğine dikkat çeken Mehmet Acet, “Fakat geldiğimiz nokta itibarıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha dar kapsamlı bir değişiklikle yetinme kararı aldığını bize gösteriyor. Sürekli kabine değişikliği yapmak sürekli bakanlar kurulunu değiştirmek aslında bir istikrarsızlık işaretidir. Doksanlar Türkiye’sine özgü bir yöntemdir. Kabine değişikliği ne kadar az oluyorsa o hükümetin ne kadar istikrarlı bir şekilde yola devam ettiğine işaret ediyor. Bu mini değişiklik ilgili bakan değişikliğine işaret ediyor” ifadelerini kullandı.
“KABİNEDEKİ SİYASET AĞIRLIĞI ARTTI”
Değişikliğin sürpriz olmadığını belirten Batuhan Yaşar, “Buna mini kabine revizyonu olarak bakıyorum. Devamı gelebilir. İki bakan gitti üç bakan geldi. Aile ve Çalışma Bakanlığı da eski haline dönüştürülmüş oldu. Zaten talepler vardı. Beklendiği gibi oldu. En önemli şeylerden bir tanesi Mehmet Muş, Vedat Bilgin ve Derya Yanık’ın kabineye girmesi. Sekiz siyaset kökenli isimin kabinede yer almasıyla kabinedeki siyaset ağırlığı da artmış oldu” dedi.
“YENİ REVİZYONLAR OLABİLİR”
Revizyonun uzun süredir beklendiğine değinen Emin Pazarcı, “Değişikliğin çok kapsamlı olacağı iddia ediliyordu. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda da bir değişiklik bekleniyordu. Bu şekilde uygun görüldü. Önümüzdeki günlerde yeni revizyonlar olabilir. Aile ve Çalışma Bakanlığı zaten çok ağır bir bakanlıktı. Çok da birbiriyle ilişkisi olmayan konular bir bakanlık çatısı altında toplanmıştı. Burada da birtakım sıkıntılar vardı. İki yeni isim olan Vedat Bilgin ve Derya Yanık göreve getirildi. Ticaret Bakanlığı’nda alım satım ile ilgili birtakım eleştiriler söz konusuydu. Göreve Mehmet Muş getirildi. Bu revizyonlarda önemli olan halka hizmettir” şeklinde konuştu.
“DEĞİŞİM YENİ BİR NEFESTİR”
Bakanlık bölünmesinin çok önemli olduğunu söyleyen İhsan Aktaş, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı çok hacimli bir bakanlık. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı onun gölgesinde kalmış gibiydi. Türkiye sosyal devlet olarak yardımlara çok önem veriyor bir bakıma hem bu yardımların organizasyonu hem de kamuoyuna aktarılması konusunda ikinci plana kalmıştı. Ayrılması çok makul oldu. Değişim her zaman yeni bir nefestir. Her üç ismi de değerlendirdiğimiz zaman toplumda yetkinlikleri açısından şüphe olmayan isimler olduğunu söyleyebilirim” şeklinde yorumladı.
“BÜROKRASİNİNİN KİLİDİ ÇÖZÜLDÜ”
Uzun zamandır bir beklenti oluştuğunu dile getiren Hilmi Daşdemir, “Beklenti bürokrasiyi kilitliyordu. Bu beklentinin ortadan kalkması bürokrasinin kilidini çözdü. Ticaret Bakanı da kesin değişmesi beklenen bakanlardan bir tanesiydi.
Yerine gelen Mehmet Muş için de tek sürpriz olmayan isim diyebiliriz. Sayın Selçuk’un yerine atanan iki isim var ki özellikle Vedat Bilgin’in çok isabetli bir tercih olduğunu düşünüyorum” dedi.
-
Göktürk 3 yıl önce Şikayet EtEkonomi bakanlığına sn Mehmet Şimşek beyin getirilmesi ve işi bilene verilmesi lazımBeğen Toplam 3 beğeni
-
Halk 3 yıl önce Şikayet EtBi kaç ay evvel de hazine bakanı değişmişti.Beğen Toplam 2 beğeni
-
MsK 3 yıl önce Şikayet EtBakanlar değişiyor bürokratlar değiştiği nadir görülüyor genel müdürler felan çok fazla görülmüyor işin garibi de bu yaBeğen Toplam 7 beğeni
-
Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Etİşsizliğin çözmek için emekli olanlar hiçbir alanda calistirilmamali ki gençlerin önünü açılsın tarımda ekonomide kötü acil önlem alınmalı tarımda acilen sulu tarım politikası ciddiyetle uygulanmalıBeğen Toplam 5 beğeni
-
Ferhat 3 yıl önce Şikayet EtBence, ama kesinlikle, Hükümet Proflara proje vermeli. Şunu yapın bunu üretim temelli projeler. Yattıkları yerde ahkam kesiyorlar sadece. Revizyon da çok geç kalındı. Sırf akademik ünvanı var diye insanlar getirildi. Hayatında gümrük , fuar, liman, üretim görmemiş insandan ticaret bakanı olmazdı zaten. Sırf kadın diye, aile bakanı olamazdı. Ya kardeşim erkeklere bir şey olursa kim savaşacak kadınlar mı? Namussuz kadına bile ayrıldıktan sonra "anne" diye cocuğun velayeti veriliyor.. ne için? daha namussuzları yetişsin diye mi?Beğen Toplam 8 beğeni
-
Osmanlı 3 yıl önce Şikayet Et3 ay evli kaldım 12 yıldır nafaka ödüyor um. Memur umBeğen