Gölleri vuran kuraklık, 36 yıllık uydu fotoğraflarıyla belgelendi

'Göller Yöresi' olarak bilinen bölgede su seviyesinin kuraklık nedeniyle düşüşü, 1984 ve 2020 yılları arasında çekilen uydu fotoğraflarıyla belgelendi

Gölleri vuran kuraklık, 36 yıllık uydu fotoğraflarıyla belgelendi
Gölleri vuran kuraklık, 36 yıllık uydu fotoğraflarıyla belgelendi
GİRİŞ 26.04.2021 14:05 GÜNCELLEME 26.04.2021 14:05
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

Türkiye'de son yıllarda artan kuraklık nedeniyle su kaynaklarında ve göllerdeki su seviyesinde gözle görülür azalma yaşanıyor. Ülkede çoğu göldeki su seviyesi düşerken, bazıları ise tamamen kurudu. Bu değişim, son 36 yıllık uydu fotoğraflarıyla tespit edildi. Fotoğrafların Google Earth tarafından time lapse özelliğiyle birleştirilmesi sonucu ortaya çıkan videoda, 1984 ile 2020 yılları arasında göllerdeki su çekilmesi ve kurumalar görüldü. Akdeniz'de 'Göller Yöresi' olarak bilinen bölgedeki Burdur, Eber, Akşehir, Işıklı Gölü ve Acıgöl'de su çekilmesi, uydu fotoğraflarıyla belgelendi. 36 yıllık fotoğraflarda Burdur Gölü'nün bir bölümünün, Eber ve Işıklı Gölü'nün çevresinin, Acıgöl'ün ise kuruyan bölümlerin tarla olarak kullanıldığı görüldü. Akşehir Gölü'nün ise 36 yıl içinde neredeyse kuruma noktasına geldiği fotoğraflarla ortaya çıktı.

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Merdun, su kaynaklarındaki değişimin ana nedeninin, kuraklık olduğunu söyledi. Prof. Dr. Merdun, "Kuraklığın arkasındaki asıl sebep ise küresel ısınma ve iklim değişikliği. Özellikle Akdeniz ülkelerinde küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkisinin çok daha ciddi olacağı dile getiriliyor. Bu durum elbette korkutucu. Türkiye su zengini bir ülke değil. Bir ülkenin su zengini olabilmesi için kişi başına en az 3 bin 600 metreküp su tüketimi olması gerekiyor. Türkiye'de bu rakam 1000 metreküp civarında" dedi.

Kuraklık nedeniyle göllerin kaybedilebileceğini de söyleyen Prof. Dr. Merdun, "Doğal iklimin etkilerinin yanında insan faktörü devreye girince çok ciddi sorunlara sebep oluyor. Yüzey sularının çok hoyratça kullanılması, yer altı sularının çok düzensiz çekilmesi bunların başında yer alıyor. Dolayısıyla yer üstü ve yer altı sularının bilinçsizce kullanılması sonucu bu kuraklık çok daha hızlı ve şiddetli hale gelecek" diye konuştu.

1984 YILI BURDUR VE ACIGÖL2020 YILI BURDUR VE ACIGÖL1984 YILI EBER VE AKŞEHİR GÖLÜ2020 YILI EBER VE AKŞEHİR GÖLÜ

YORUMLAR 28
  • Mahmut 3 yıl önce Şikayet Et
    Ben orada yaşıyorum ,20 -25 pompanın olması gereken yere 80-900 pompa atarsan sonuç bu olur. Yıllar önce 30-40 metrede su çıkan yerlerde şimdi herkes boru uzattırıyor 250 metre üzerine çıktılar. Taban suyu habire aşağı indiğinden göllerin suyu da çekiliyor. Bütün keyfi pompaları sökeceksin, zorla herkesi damla sulamaya geçireceksin. Ancak böylece göller kurtulur.
    Cevapla
  • OSMANLIXXX 3 yıl önce Şikayet Et
    Ben bir çok yer gezdim gördüm ve hâlâ var oteller yıkamacılar sabahlara kadar golf sahalar sular boşuna günlarce akıyor hiç bir denetim yok dereler çaylar boş akıyor illerde bahçesi olan bireysel sondaj a sahip sondajlar günler akıyor yan komşusu bahçesine damla su vermiyor bahçeler kurumak üzere ne olacak bu bencillik egoistslik bu böyle olmamalı devlet tüm ülkedeki breysel sondajlara el koysun ihtiyacı olana para ile satsın
    Cevapla
  • Ziya 3 yıl önce Şikayet Et
    Azgınlığın sonu budur
    Cevapla
  • Sinan 3 yıl önce Şikayet Et
    Çevresinde ağaç kalmamış. Ağaç olmayan yerde su da olmaz. Ağaçlandırmaya önem verilmeli.
    Cevapla
  • celal 3 yıl önce Şikayet Et
    arkadaslar konu ile ilgili tepki ve goruslerinizden cok etkilendim. umarim bunu baska platformlarda da dile getirirsiniz. yakinda anadolu col olacak. aksehir golu tamamen bitmis, digerleri farksiz 2/3 oranjnda kuculmusler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Mike Tyson ve Jake Paul kararı! Men edildiler
Özel, görevden alınan Mustafa Sarıgül'ün terörist cenazesine gitmesini savundu