Osman Müftüoğlu'ndan Sputnik V rehberi: Ben bu aşıyı yaptırmam demiştim ama...

Hürriyet gazetesi yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, Türkiye'de uygulanmaya başlanacak Rus Sputnik V aşısı ile ilgili rehber niteliğinde bilgileri paylaştı.

Osman Müftüoğlu'ndan Sputnik V rehberi: Ben bu aşıyı yaptırmam demiştim ama...
Osman Müftüoğlu'ndan Sputnik V rehberi: Ben bu aşıyı yaptırmam demiştim ama...
GİRİŞ 03.05.2021 16:07 GÜNCELLEME 04.05.2021 10:36
Bu Habere 59 Yorum Yapılmış

"2020 ekiminde Ruslar "Aşıyı biz de bulduk" açıklamasını yaptıklarında o habere inanmamış, hatta "Bilgiler netleşene kadar ben bu aşıyı yaptırmam" şeklinde bir kanaat de açıklamıştım" diyen Osman Müftüoğlu, daha sonra fikrinin neden değiştiğini nedenleriyle açıklayarak, Rus aşısı Sputnik V ile ilgili bilgileri köşesinde paylaştı.

Müftüoğlu'nun "Rus aşısına güvenelim mi?" adlı köşe yazısının tamamı şu şekilde;

"Pandemide geldiğimiz nokta maalesef biraz sıkıntılı.

Sıkıntının nedeni ise hepimizce malum: Elimizde yeteri kadar aşı yok. Ama bilelim ki sadece bizde değil bir iki istisna dışında hemen her ülkede "aşı sıkıntısı" var. Bunun başlıca nedeni de üretici firmaların taahhüt ettikleri miktarda aşıyı üretememeleri. Haklı olabilirler mi? Mümkündür, haklı olabilirler. Bilelim ki aşı üretimi muazzam bir "itina", yüksek bir "teknoloji", olağanüstü duyarlılıkta "inceleme aşamaları" gerektiren son derece zor bir iştir. Görünen o ki saydığım bu nedenlerle ne BioNTech/Pfizer ne AstraZeneca/Oxford ne de Moderna, Sinovac, Johnson&Johnson farklı ülkelere verdikleri sözleri maalesef yerine getiremiyorlar. Peki, bizdeki durum ne?

DURUM ŞU

GÜNDEMİMİZDE SPUTNIK V VAR

ÇİNLİ aşı üreticisi Sinopharm söz verdiği miktarda Sinovac aşısını bize zamanında teslim edemeyince son anda Rusya üretimi Sputnik V adeta bir "Hızır!" gibi devreye giriverdi. İşte bu nedenle bugün sizi halen kullandığımız aşılardan, Sinovac ve BioNTech’ten çok daha farklı teknolojilerle üretilen Sputnik V hakkında bilgilendirmeye karar verdik. Hazırsanız buyurun...

SORU 1: SPUTNIK V’NİN SIRRI NE?

SPUTNIK V bir "vektör" aşısı. Gövdesini soğuk algınlığı (nezle) virüslerinden biri olan "adenovirüs"ler oluşturuyor. Bu nedenle de aşı bir tür "vektör adenovirus aşısı" olarak da tanımlanıyor. Aşının yapımında 2 farklı adenovirüs kullanılıyor. İlk dozunda taşıyıcı olarak adenovirüs 26, ikinci dozunda ise adenovirüs 5 var. Taşıyıcı (vektör) olarak iki ayrı adenovirüsün kullanımının nedeni aşının etkinliğini arttırmak, gücüne güç katmak. Her iki dozda da kullanılan adenovirüslere ek olarak yeni koronavirüse karşı bağışıklık geliştirmemize yardımcı olabilecek "antijenik yapılar" da ekleniyor. Yani bu aşıyı "gövdesi ölü adenovirüslerden, yelkeni ise koronavirüse karşı bağışıklığı sağlayan koronavirüs antijenlerinden oluşan bir yelkenliye" benzetebiliriz.

SORU 2: SPUTNIK V’E GÜVENEBİLİR MİYİZ?

İTİRAF edeyim: 2020 ekiminde Ruslar "Aşıyı biz de bulduk" açıklamasını yaptıklarında o habere inanmamış, hatta "Bilgiler netleşene kadar ben bu aşıyı yaptırmam" şeklinde bir kanaat de açıklamıştım. Ne iyi ki sonraki gelişmeler beni haksız çıkardı. Rusya’da, Gamaleya Enstitüsü’nün geliştirdiği bu yeni aşının da etkinlik ve güvenliğini onaylayan veriler ünlü tıp dergisi The Lancet’te geçtiğimiz günlerde yayımlandı. Peki o bilgilerde neler var?

SORU 3: SPUTNIK V NEDEN GÜVENLİ?

ELİMİZDEKİ net bilgiler şunlar: Sputnik V üretilirken kullanılan taşıyıcı adenovirüslerin 2 temel geni, "E1 ve E3 genleri" özel yöntemlerle etkisiz hale getirilip temizleniyor. Bu temizlik işi, özellikle E1 geninin temizlenme meselesi çok ama çok önemli bir ayrıntı. Zira E1 geni virüsün çoğalmasını kontrol eden bir gen. Eğer o geni tamamiyle silip ortadan kaldıramazsanız aşıyla birlikte bedeninize giren adenovirüs sizde de çoğalma fırsatı bulabiliyor. Eğer E1 geni tümüyle silinebilirse taşıyıcı adenovirüs vücutta asla çoğalamıyor, sadece "taşıyıcılık görevini/vektör" yerine getirebiliyor. E3 genine gelince... E3 genini silmek de mühim bir nokta. Bu geni yok ettiğinizde taşıyıcı vektör adenovirüsün bağışıklık sisteminiz ile iletişime geçmesi daha da kolaylaşıyor ve dolayısıyla aşının etkinliği maksimuma çıkıyor.

SORU 4: BU YENİ BİR TEKNOLOJİ Mİ?

HAYIR değil. "Vektör aşı teknolojisi" bilinen bir teknoloji. Yöntem, Oxford/AstraZeneca ve Johson&Johnson tarafından da kullanıldı. Bu aşılarda üretim maliyetleri çok daha ucuz. Ayrıca çok düşük ısılarda depolama mecburiyetiniz olmadığı için vektör aşıları lojistik açısından da çok avantajlı aşılar.

SORU 5: BU AŞI BAĞIŞIKLIĞI NASIL SAĞLIYOR?

SPUTNIK V’nin üretiminde kullanılan adenovirüsler, koronavirüsün hücrelerimize girmek için kullandığı Spike proteinlerinin genetik kodu ile yüklenmiş durumda bedene veriliyor. Aşılanan kişinin bedeni bu Spike protein kodlarını tanıyarak B lenfositleriyle antikor, T lenfositleriyle de hücresel bir bağışıklık geliştiriyor. Sputnik V’de ilk ve ikinci dozlar için iki farklı adenovirüsün kullanılması oldukça önemli bir ayrıntı. İlk dozda kullanılan adenovirüs 26, ikinci dozda kullanılan ise adenovirüs 5 tipi. Üretici firma 2 farklı vektör kullanarak aşının etkinliğini daha da arttırmayı hedeflemiş. Ve anlaşılan o ki başarılı da olmuş. Tek vektör kullanılan iki aşıdan AstraZeneca’nın etkinliği yüzde 76, Johnson&Johnson’ın etkinliği ise yüzde 85’ler düzeyinde. Sputnik V’de ise bu oranın yüzde 90’ları geçtiği belirtiliyor. Ama şu notu da düşelim: Mevcut verilerle Sputnik V’nin etkinliğini kesin olarak saptamak şimdilik bize göre de bir hayli güç.

SORU 6: BU AŞININ DA RİSKLERİ VAR MI?

BUGÜNE kadar kullanıma sunulan aşıların tümü için bazı şüphe ve riskler muhakkak ki var. Sputnik V’yi üreten firma ise bugüne kadar -diğer aşılarda olduğu gibi- yorgunluk, baş ağrısı, nezle, grip benzeri belirtiler, aşı yerinde cilt tahrişi ve ağrı dışında ciddi bir yan etkinin görülmediğini iddia ediyor. Ama ne Avrupa aşı otoritesi EMA, ne de Amerika aşı otoritesi FDA bu verilerin de yeterli olduğunu henüz onaylamış değil.

SORU 7: SPUTNIK V HANGİ ÜLKELERDE KULLANILIYOR?

SPUTNIK V aşısı bugüne kadar Hindistan, İran, Bangladeş, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Meksika, Gana, Sri Lanka dahil 60’a yakın ülkede kullanıldı, kullanılmaya da devam ediliyor. Avrupa’ya gelince... Avrupa aşı otoritesi EMA onaylamamış olsa da Macaristan ve Slovakya da aşıya "acil kullanım onayı"nı çoktan vermiş durumda. Macaristan şu anda da aktif bir biçimde kullanmayı sürdürüyor. Aşıyı üreten Rusya’ya gelince... Rusya’da bugüne kadar yaklaşık 17 milyon kişiye bu aşı uygulandı. Çift doz aşı uygulanan kişilerin sayısı ise henüz 6.5 milyon civarında.

SORU 8: SPUTNIK V, ALMANYA’DA DA UYGULANACAK MI?

ALMAN yetkililer de geçtiğimiz günlerde Sputnik V aşısı ile ilgili bir ön anlaşma için Rusya ile görüştüklerini açıkladılar. Bavyera yerel hükümeti ise Avrupa Sağlık Ajansı’nın (EMA) onaylaması halinde 2.5 milyon dozluk Sputnik V aşısını satın almak için bir ön anlaşma imzaladığını duyurdu.

SORU 9: SPUTNIK V’YE ÇEKİNCE KOYAN ÜLKELER VAR MI?

RUSYA aşıda ulaştığı bu başarılı sonucu Sputnik V’nin sonundaki V’yi "victory/zafer" sözcüğü ile tanımlayarak başarısından gurur duyuyor ama aşıya karşı çekincesi süren bazı ülkelerin olduğunu da bilmemizde fayda var. Mesela Slovakya bunlardan biri. Slovakya sağlık otoritesi ülkelerine gelen Sputnik V aşısının yapısını güvenli bulmayarak Rusya’ya iade etme kararı aldı. Çekya sağlık otoritesi de kendilerine gönderilen aşı dokümanlarını yetersiz bulup uygulamayı durdurdu. Sputnik V’ye son itiraz ise Brezilya’dan geldi. Brezilya sağlık otoritesi aşıdaki "E1 geninin yeterince silinmediğini" ileri sürerek aşıyı uygulamama kararı aldı.

SORU 10: BU İTİRAZLARI NASIL DEĞERLENDİRMELİ?

HER ülkede olduğu gibi bizde de uygulamaya geçirilecek her yeni aşı uygulamanın hemen öncesinde ciddi bir denetimden geçiriliyor. İthal edilen veya ülkemizde üretilen Sputnik V aşıları da çok ciddi bir güvenlik denetiminden geçirilecek. Aşıya "geçici ve hızlı bir onay" verilmiş olsa da gelen her parti aşı için tek tek güvenlik incelemeleri yapılacak. Ve bilelim ki bu incelemeler sadece COVID-19 aşıları için söz konusu değil. Hemen her aşı için zaten bu incelemeler dikkatle yapılıyor. Herhangi bir sorundan kuşkulanıldığında ise o aşı kullanıma sokulmuyor."

KAYNAK: HÜRRİYET GAZETESİ
YORUMLAR 59
  • net 3 yıl önce Şikayet Et
    Farketmez ruslar milyonlarca doz aşı oldu, bir sorun duymadık sorun olsaydı o kadar kişi aşı olmazdı gösteri yaparlardı. Bence hepsi güvenli. Biontech aşını aylardır milyonlarca insan oluyor, bir sorun çıksa açıklanırdı. Çin bütün halkını sinovac vb aşılarla aşılıyor. 1,4 milyar nüfusu var. Bir an önce aşı olması lazım herkesin korona olmaktan aşı olmak daha iyi. Korona çok zor bir enfeksiyon. Geçirdim biliyorum. Keşke geçen yıl aşı çıksaydı olsaydım bu hastalığı geçirmeseydim. 7 aydır hala tam iyileşemedim.
    Cevapla
  • Yeni 3 yıl önce Şikayet Et
    2 doz aşı olduktan sonra covid olup vefat eden tanıdığım var. Aşının koruyuculuğu kesin değil ki..
    Cevapla
  • misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    rus aşısı olmam.
    Cevapla
  • Gundi 3 yıl önce Şikayet Et
    isteyen yapar, istemeyen yapmaz. zorlama doğru değil, yönlendirme yanlış. kendimiz için bile karar veremezken, yorumlar yazıp insanları etkilemek yanlış.
    Cevapla
  • İyi 3 yıl önce Şikayet Et
    Uzun süre yan etkileri denenmiş tek aşı, Çin de üretilen aşı dır.
    Cevapla
  • Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    AŞILAR BULAŞMAYI ENGELLEMEZ. Ben aşı oldum kimseye bulaştırmam kimseden de bana bulaşmaz diye düşünenler uyanın...öyle bir şey yok.. Aşı sadece hafif atlatmanızı sağlar..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Galatasaray'ın bileği bükülmüyor! Kayserispor'u farklı geçti
E-ticarette tevkifat oranı belirlendi! Bakan Şimşek'ten açıklama...