İçişleri Bakanlığı'ndan 81 ile yeni genelge! Cumartesi günleri açık olacak
İçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliğine 'PazarYerleri' konulu genelge gönderdi. İşte detaylar...
Genelgeye göre 8 ve 15 Mayıs Cumartesi günleri 10.00-17.00 arasında yaş sebze ve meyve ile fide satışı yapan pazar yerleri açık olacak.
Vatandaşlar yaş sebze, meyve ve fide ihtiyaçlarını temin amacıyla ikametlerine en yakın pazar yerine gidebilecekler.
Pazarcılar, meslek odasının düzenleyeceği belgeleri ibraz etmek ve güzergahla sınırlı kalmak şartıyla sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacak.
Bakan Koca yeni haritayı paylaştı! İstanbul'da büyük değişim! İl il son durum...
BAKANLIKTAN YAPILAN AÇIKLAMADA ŞU İFADELERE YER VERİLDİ
Genelgede, tam kapanma sürecindeki sokağa çıkma kısıtlamasında, temel gıda, ilaç ve temizlik ürünlerinin satıldığı yerler (bakkal, market, kasap, manav, kuruyemişçi, tatlıcı, fırın ve yeme-içme yerleri) ile üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinin aksamaması amacıyla muafiyet kapsamında bulunan işyerleri dışındaki tüm ticari işletme, işyeri ve/veya ofislerin kapalı olacağının düzenlendiği hatırlatıldı.
Genelgede, mevsimsel etkiler nedeniyle ürün arzında yaşanan artış, ürünlerin saklama zorluğu ve raf ömürlerindeki kısalık nedeniyle çiftçiler tarafından üretilen tarımsal ürünlerin (yaş sebze-meyve) zayi olabileceği yönünde tespitler bulunduğu belirtildi.
Koronavirüste pek bilinmeyen yeni belirti! Böyle sinyal veriyor
Bu doğrultuda, ilgili Bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, meslek odaları ve sektör temsilcileri ile yapılan görüşmeler sonucunda alınan kararlar şu şekilde sıralandı:
Tam kapanma dönemi içerisinde 8 ve 15 Mayıs 2021 tarihlerine denk gelen Cumartesi günleri 10.00-17.00 saatleri arasında sadece yaş sebze/meyve ile fide satışı yapan pazaryerleri açık olacak. Vatandaşların yaş sebze/meyve ve fide ihtiyaçlarını temin amacıyla ikametlerine en yakın pazaryerine gidip gelebilmelerine izin verilecek.
PAZAR YERLERİ AÇIK OLACAK
Cumartesi günleri 10.00-17.00 saatleri arasında kurulacak pazarlarda sadece yaş sebze/meyve ile fide satılabilecek, (özellikle köylülerimizin ürünleri olmak üzere), temizlik ürünleri, giyim, züccaciye, oyuncak, süs eşyası, çanta vb. ürünlerin satışına ise izin verilmeyecek.
GENİŞLETİLECEK VEYA İLAVE ALANLAR OLUŞTURULACAK
Pazaryerlerinde oluşabilecek yoğunluk göz önünde tutularak Valilik/Kaymakamlıkların koordinasyonunda mahalli idareler tarafından gerekli tedbirler alınacak. Bu amaçla mevcut pazaryerleri genişletilecek veya ilave pazar alanları oluşturulacak.
Pazaryerlerine kontrollü giriş/çıkışları sağlamak için belirlenen noktalar haricinde diğer tüm alanlar demir bariyer ve benzeri araç-gereç ile kapatılarak kontrolsüz giriş/çıkışlar engellenecek.
EN AZ 3 METRE MESAFE BIRAKILACAK
Pazar yerlerinde Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde belirtildiği üzere sergi ve tezgahlar arasında en az 3 metre olacak şekilde mesafe bırakılacak.
Her bir pazaryerinde gerekli kontrolleri yapmak için başta zabıta olmak üzere yeterli sayıda personel görevlendirilecek, görevlendirilen personel tarafından pazaryerlerinin içerisinde yoğunluk oluşmaması için gerekli tedbirler alınacak, bu kapsamda içerdeki yoğunluk azaltılana kadar yeni müşteri girişine geçici olarak izin verilmeyecek.
HİJYEN KURALLARINA RİAYET EDİLECEK
Pazar yerlerinde ambalajsız satılan yaş sebze ve meyvelerin tüketicilerce temas edilmeden, doğrudan pazarcı esnafı tarafından hijyen koşullarına dikkat edilerek poşetlenecek ve satışı yapılacak.
İlgili mahalli idare birimlerince pazaryerlerinde çöp toplama, hijyen ve dezenfeksiyon hususunda gerekli tedbirler alınacak.
PAZARCILAR MUAF OLACAK
Pazar yerlerinde satış yapacak pazarcılar, ilgili meslek odası tarafından düzenlenen “mesleki faaliyet belgesi” ile “ticari araç görevlendirme belgesini” ibraz etmek ve güzergahla sınırlı kalmak kaydıyla Cumartesi günleri sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacak.
Bu esaslar doğrultusunda Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27 nci ve 72 nci maddeleri uyarınca İl/İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulları kararları ivedilikle alınacak.
Pazaryerlerine yönelik her türlü tedbirin; Vali/Kaymakamlar ile belediye başkanları ve meslek odası temsilcilerinin katılımıyla planlancak ve sahada bizzat takip edilmesi sağlanacak.
Başta zabıta görevliler ve kolluk kuvvetleri olmak üzere denetim ekiplerince bu hususa ilişkin gerekli kontrol faaliyetlerinin eksiksiz yerine getirilecek.
Uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmeyecek ve mağduriyete neden olunmayacak.
-
Cengiz 3 yıl önce Şikayet EtBu kapanma olayını kim derleyip toplayip .yapıyorsa .ya bunun fabrikalari var.yada markete Zincirleri. Yada gıda sektorune mal tedarik ediyor. Çünki sadece kuaför. Küçük sanayi ci ve giyim pazarları ni kapattı .demekki burada kolu yok bunu düzenleyeninBeğen Toplam 11 beğeni
-
şhowmen 3 yıl önce Şikayet Etyasin sen seçerken vürüs getirmede onu elle bunu elle sonrada hijyenden bahset akıl işimiBeğen Toplam 1 beğeni
-
Sss 3 yıl önce Şikayet EtBu nasıl kapanma allah aşkına ! Bi bizim sınavlar iptal yazıklar olsunBeğen Toplam 2 beğeni
-
Mehmetsrka 3 yıl önce Şikayet EtDiger esnaflarada izin verin 10 ile 17 arası millet zaten bakkal dalgasına dışarıda onlar da bayram öncesi satış yapıp ödemelerini yapsın yazık deyilmiBeğen Toplam 17 beğeni
-
Ankaralı 3 yıl önce Şikayet EtHER kodu kontrolü yapılmadan pazarcı ve vatandaş pazara alınmamalı. Zabıta pazar yeri parasını toplayıp gidip odalarına çekilmemeli. Bu zabıtanın tam olarak ne iş yaptığını ne işe yaradığını ben hala öğrenemedim. Belediye Başkanları en çok bu zabıtaları denetlemeli. Özellikle haberdeki tarihlerde açılacak pazarların açılış ve kapanış saatleri arasında belediye başkanları ve kendi ayarındaki yetkililerle denetim işini üst seviyede yapmalılar.Beğen Toplam 12 beğeni
-
merhamet 3 yıl önce Şikayet Etben sorunuzu cevaplayayım; zabıtalar en boş beleş meslek gurubudur, onlardan sonra taksiciler gelir...Beğen Toplam 19 beğeni