'Çalışma İzni Görev Belgesi' 7 Mayıs'tan sonra uzatılacak mı?
Geçerlilik süresi 7 Mayıs Cuma 24.00'e kadar uzatılan 'Çalışma İzni Görev Belgesi' konusunda, sonraki günler için soru işaretleri devam ediyor.
Kovid-19'la mücadele kapsamında geçilen "tam kapanma" döneminde muafiyet kapsamındaki çalışan ve iş yeri yetkilisinin imzasıyla düzenlenen manuel "Çalışma İzni Görev Belgesi'nin" geçerlilik süresi 7 Mayıs Cuma 24.00'e kadar uzatılmıştı.
İZİN BELGESİ İÇİN 2 MİLYON 677 BİN BAŞVURU YAPILDI
Muafiyet tanınan iş kollarında çalışan kişilerin başvurularının değerlendirildiği belirtilen genelgede, e-Devlet platformunda yer alan İçişleri Bakanlığı e-Başvuru sistemi üzerinden bugün saat 17.00'ye kadar 2 milyon 677 bin başvurunun gerekli sorgulamalar yapılarak neticelendirildiği ve ilgili kişiler için çalışma izni görev belgesi düzenlendiği aktarıldı.
Halihazırda muafiyet alanında olmasına rağmen sistem üzerinden çalışma izni görev belgesi alamayan "iş yeri sahipleri, kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanlar ile kendi özel sandıklarına tabi olmaları nedeniyle sosyal güvenlik sisteminde kayıtları bulunmayan bankacılık sektörü çalışanları" gibi alanlarda da gerekli kurumlar arası entegrasyonun Gelir İdaresi Başkanlığı ve Türkiye Bankalar Birliği başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarca tamamlanacağı belirtildi.
Çalışma izni görev belgesi düzenlenmesinin, e-Başvuru sisteminin kullanımında oluşabilecek problemler, sistemsel yoğunluk, erişim hatası gibi geçici durumlar nedeniyle zamanında görev belgesi alınamaması durumunda kullanılabilecek bir uygulama olduğu ifade edildi.
SİSTEMSEL SORUNLAR DEVAM EDİYOR
17 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 05.00’e kadar sürecek olan tam kapanma döneminde 7 Mayıs'ta sonlandırılması planlanan "Çalışma İzni Görev Belgesi'nde çözülemeyen sorunlar hala mevcut.
Bazı iş yerleri ise Nace kodlarında güncelleme yapılmasına rağmen sisteme yansımaması sebebiyle çalışanlarına izin belgesi düzenleyemiyor.
Nisan ayı içerisinde işe girmiş olanların iş yerlerinden resmi izin belgesi alamama sorunları devam ediyor.
VERİLER MART KAYITLARINDA!
Şirketlerin Nisan ve Mayıs aylarındaki yeni bildirimlerinin Nace güncellemesi yaptığı halde görülmemesi ve işe yeni girenler için belge alınamamasının sebebi olarak Bakanlığın verilerinin mart ayına kadar olan bilgilere dayandırması şeklinde ifade ediliyor.
VATANDAŞ ŞİKAYETÇİ
Bu sorunların çözülememesi karşısında işe gitmek mecburiyetinde olan çalışanların 7 Mayıs'tan sonra 3 bin 150 TL idari para cezası ile karşılaşacak olması vatandaşlardan gelen şikayetleri de artırdı.
Bakanlığa ve il müdürlüklerine çok sayıda şikayet bildiren vatandaşların beklentisi manuel olarak düzenlenen "Çalışma İzni Görev Belgesi'nin" geçerlilik süresinin uzatılması yönünde.
ÇİLİNGİRLERDEN UYARI: 7 MAYIS’TAN İTİBAREN ANAHTARINIZI EVDE UNUTMAYIN, KAPIDA KALABİLİRSİNİZ
Ankara Anahtarcılar Kilitçiler ve Çilingirciler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkan Yardımcısı Ahmet Hazinedar, ANKA Haber Ajansı'na İçişleri Bakanlığı’nın genelgesinde muaf olanlar listesine kendilerinin de eklenmesi gerektiğini söyledi.
Hazinedar, NACE kodları olmadığı ve e-Devlet’ten muafiyet belgesi alamadığı için sokağa çıkamadığını belirterek, “Vatandaşın mağduriyetine cevap veremiyoruz. Ya arka sokaklardan vatandaşa ulaşacağız ya da vatandaş 155’i arayıp yardım isteyecek. 7 Mayıs en son gün. 7 Mayıs’tan sonra vatandaşımız kapıda kalmamaya özen göstersin, anahtarcı bulamayabilir” diye uyardı.
VAN'DA ÇAĞRI MERKEZİ KİTLENDİ
İÇİŞLERİ Bakanlığı tarafından acil çağrıların tek merkezden yönetilmesi projesi kapsamında, Van'da kurulan 112 Acil Çağrı Merkezinde, koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanmaya başlanan sokağa çıkma kısıtlamasında çağrı sayıları yüzde 100 arttı. Van 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Yadigar Ergül, bunun 'Seyahat izin belgesi' isteyenlerden kaynaklandığını belirterek, "İzni biz vermiyoruz" dedi.
İçişleri Bakanlığı'nın, tüm acil çağrıların tek numara ve merkezden karşılanarak sevk ve koordine edilmesi amacıyla 81 ilde hayata geçirdiği proje kapsamında Van'da kurulan 112 Acil Çağrı Merkezi, sağlık, jandarma, itfaiye, orman ve AFAD ile ilgili durumlar için bir arada hizmet veriyor. Van'ın Edremit ilçesinde bulunan acil çağrıların tek merkezden yönetildiği 112 Acil Çağrı Merkezi, sağlık, itfaiye, polis ve jandarma ekiplerine çağrıların ulaştırılmasını sağlıyor. Van'da 2 Eylül 2020 tarihinde faaliyete geçen çağrı merkezi, son ayların en yoğun dönemini yaşıyor.
Koronavirüs ile mücadele kapsamında uygulanmaya başlanan sokağa çıkma kısıtlamasının başlamasının ardından vatandaşlar izin veya seyahat belgesi almak için 112 Acil Çağrı Merkezi'ni arıyor. Günlük 7-8 bin olan çağrı sayısı yüzde yüz arttı.
'18 BİNİN ÜZERİNDE ÇAĞRI ALIYORUZ'
112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Yadigar Ergül, vatandaşların acil çağrılarda merkeze ulaşmakta zorluklar yaşadığını belirtti. Merkezde izin veya seyahat belgesi verilmediğini belirten Ergül şöyle konuştu:
"İçişleri Bakanlığı bünyesinde hizmet veren ve emniyet, jandarma, sağlık, AFAD, orman yangını ve itfaiye gibi acil çağrıları çatısı altına alan 112 Acil Çağrı Merkezimize 17 Mayıs'a kadar sürecek olan tam kapanma önlemleri kapsamında alınan tedbirler nedeniyle gelen çağrılarda yüzde yüzlük bir artış meydana geldi. Günlük 18 bin çağrı almamız nedeniyle vatandaşlarımız acil çağrılarda merkezimize ulaşmakta zorluk yaşıyor. 112 Acil Çağrı hattımızdan tam kapanma süreci ile ilgili izin ve seyahat izni verilmiyor. Bu hizmetlerin E-Başvuru veya Alo 199 hattından ulaşabilir.
Vatandaşlarımızdan, 112 Acil Çağrı Merkezimizi asılsız ve gereksiz aramamalarını rica ediyoruz. Günlük 7-8 bin çağrı alırken günlük 18 binin üzerinde çağrı alıyoruz. Bu da acil çağrı hizmetleri yapan kurumumuzu etkiliyor. Özellikle vatandaşlarımızdan rica ediyorum gereksiz yere meşgul etmesinler."
-
Aladag 3 yıl önce Şikayet EtGece 2 de e devletten Bas vurdum hem çalışma izni hem de seyahat iznini çıkardım sıkıntı yok 1 saate ikisine onaylandıBeğen
-
Ali 3 yıl önce Şikayet EtKısıtlama kesinlikle vatandaşa zulumden başka bisey degil hiçbir resmi kurum isini yapmıyor hatta telefonlara bile çıkmıyorlar başta pttBeğen Toplam 1 beğeni
-
İBRAHİM 3 yıl önce Şikayet EtgerekliBeğen
-
Ne önemi Var 3 yıl önce Şikayet EtValiliği aradık izin alamadığımızla ilgili, kaymakamlıkla görüşün dediler. orayla da görüştük Devlet ne diyorsa o dediler. E izin çıkmıyorsa dışarı çıkma dediler. Geleb lojistik tırları var nasıl yapacağız hiçbir fikrimiz yok. bu 17 sine KADAR MANUEL İZİN KAĞIDIYLA YAPILMALI.Beğen
-
admin 3 yıl önce Şikayet Etnakliyecilere muaf yok mu? e devletten uygun bir başvuru sekmesi bulamadım.Beğen