Başkan Erdoğan: Türkiye tarihinde ilk kez oluyor

Son Dakika... Başkan Erdoğan Polonya'nın Türkiye'den 24 adet TB2 İHA alması hakkında 'Tarihte ilk kez Türkiye, NATO'da yer alan bir ülkeye İHA satışı gerçekleştirecektir.' dedi.

GİRİŞ 24.05.2021 18:29 GÜNCELLEME 24.05.2021 22:00
Bu Habere 62 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Sebastian Duda ile imza töreninin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, şunları söyledi:

"(Savunma sanayii) Son 19 yılda attığımız adımlarla sadece yılların ihmallerini gidermekle kalmadık, aynı zamanda bu alanda ülkemizi devler ligine taşıdık." 

Erdoğan, Polonya'ya yapılacak olan Bayraktar TB2 SİHA ihracına ilişkin, "Türkiye, tarihinde ilk kez, NATO ve AB üyesi bir ülkeye insansız hava aracı ihraç edecektir." diye konuştu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Geliştirilmiş Hava Polisliği Misyonu kapsamında, F-16 uçaklarının yakında Polonya'ya gideceğini bildirdi.

Erdoğan, şöyle devam etti:

"Polonya'nın, NATO'nun Türkiye'ye uyarlanmış güvence tedbirleri kapsamında İncirlik Üssü'müze deniz karakol uçağı ve askeri misyon göndermesini memnuniyetle karşılıyoruz."

İSMAİL DEMİR'DEN TEBRİK MESAJI

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir sosyal medya hesabından "SİHA ithal eden Türkiye’den SİHA ihraç eden Türkiye’ye... Yerli ve milli olarak üretilen Bayraktar TB2, ilk kez bir Nato ve AB üyesi ülkeye ihraç edildi. Savunma sanayimize liderlik eden Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyor, emeği geçen herkesi tebrik ediyorum." paylaşımını yaptı.

'NATO MİSYONU KAPSAMINDA F-16 UÇAKLARIMIZI POLONYA'YA GÖNDERECEĞİZ'

Kıymetli basın mensupları Polonya AB üyelik sürecimizi destekleyen, vizyonu geniştir. Türkiye ve Polonya NATO çerçevesinde güçlü ve dayanıklı bir duruş sergiliyor. NATO geliştirilmiş hava misyonu kapsamında F-16 uçaklarımızı yakında Polonya'ya göndereceğiz. Değerli dostum Duda'ya ziyareti ve dostluğumuz daha da güçlendirilmesi için sarf ettiği çabalar için teşekkür ediyorum.

İKİ ÜLKE 10 MİLYAR DOLAR TİCARET HACMİ HEDEFLİYOR

Türkiye ve Polonya, 2014 yılında ikili ilişkilerin 600. yılını kutlarken, karşılıklı olarak birbirlerinin NATO ve Avrupa Birliği (AB) üyeliklerine destek veriyor, ikili ticaret hacminde 10 milyar dolara ulaşmayı hedefliyor.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ TARİHSEL İLİŞKİLER

İlk olarak 1414 yılında Jakub Skarbek ve Grzegorz Ormianin adlı Polonyalı elçiler, 1. Mehmet tarafından Osmanlı Devleti'nin başkenti Bursa'da kabul edilirken, bu ziyaret Bursa sarayına Batılı diplomatlar tarafından yapılan ilk ziyaret olarak tarihe geçti. İki ülkenin 1533'te yaptığı barış anlaşması bir Hıristiyan ve bir Müslüman devlet arasında yapılan ilk barış anlaşması olurken Osmanlı her zaman Polonyalı siyasi göçmenler için güvenli bir liman özelliği taşıdı. Bugün Polonezköy olarak bilinen Adampol, 1842'de Polonyalı siyasi göçmenler tarafından kurulurken köyde bugün dahi yaklaşık 30 Polonyalı aile hayatını sürdürüyor. Polonya, Türkiye'nin bağımsızlığını tanıyan ilk Avrupa ülkesi olurken iki ülke karşılıklı olarak 1924 yılında birbirlerine büyükelçi atadı.

2. DÜNYA SAVAŞI'NDAKİ DESTEK

Cumhuriyet tarihi boyunca Türkiye, İkinci Dünya Savaşı sırasında işgale uğrayan Polonya'nın Ankara Büyükelçiliğinin çalışmalarına destek verirken işgal yıllarında Polonya Merkez Bankasının tahliyesinin sağlanması da yine Türkiye'nin destekleriyle gerçekleşti. Türkiye, 1999'da Polonya'nın NATO üyeliğini destekleyenler arasında yer alırken Polonya ise Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği desteği her platformda dile getiriyor. Ayrıca 2018-2019 yıllarında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine 6. kez seçilen Polonya'ya destek veren ülkeler arasında Türkiye de yer aldı.

2009'DA STRATEJİK ORTAKLIK

İki ülke, birçok ikili ve üçlü platformda iş birliği içinde çalışırken ikili ilişkilerin boyutu 2009 yılında o dönem Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan'ın Polonya ziyaretinde imzalanan bildiriyle stratejik ortaklık seviyesine taşındı. Avrupa ve dünyanın en uzun diplomatik ilişkileri arasında sayılan Türkiye-Polonya ilişkilerinin 600. yılı olan 2014'te de iki ülke arasında çeşitli ortak etkinlikler düzenlendi ve bu etkinlikler iki tarafın Cumhurbaşkanı, Başbakanı, Dışişleri Bakanlarının katılımlarıyla gerçekleşti. Erdoğan, 2017 yılında bu sefer de Cumhurbaşkanı olarak Polonya'yı ziyaret etti ve bu ziyarette çeşitli alanlarda 5 anlaşma imzalandı. İki ülke arasında devlet arşivleri alanında iş birliği, iki ülke savunma bakanlıkları arasında niyet beyanı, sosyal güvenlik anlaşması ve eğitim, bilim, kültür alanında iş birliği imzalanan anlaşmalar arasında yer aldı.

TÜRK ÖĞRENCİLER EN ÇOK POLONYA'YI TERCİH EDİYOR

Özellikle eğitim alanında yapılan anlaşmalar yanında iki ülke, AB'nin Erasmus öğrenci değişim projesinde de yer alıyor. Polonya, Türk öğrencilerin Erasmus programında en çok tercih ettiği ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor. Polonya'da Varşova Üniversitesi, Krakow Jagiellonian Üniversitesi ve Poznan Adam Mickiewicz Üniversiteleri'nde Türkoloji Bölümleri bulunurken Varşova'da Yunus Emre Enstitüsü'nün Türk Kültür Merkezi yer alıyor.

İKİLİ TİCARETTE İHA HAMLESİ

Polonya ile Türkiye arası ticaret hacmi 2019 yılında 6 milyar doları aşarken iki ülkenin karşılıklı ticarette 10 milyar dolar hedefi bulunuyor. Türkiye Polonya'ya otomobil, kara yolları taşıtları için parçalar, traktör, toplu taşıma araçları, buzdolapları ve tekstil ürünleri satarken Polonya'dan taşıt parçaları, dizel ve yarı dizel motorlar, otomobiller ve sığır eti alıyor. İki ülke arasında ayrıca Ekonomik İstişareler Mekanizması bulunurken bu mekanizma kapsamında bu zamana kadar 4 kere toplantı yapıldı. Türkiye, Polonyalı turistler için de önemli bir turizm destinasyonu olma özelliği taşıyor. Türkiye'ye gelen Polonyalı turist sayısı 2019'da bir önceki yıla göre yüzde 36 artarak 880 binin üzerine çıktı. Polonya-Türkiye ticari ilişkilerine son dönemde bir de savunma sanayii ürünleri kalemi eklendi. Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, ülkesinin Türkiye'den 24 Bayraktar TB2 tipi silahlı insansız hava aracı (SİHA) alacağını duyurdu. Türkiye bu satışla ilk kez bir NATO ve AB üyesine SİHA sağlamış olacak.

YORUMLAR 62
  • Battal gazi 3 yıl önce Şikayet Et
    İşte tüm mesele bu resimde saklı. Türkiye yerli savunma sanayisini üretti karşı cenah sesisini bir tık yükseltti, savunma sanayisini satmaya başladı düşman ses telleri yırtılırcasına sesini yükseltti ve kirli iftiralar hat sayfaya geldi. içte ve dışta abd, AB, terör örgütleri, uyuşturucu baronları savunma sanayisinde kendisine rakip bir üretici olmasını ister mi. Bu noktada Türkiye nato bataklığından çıkacak yönünü doğuya dönecek bakın içteki hainler nasıl temizleniyor ve ekonomide zirvede olmak nasıl oluyor. NATO sivri sineklerle dolu bir bataklıktır NOKTA
    Cevapla
  • Burhan 3 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun Reis liderliğinde Türkiye nerden nerye geldi nankör insanlar görmüyor malesef.
    Cevapla
  • Atakan 3 yıl önce Şikayet Et
    Çok güzel hareketler bunlar devamını bekleriz Allah Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Milletini korusun
    Cevapla
  • Giz 3 yıl önce Şikayet Et
    Sihaları sattık artık cephanesinden para kazanırız
    Cevapla
  • osmanbey 3 yıl önce Şikayet Et
    sistemi kapalı bir kutu içinde sunalım. açtıkları anda kendi kendini yok etsin. bozulduğunda ancak onu biz açabilelim. bakımını ve tamirini biz yapalım. bize karşı kullanılması halinde gümmmm olsun. nasıl. yani teknolojimizi çözemesinler diyorum.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fuat Oktay'dan son dakika açıklamalar: PKK toparlanmadan harekete geçilmeli
Son Dakika: Fatih'te İETT otobüsleri çarpıştı!