Erdoğan 150 yıllık hayali gerçekleştirdi: Taksim Camii ibadete açıldı

İstanbul Taksim'de yeri 27 yıl önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gösterilen, temeli de 4 yıl önce atılan cami, cuma namazının ardından hizmete açıldı. Açılışın ardından Erdoğan halka seslendi ve 150 yıllık süreci anlattı.

GİRİŞ 28.05.2021 15:45 GÜNCELLEME 29.05.2021 08:59
Bu Habere 200 Yorum Yapılmış

İstanbul Taksim'de ​temeli 17 Şubat 2017'de atılan, 2 bin 250 kişinin aynı anda ibadet edebileceği caminin resmi açılışı bugün yapıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı açılış töreni, cuma namazının ardından gerçekleştirildi.

Alman basınından Taksim Cami'nin açılış gününde provokatif haberAlman basınından Taksim Cami'nin açılış gününde provokatif haber

TAKSİM CAMİ'NİN MİMARLARI KİM?

Mimarlar Şefik Birkiye ve Selim Dalaman imzasını taşıyan caminin hemen yanında Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi ve Taksim Maksemi yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 27 yıl önce Taksim Camii'ni işaret etmişti

ERDOĞAN 27 YIL ÖNCE İŞARET ETMİŞTİ

27 yıl önce 1994 yerel seçimlerinde Refah Partisi'nden İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adayı olan Erdoğan gazetecilere planlarını anlatmış, Taksim Camii'nin yerini işaret etmişti.

Cuma namazını Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş kıldırdı.

VATANDAŞLAR AÇILIŞA AKIN ETTİ

Taksim Camii çevresi gül suyu ile yıkandı. Açılışa gelen vatandaşlar, caminin dolmasından dolayı, namazlarını meydanda kıldı. Vatandaşlar için yerlere kıble yönü belirtilerek seccade dağıtıldı.

Cemaat meydana taştı

ERDOĞAN'DAN NAMAZ SONRASI TAKSİM CAMİİ AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, cuma namazının ardından halka seslendi:

"- Taksim Cami'nin bizim dünyamızdaki yeri başkadır. İstanbul'un sembolleri arasındaki seçkin yerini şimdiden almıştır.

- Yapım tekniğiyle ülkemizde ve dünyada sayılı projeler arasındadır. 

- Caminin yerinde mescit bile yok ve burada maalesef cami yapımına müsaade yok ve adeta kümes gibi bir yerde gazeteler üzerinde müminler namazlarını eda etmeye çalışıyorlardı.

- Camii, yaklaşık 1,5 asırlık bir mücadelenin ardından İstanbul'umuza kazandırılmıştır. Bu meydanda bir cami inşa fikri 93 Harbi diye geçen Osmanlı-Rus Harbi yıllarına kadar uzanır. Ülkemizin Kurtuluş Savaşı yıllarında da yeniden gündeme gelmiştir. Bölgedeki pek çok kiliseye karşılık, Ağacami'nin Taksim'e selam verdiğini gören Nazım Hikmet, bu tabloyu dizelere dökmüştür.

Demokrat Parti'nin iktidara gelmesiyle Taksim Cami arayışları hız kazanmıştır. somut adım atılamadan 27 Mayıs darbesi gerçekleşmiştir. 1965 yılında Süleyman Demirel, caminin inşası için arsanın devrini sağlamıştır. Bu tahsis CHP'li belediyenin mahkemeye götürmesiyle durdurulmuştur. Bakanlar Kurulu kararı ise 12 Eylül darbecileri tarafından iptal edilmiştir. Rahmetli Özal'ın başbakanlığı döneminde Elmas ailesi kendisine başvurarak niyetlerini söylemişlerse de şartlar uygun olmadığını netice alamamışlardır.

- İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na seçildiğimde sözlerimden biri de bu caminin yapılmasıydı, ancak 28 Şubat süreci nedeniyle bu sözümüzü yerine getiremedik. 2013'te bu projeyi tekrar yapmak istediğimizde ise karşımızda Gezi olaylarını bulduk. 2017 Haziran'ında cami inşaatına başlanabilmesini sağladık. Bugün de camimizi ibadete açtık.

- Hızla bir eserimiz daha yükseliyor. O da Barbaros Bulvarı üzerinde Barbaros Hayrettin Paşa Cami'ni inşa ediyoruz. Onu da kısa zamanda bitireceğiz. Barbaros oradan Beşiktaş'a indi. Orası adeta mabedsiz beldedir. Camimizi yaparak orayı da mabedsiz olmaktan çıkaracağız.

- Taksim Camisi'ni bir süre önce yeniden ibadete açtığımız Ayasofya Cami-i Kebir'e verilen bir selam, İstanbul'un fethinin 568. yıl dönümüne bir hediye olarak görüyorum.

- Son dönemde Büyük Çamlıca Camii'nin tamamlanması ve Ayasofya'nın yeniden ibadete açılmasının ardından İstanbul'a kazandırdığımız bu üçüncü önemli manevi mirasın, asırlar boyunca şehrimizi bir kandil gibi ışıtacağına inanıyorum.

- Envaiçeşit hile ve desiseyle fitneyle yalanla tuzakla milletimizin birliğini, beraberliğini, kardeşliğini bozamayanlar camilerimizi de hedef almıştır.

- FETÖ'nün ibadet ve hayır kisvesi altında sergilediği ihanetin benzerlerini farklı görünümler, sıfatlar, bahaneler altında tekrarlamaya çalışanlara asla geçit vermeyeceğiz.

- Taksim Camii önünden yankılanan sesin, ülkemiz üzerinde hesapları olan emperyalistleri, terör destekçilerini, insanlık düşmanlarını rahatsız ettiğinden şüpheniz olmasın."

TAKSİM CAMİİ AÇILIŞINA KİMLER KATILDI?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, AK Parti Genel Başkanvekilleri Numan Kurtulmuş ve Binali Yıldırım, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanvekili Tevfik Göksu, İstanbul İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Nuh Köroğlu, İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş, AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız ve bazı AK Parti milletvekilleri...

CAMİYİ YAPAN ŞİRKETİN SAHİBİNDEN AÇIKLAMA

Taksim Camii'nin yapımını üstlenen Sur Yapı'nın sahibi Altan Elmas, açılış sırasında konuşma yaptı:

"Bugün bana düşen burada hamd etmektir. Bu niyeti gönlümüze düşüren ve başlamayı ve kazasız belasız bitirmeyi lütfeden Allah'a hamdolsun. Yoluna kurban olduğumuz Muhammed Mustafa'ya selam olsun. Bugün ne büyük bir gün benim için. Yine yürüdüğü yolda engelleri aşa aşa, zorlukları yıka yıka gelen Sn. Cumhurbaşkanımız, bu eseri yapma imkanını bize lütfettiğiniz için size şükranlarımı iletiyorum. Allah sizden ebeden razı olsun. Rabbim Ayasofya'yı ve Taksimi açmayı lütfettiği gibi, Mescid-i Aksa'ya da bu sahneyi kurmayı lütfetsin inşallah."

Caminin yapımını üstlenen Sur Yapı'nın sahibi Altan Elmas...

TAKSİM CAMİ'NİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

2 bin 482 metrekare arsa üzerine yaklaşık 16 bin 500 metrekare inşaat alanına sahip caminin inşaatı, top-down inşaat yöntemiyle yapıldı.

Caminin zemin üstü yüksekliği yaklaşık 21 metre. Çapı 28 metre olan ana kubbenin yüksekliği ise 9 metre.

Uzunlukları 61 metre olan iki minare ise taşlama.

Kubbe göbek yazısını Fatiha süslüyor.

Taksim Cami'nin kubbesi

Caminin hat yazıları Hattat Davut Bektaş ve Nakkaş Adem Turan'a ait.

Giriş kubbesi göbek yazısında İhlas, giriş kubbesi kasnak yazısında Ayet-el Kürsi ve sonraki ayet, ana kapı üstü yazısında Nisa suresi 103. ayetinin son kısmı ve İstiklal girişi kapı üstü yazısında ise Ra'd suresinin 24. ayeti işlendi.

Caminin iç alanına 6 hat levha bulunuyor. Hat levhalarında Allah, Muhammed, Ebubekir, Ömer, Osman, Ali isimleri yazıyor.

Taksim'e yapılan cami için Manisa'da özel olarak dokunan deve tüyü rengi halı serildi.

Taksim Cami'nin içinde bir görüntü

Caminin mihrabı 8.5 metre uzunluğunda yapıldı. Mihrabın yüzeyine Esma'ül Hüsna, mihrabın ortasında Kelime-i Tevhid yazıldı. Alt bölümüne ise Cin suresinin 18. ayetinin "Şüphesiz, mescitler yalnız Allah'ındır. Allah ile beraber hiçbir kimseye yalvarmayınız" şeklindeki Türkçe meali yazıldı. Camiye için özel olarak tasarlanan minber ve kürsünün üzerine Esma'ül Hüsna özel olarak işlendi.

Taksim Cami'nin içinden kıble yönüne bir bakış

Caminin ana girişi dahil 4 giriş kapısı bulunuyor

Camiyi 12 metre çapında, yaklaşık 20 metre boyunda 60 ışıklı avize aydınlatacak.

3 katlı otoparkı ise 165 araç kapasitesine sahip.

​Camide otopark, sergi alanı, konferans salonu aş evi ve Dijital İslam Kütüphanesi de bulunuyor.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 200
  • şahin avcı 3 yıl önce Şikayet Et
    memletimiz olsun yurtdışında ki İslam eserleri olsun hepsiyle tek tek ilgilenen büyük Reisimiz Rabbim seni iki cihanda aziz eylesin, emeği geçenlerden Allah razı ve memnun olsun.
    Cevapla
  • Hamidiye Süvarisi 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah cc. emeği geçen herkesten ve Reisimiz Erdoğandan razı olsun. Ve Ümmedi Muhammede hayırlı etsin. Allah cc. a katrilyonlarca kez şükürler olsun.
    Cevapla
  • TURGUT ÖZTAN 3 yıl önce Şikayet Et
    Elhamdülillah
    Cevapla
  • FANİ YOLCU 3 yıl önce Şikayet Et
    Çoook şükür Elhamdülillah... Bugünleri gösteren RABBİMe cc BİNLERCE kere şükürler olsun çooook şükür Elhamdülillah RABBİM cc SENİ BAŞIMIZDAN eksik etmesin inşaAllah REİİİİS amiiiin aminn amiiiin
    Cevapla
  • xray 3 yıl önce Şikayet Et
    Efendimizin övdüğü bu kadim şehir, asıl sahipleri ile yeniden feth olunuyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Dünyanın en değerli otomotiv üreticileri belli oldu: İlk 50'de iki Türk firma var
Kartalkaya'daki yangın faciasının ardından mide bulandıran fırsatçılık!