Marmara'daki müsilaj için yeni umut! İlk sonuçlar heyecanlandırdı

Türk bilim adamları Marmara Denizi'ndeki müsilaj problemi çözmek için reaktif oksijen deniyor. Araştırmacılar reaktif oksijenle gerçekleştirilen ilk testlerde deniz salyasına karşı olumlu sonuçlar aldıklarını bildirdi.

Marmara'daki müsilaj için yeni umut! İlk sonuçlar heyecanlandırdı
Marmara'daki müsilaj için yeni umut! İlk sonuçlar heyecanlandırdı
GİRİŞ 07.06.2021 10:22 GÜNCELLEME 07.06.2021 10:25
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer,  Rektör Prof. Dr. Mümin Şahin'in görevlendirmesi ve desteğiyle ellerindeki diğer projeleri bırakarak müsilaja (deniz salyası) yönelik çalışma başlattıklarını belirtti.

Daha önce de atık suyun arıtılması ve geri dönüşümü konusunda "reaktif oksijen türleri ve soğuk atmosferik plazmalar" üzerinde çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade eden Şahin, "Geliştirdiğimiz teknolojiyle Marmara Denizinde oluşan müsilajın temizlenmesi, giderilmesi ve bertaraf edilmesiyle ilgili çalışmalara başladık. İlk etapta umut verici sonuçlar karşımıza çıktı." dedi.

REAKTİF OKSİJEN NEDİR?
Marmara Denizi'nden aldıkları su numunelerinde litre başına 0,8 milimetreküp oksijen ölçtüklerini, bu birimin 2 milimetreküpün altına düşmesinin yaşamsal faaliyetleri durdurduğunu anlatan Tecer, şu bilgileri verdi:

"Deniz salyasının deniz canlılarına verdiği en büyük problem, sudaki oksijeni tüketmesi ve atmosferden de oksijen kazanımını engellenmesidir. Derin denizler ve yüzeydeki canlılığın oksijen noksanlığı nedeniyle bitme noktasına gelmesine neden oluyor. Soğuk atmosferik plazmayla ürettiğimiz reaktif oksijenin deniz suyuna enjekte edilmesiyle çözüm olacak bir aşamaya geldik. Litre başına 0,8 miligram çözülmüş oksijene sahip deniz salyası örneğini içeren suyu çok kısa bir sürede reaktif oksijen uygulamasıyla yaklaşık 13-14 miligram seviyesine getirdik. Bu ancak tatlı sularda görülebilen bir seviyedir. Deniz salyasının organik kısmını parçalayarak elimine ettik ve dibe çökelmesini sağladık."

Laboratuvar koşullarında sınırlı miktardaki suyla yaptıkları bu uygulamanın reel ölçekte, Marmara Denizi içerisinde nasıl uygulanacağına ilişkin çalışmanın devam ettiğini dile getiren Prof. Dr. Tecer, sözlerini şöyle sürdürdü:

Son dakika: Müsilaj sorunuyla ilgili acil eylem planı açıklandı!Son dakika: Müsilaj sorunuyla ilgili acil eylem planı açıklandı!

"Aslında üniversite olarak bu konuda desteğe ihtiyacımız var. Yani derin deşarj şeklindeki oksijenlendirme çalışması mı, gemilerle deniz araçlarıyla oksijen kazandırılması mı şeklinde olacak? Ne miktarlarda reaktif oksijen verebileceğiz, bunun maliyeti ne olacak, bununla ilgili çalışma yapmamız gerekiyor."

YORUMLAR 10
  • Ejder 3 yıl önce Şikayet Et
    bu adamların gözünde perdemi var anlamıyorum, basın ozon gazını hammaddesi bildiğiniz hava ve 50-100watt elektrik o kadar. Basit bir iş nasıl rant olur derdi demek ki böyle bir şeymiş..
    Cevapla
  • FANİ YOLCU 3 yıl önce Şikayet Et
    Eko daha MÜSİLAJ dan heykeller yapıcaktı,marmarayı temizleyerek ekoyu çoook üzüyorsunuz, çok kırıyorsunuz amaaa...
    Cevapla
  • MİSAFİR 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu deniz salyası nın sabotaj olduğunu düşünüyorum.
    Cevapla
  • Emekli 3 yıl önce Şikayet Et
    Fazla film izlemeyin.
    Cevapla
  • tpolat 3 yıl önce Şikayet Et
    imamhlu napiyor.jala magdur edebiyatimi yapiyor
    Cevapla
  • Salih Doğrul 3 yıl önce Şikayet Et
    İnşaallah çözüm olur...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
MHP'li Özdemir yaşanılanları tek tek anlattı! 'İtfaiye bir saat sonra müdahale etti'
79 canımızın gittiği yangından yeni görüntü! Çaresizce bekleyiş kamerada