Son dakika: Müsilajın 'panzehiri' bulundu! Anında etkili oldu

Son dakika: Marmara Denizi'ni etkisi altına alan deniz salyasını temizleme çalışmaları devam ederken müjdeli haber geldi. İÜ Su Bilimleri Fakültesi, deniz yüzeyindeki müsilajı doğal ortamında deniz bakteri izolatlarıyla temizlemeyi başardı.

Son dakika: Müsilajın 'panzehiri' bulundu! Anında etkili oldu
Son dakika: Müsilajın 'panzehiri' bulundu! Anında etkili oldu
GİRİŞ 15.06.2021 06:31 GÜNCELLEME 15.06.2021 08:10
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Prof. Gülşen Altuğ, İstanbul Yenikapı’da pilot olarak yürütülen çalışmaya ilişkin, “72 saatte sonuç aldık. 3-4 uygulamayla yüzeydeki müsilajın tamamen uzaklaştığını gördük’’ dedi.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi, Marmara Denizi yüzeyindeki müsilajı doğal ortamında deniz bakteri izolatlarıyla temizlemeyi başardı. İÜ Su Bilimleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülşen Altuğ ve ekibi tarafından müsilajın doğal ortamında yararlı bakterilerle yok edilmesi için Çevre ve Şehircilik ile Tarım ve Orman Bakanlıklarının onayıyla başlatılan pilot çalışma, Yenikapı Yediemin Limanı’nda müsilajın olduğu alan bariyerlerle çevrilerek yürütüldü.

Prof. Altuğ ve ekibi tarafından müsilajın olduğu ortama, daha önce denizden izole edilerek laboratuvarda uyutulan ve metabolik özellikleri müsilajı ayrıştırmaya uygun bakteriler arasından seçilen yerli bakteriler her gün sabah ve akşam uygulandı. Çalışma sonucunda deniz yüzeyindeki müsilaj deniz bakteri izolatlarıyla temizlendi. Altuğ, “Bariyerle kapatılmış müsilajlı alana, 20 yıldır denizlerden izole ettiğimiz yerli bakteri izolatları uyguladık. Uygulamaları sabah ve akşam gerçekleştirdik. Birinci uygulama sonrası müsilajda seyrelme olduğunu gördük.” dedi.

SONUÇLAR BAKANLIĞA SUNULACAK

Altuğ, belirlenen alandaki ikinci uygulamayı 10 Haziran’da yaptıklarını anlatarak, şöyle devam etti:

“Uygulama yaptığımız müsilaj alanındaki kontrollere her gün devam ettik. Haziran’ın 8’inde başlayıp 13’üne kadar olan süreçte yüzeydeki müsilaj tamamen temizlendi. Ayrıca müsilajin dibe çökmediği, şu anda dipte hiç müsilaj olmadığı gözlendi. Dipteki müsilajın giderilmesi için de yeni bir alan oluşturup bakterilerin bundan sonraki süreçte dipteki müsilaja etki sürecini takip edeceğiz.” Altuğ, çalışmada kullanılan bakterilerin denizin florasını bozmayacağını dile getirerek, şunları kaydetti: “Bu bakteriler, denizdeki ölü organizma ve atıkları parçalayarak deniz ekosistem döngüsüne katkı sağlayan bakterilerdir.” Altuğ, çalışma sonuçlarının detaylı raporunu Çevre ve Şehircilik ile Tarım ve Orman Bakanlıklarına sunacaklarını sözlerine ekledi.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 22
  • Ass 3 yıl önce Şikayet Et
    Toplumdaki musilajı nasıl çözeceğiz.
    Cevapla
  • İsmail 3 yıl önce Şikayet Et
    Hadi İNŞALLAH şu beladan kurtulalım... Şimdiden teşekkürler....
    Cevapla
  • Zafer 3 yıl önce Şikayet Et
    Bir de şu tatlı sulardaki çim sazanı belasına çare bulsanız. Bütün ticari değeri olan balıkları kuruttu. İğrenç bi şey yenmiyorda.
    Cevapla
  • vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    aman aman Marmara bölgesinde kimse ekim kasıma kadar ne balık hele hele ne de midye yemesin.
    Cevapla
  • Turşu suyu 3 yıl önce Şikayet Et
    hasta olursun doktor a gidersin ilaç verir bu ilacın illaki yan etkisi olur ama tedavi olursun ..bazı canlılar ölürse ölür sonradan gene ürerler , ama deniz kurtulur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan Şam'a gidecek mi! Şam Maslahatgüzarı açıkladı
Süleyman Şah Türbesi yakınlarında Türk Bayrağı açılarak bozkurt selamı verildi