Marmara'dan korkutan haber: Ölüm gazı yukarı çıkıyor

Gelen bir son dakika haberine göre; Deniz salyasının öldürdüğü Marmara’dan kötü bir haber daha geldi: 110 metre derinde rastlanan hidrojen sülfürün, 34 metre derinliğe kadar çıktığı görüldü. (Milliyet)

Marmara'dan korkutan haber: Ölüm gazı yukarı çıkıyor
Marmara'dan korkutan haber: Ölüm gazı yukarı çıkıyor
GİRİŞ 19.06.2021 08:45 GÜNCELLEME 19.06.2021 08:47
Bu Habere 34 Yorum Yapılmış

Marmara’dan bir kötü haber daha geldi. Deniz salyasına çözüm aramak için R/V Alemdar II araştırma gemisiyle Marmara Denizi’ne açılan İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü uzmanları, Karamürsel’de daha önce 110 metre derinde rastlanan hidrojen sülfürün, 34 metre derinliğe kadar ulaştığını gördü.

"BİZİ DÜŞÜNDÜRÜYOR"

Bilimsel seferin lideri kimyasal oşinograf Prof. Dr. Nuray Çağlar, “İzmit Körfezi’ne yabancı olmayan bu gazın 110 metrelerden şimdilerde 34 metreye kadar çıkması bizi düşündürüyor. 34 metrede litrede 2 miligram olan hidrojen sülfür 157 metreden sonra 4,5 miligrama kadar çıkıyor” dedi.

HİDROJEN SÜLFÜR TESPİT EDİLDİ

Marmara Denizi’ni etkisi altına alan deniz salyasına çözüm yollarını arayan bilim insanlarının açık denizde yaptığı son sefer, İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü tarafından Türkiye’nin en büyük ve donanımlı araştırma gemisi R/V Alemdar II ile gerçekleşti.

Enstitü tarafından uzun yıllardır takip edilen 45C kodlu 1270 metre derinliğindeki Çınarcık Çukurundaki istasyonda gelişmiş oşinografik ekipmanlarla yapılan ölçümlerde canlı yaşamını yok eden hidrojen sülfür tespit edilmişti.

Seferin lideri kimyasal oşinograf Prof. Dr. Nuray Çağlar, iklim değişikliğinin etkilerinin de gözlendiği istasyonda hidrojen sülfürün tespit edilmesinin ardından gittikleri İzmit Körfezi’nde de benzer sonuçlar elde ettiklerini belirtti.

Prof. Dr. Çağlar, İzmit Körfezi’nin Karamürsel açıklarındaki İZ-17 isimli ölçüm istasyonunda gelişmiş cihazlarla yaptıkları araştırmalarda 34 metreden itibaren hidrojen sülfür belirlediklerini söyledi. Körfezin orta baseni olan Karamürsel açıklarındaki 150 metre derinliğe gönderilen cihazların 34 metreden sonra hidrojen sülfürü tespit ettiklerini vurguladı.

Prof. Dr. Nuray Çağlar, “Körfezde hidrojen sülfürün varlığı yeni değil. 1999 depreminin ardından 1 yıl süren çalışmalarımızda 110 metreden sonra varlığını tespit etmiş ve bilimsel makale olarak sunmuştuk. R/V Arar ile 30 istasyondan aldığımız örneklemelerle hidrojen sülfürden bahsetmiştik.

İzmit Körfezi’ne yabancı olmayan bu gazın 110 metrelerden şimdilerde 34 metreye kadar çıkması bizi düşündürüyor. 34 metrede litrede 2 miligram olan hidrojen sülfür 157 metreden sonra 4,5 miligrama kadar çıkıyor” dedi.

Ölçüm istasyonunda ayrıca müsilaj tabakalarının da yüzeyden dibe doğru çökeldiğini gözlemlediklerini söyleyen Prof. Dr. Nuray Çağlar, “Organik madde yani müsilaj çözülürken sudaki çözünmüş oksijeni tüketiyor. İzmit Körfezi, Marmara denizi sularıyla yenileniyor ama hidrojen sülfür ortadan kalkmıyor. Henüz yazın başında olmamız ilerleyen süreçte bozulmanın hızlanacağını işaret ediyor. Oksijensizlik artabilir hatta kalıcı olabilir” uyarısını yaptı.

 

YORUMLAR 34
  • Misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu marmara denizin deki son olaylar Allah korusun deprem habercisi olmasin
    Cevapla
  • Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Tahminim değil; 100 senelik azgınlığın vurdumduymazlığın umursamazca yaşamanın etkileri o kadar.
    Cevapla
  • van 3 yıl önce Şikayet Et
    Diktiğiniz heykellere rica edinde temizlesin. Siz nasıl olursanız öyle yönetilirsiniz. Umarım her şey daha güzel olacak.
    Cevapla
  • Şaşkın 3 yıl önce Şikayet Et
    Fen şeytanları ilk önce toprağı zehirledi, şimdi sıra denizlerde, ondan sonra da hava da. Eğer petrokimyasallar ve radyoaktifler yasaklanmazsa, bir zaman sonra insanlar sırt çantası gibi oksijen tüpleriyle yaşamak zorunda kalacak yada kusarak can verecek.
    Cevapla
  • Maho 3 yıl önce Şikayet Et
    Ölüm gazı diye bir gaz yok.
    Cevapla
  • Zirtooo 3 yıl önce Şikayet Et
    Gaz ölümcül olabilir ama. Uyanık seniiii :))
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Denizlerde fesat cikti.Hala Allâh-u Te'âlâ' ya yonelmiyoruz.Tevbe etmiyoruz. Para hersey degil.Benim canimi yakarak rizkimi alip cocuguna birikim yaparsin ama deniz balik vermez,toprak tahil vermez,Allâh-u Te'âlâ gok yuzune suyu tut derse su vermezCocuguna ne yedireceksin..Sadece bu konuda degil her konuda tevbe şart.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Tunç açıkladı! Bolu'daki otel faciasında gözaltı sayısı 12 oldu
Başkan Erdoğan duyurdu: O ehliyetler iptal edilecek!