YKS puan hesaplama 2021 | Sayısal, sözel, eşit ağırlık AYT,TYT ve YDT puan nasıl hesaplanır?

YKS puan nasıl hesaplanır? Üniversite sınavına girecek öğrenciler için heyecan dorukta. Hayallerindeki üniversitede eğitim almak isteyen milyonlarca genç yarın ve ertesi gün yapılacak YKS oturumlarına katılacak. Sınav öncesinde YKS sınavında 3 yanlış 1 doğru yanıtı götürür mü? sorusu merak konusu oldu. ÖSYM YKS puan hesaplama işlemi detaylarını paylaştı. İşte 2021 TYT puan hesaplama yöntemi…

YKS puan hesaplama 2021 | Sayısal, sözel, eşit ağırlık AYT,TYT ve YDT puan nasıl hesaplanır?
YKS puan hesaplama 2021 | Sayısal, sözel, eşit ağırlık AYT,TYT ve YDT puan nasıl hesaplanır?
GİRİŞ 27.06.2021 09:18 GÜNCELLEME 27.06.2021 09:18

YKS puan hesaplama işlemleri şimdiden öğrenciler tarafından araştırılıyor. 26-27 Haziran tarihinde düzenlenecek sınavda doğru cevapların puan olarak karşılığını merak eden öğrenciler YKS puan hesaplama işleminin inceliklerini araştırıyor. Üniversite sınavında adayların verdikleri doğru ve yanlış cevaplar her bir test için ayrı ayrı değerlendirilecek. Standart puanı ortaya çıkan adayların doğru yanıtlardan yanlış yanıtların dörtte biri çıkartılarak ham puanları ortaya çıkarılacak. YKS sınavında puan hesaplama işlemi standart sapma dikkate alınarak gerçekleştirilecek. Adayların puanları sayısal, sözel ve eşit ağırlık olarak hesaplanacak. OBP başarı puanı yerleştirme işlemlerinde puanlara eklenecek. Peki YKS puan hesaplama nasıl yapılır? İşte AYT,TYT ve YDT puan hesaplama!

YKS sonuçları ne zaman açıklanacak? 2021 ÖSYM 26-27 Haziran üniversite sınav sonuçları tarihi! YKS sonuçları ne zaman açıklanacak? 2021 ÖSYM 26-27 Haziran üniversite sınav sonuçları tarihi!

2021 YKS Puan Hesaplama Nasıl Yapılır?

  • Sınavda uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye tabi tutulacaktır. Adayların testlerden her biri için birer standart puanı hesaplanacak. Adayların YKS puanları hesaplanırken aşağıdaki formül takip edilecektir;

  • Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecektir. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacaktır.

  • Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacaktır.

  •  Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacaktır.

  •  Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.

  • TYT’de hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1C’deki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı puanları (A-TYT)  hesaplanacaktır. A-TYT puanının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinden en az 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir. Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için A-TYT puanı hesaplanacaktır.

  • A-TYT puanı kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek TYT puanı oluşturulacaktır.

  • A-TYT puanı TYT puanına dönüştürülürken Temel Matematik ve Türkçe testlerinin her birinden 5 ham puan, diğer testlerin her birinden 2,5 ham puan alan adayların 150 TYT puanı almaları sağlanacaktır.

  •  AYT ve YDT’de hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1E’deki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı puanları (ASAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL) hesaplanacaktır. Ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için adayların ilgili testlerin en az birinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir (Tablo 1D). Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için ağırlıklı puanlar hesaplanacaktır.

  • TYT puanı olmayan, TYT puanı hesaplanmayan veya TYT puanı 150’nin altında olan adayların, AYT ve/veya YDT’ye girmiş olsalar da SAY, SÖZ, EA, DİL puanları hesaplanmayacaktır.

  •  A-SAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL puanlarının her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek SAY, SÖZ, EA, DİL puanları oluşturulacaktır. Ağırlıklı puanlar, SAY, SÖZ, EA, DİL puanlarına dönüştürülürken ilgili testlerin her birinden soru sayısının %20’si oranında ham puan alan adayların 180 SAY, SÖZ, EA, DİL puanı almaları sağlanacaktır.

  • Ortaöğretim kurumlarında, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile alan öğrenciler (İmam Hatip Okulları öğrencileri/mezunları hariç), TYT Sosyal Bilimler Testinde yer alan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularından muaf tutulacaktır. Bu öğrenciler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları yerine Felsefe

  • alanından 5 soru cevaplandıracaklardır. Bu doğrultuda; TYT Sosyal Bilimler Testinde toplam 25 soru bulunacaktır.

  • Cevap kâğıdında bu test ile ilgili alanda 25 cevap alanı bulunacaktır. Tüm adaylar, ilk 15 sorunun tamamından sorumlu olacaklardır.

YKS Sınavında 4 Yanlış 1 Doğru Yanıtı Götürecek Mi?

YKS'de her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecek. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacak. ÖSYM tarafından düzenlenen sınavlarda 4 yanlış 1 doğru cevabı götürüyor.  İşte soru sayıları ve puan katsayıları ile birlikte test ağırlıkları...

Ders Adı Soru Sayısı 1 Net'in Değeri Toplam Puan Katsayısı Test Ağırlıkları

Türkçe

40

3,3

132

%33

Matematik

40

3,3

132

%33

Sosyal Bil

20

3,4

68

%17

Fen Bilgisi

20

3,4

68

%16

 

TYT AYT VE YDT Kaç Dakika Sürecek?

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Çin'e karşı tarihi hamle, 'Voltran' için imzalar atıldı! Dünyanın üçüncü büyüğü olacak
CHP'li belediyeden skandal! Kentsel dönüşüm yerine milyarlık vurgun!