Sinovac aşısı olanlar için 3. doz önerisi
Manisa Celal Bayar Üniversitesi tarafından yapılan Türkiye’de uygulanan iki doz Sinovac SARS-CoV-2 inaktif aşısının etkinliği ve antikor düzeyi takip çalışması ile ilgili raporda 3 doz aşı için "gerekebilir" çağrısı yapıldı.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) "Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi", Türkiye’de uygulanan iki doz Sinovac SARS-CoV-2 inaktif aşısının etkinliği ve antikor düzeyi takip çalışması kapsamında, iki doz aşı sonrası 3. ay sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.
Üniversiteden yapılan yazılı açıklamada, söz konusu çalışmanın MCBÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji, Halk Sağlığı ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim elemanları tarafından yürütüldüğü belirtildi.
Çalışmaya 1053 gönüllü sağlık çalışanının katıldığı vurgulanan açıklamada, bu çerçevede, aşı sonrası çalışma grubundakilerin hastalanma sıklığı ve aşının oluşturduğu antikor düzeylerinin araştırıldığı kaydedildi.
Açıklamada, iki doz aşı sonrası 3. ay sonuçlarına ilişkin şu değerlendirmelerde bulunuldu:
"Başlangıçta COVID-19 antikoru negatif olan, bir ay arayla iki doz Sinovac aşısı olmuş 1053 sağlık çalışanının 26'sı (yüzde 2,4) ikinci aşıyı izleyen 28. gün - 3 aylık süre içinde COVID-19 hastalığına yakalanmışlardır. Bu dönemde PCR testi yapılmamış olmakla birlikte üçüncü ayda bakılan COVID-19 antikor düzeylerinde azalma beklenirken aşırı düzeyde yükselmiş olan dört kişinin de semptomsuz (belirtisiz) COVID-19 geçirdiği hesaba katılarak 2 doz Sinovac aşısı sonrası hastalanan sağlık çalışanı sayısı toplamda 30 (yüzde 2,8) olarak saptanmıştır. Bu kişilerden hastanede yatarak tedavi alan olmamıştır. İkinci aşıdan sonraki 28. gün-3 aylık süre içinde 151 sağlık çalışanının, yakın temasta olduğu yakın arkadaş ya da aile bireyi COVID-19 tanısı almıştır. Yakınları COVID-19 tanısı almış olan bu 151 sağlık çalışanından 18’i (yüzde 12) COVID-19 hastalığını geçirmiştir.
İkinci aşıdan üç ay sonra sağlık çalışanlarının yüzde 95,2'sinde antikor düzeyleri düşüş göstermiştir. İki doz aşıyı izleyen üçüncü ay sonunda sağlık çalışanlarının yüzde 77' sinde SARS-CoV-2 antikorları (≥1.0) tespit edilmiştir. Yani aşıdan sonraki 3. ayda çalışma grubunun yüzde 23’ü ya hasta olmuş ya da bu kişilerin antikoru negatifleşmiştir."
Ağustos 2021'de yapacakları 6. ay antikor düzeyleri ve etkinliği izlem sonuçları ile verilerin daha da netleşeceği vurgulanan açıklamada, aşının etkinliğinin uzun süreli olabilmesi için sağlık çalışanlarında 3. doz hatırlatma aşısının gerekebileceği kaydedildi.
-
Mustafa 3 yıl önce Şikayet EtTamamenBeğen
-
Mustafa 3 yıl önce Şikayet EtTamamenBeğen
-
Mustafa 3 yıl önce Şikayet EtTamamenBeğen
-
temel 3 yıl önce Şikayet Etne 3 daha neler olacak arkasi gelecek sadece firma para kazanma pesinde bu kadar kisa zaman bulunuyor idi de neyi bekledi birisi ben buldum dedi hepsi bende dedi kisaca yan etkileri diyen yok yarari cok diye yan etksi mi olacak yada insanlarin hayatini maf mi edecek sanirsam her 6 ay da bir denecek yakindaBeğen Toplam 6 beğeni
-
Muh 3 yıl önce Şikayet EtSiz virüse aşılardan daha çok güvenecek kadar anmalısınız.Beğen Toplam 2 beğeni
-
İsmail 3 yıl önce Şikayet EtBunlar aşı değil aşı adayı olduğunu profesörler söylüyor ruhsat bile alamamışlar faz 3 insan denemeleri olarak geçiyor kafam çok karışıkBeğen Toplam 7 beğeni
-
Fatih 3 yıl önce Şikayet EtKafa karışacak bir şey yok. Koruyuculuk sağladığı kanıtlanmış durumda. Sinovac zaten bilinen teknikle üretildiği için riski de yok.Beğen Toplam 12 beğeni