Bilim Kurulu'ndan Kurban Bayramı için son dakika uyarısı! Yüzde 70...
Koronavirüsle mücadele tüm hızıyla devam ederken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın paylaştığı verilere göre dün öğleden sonra toplam doz miktarı 47 milyon 200 bine yaklaştı. Uzman isimler ise yüzde 70 ve bayram uyarısında bulundu.
Son dakika haberi :Türkiye’nin her yerinde koronavirüse karşı yürütülen aşılama çalışması büyük bir özveriyle sürüyor. Aşılama, yaş sınırının 18’e düşmesiyle birlikte son dönemde iyice hız kazandı. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre dün öğleden sonra toplam doz miktarı 47 milyon 200 bine yaklaştı.
3 BÜYÜK ŞEHİRDE AŞI ORANI YÜKSEK
Türkiye genelinde nüfusun yaklaşık yüzde 55’i 1 doz aşı olurken, 3 büyük şehirde nüfusun yüzde 50’sinin üzerinde insan aşılandı. İstanbul’un nüfusunun yaklaşık yüzde 58’i en az 1 doz aşılanırken, Ankara’da bu oran yüzde 70, İzmir’de ise nüfusa oranla yüzde 80’e kadar çıktı.
Son dakika: Aşılama oranı en yüksek 10 il açıklandı
GÜNEYDOĞU’DA DİRENÇ VAR...
Güneydoğu bölgesindeki illerde ise bu rakam yüzde 20’lerde kaldı. Türkiye’nin çeşitli il ve ilçelerinde aşılanmanın hızlanması ve aşı yaptırmak istemeyenlerin ikna edilmesi için birçok kampanya ve çalışma yürütülmeye devam ediliyor. Aşı ikna timleri aralıksız çalışıyor, tarlalarda, bahçelerde, sanayi sitelerinde vatandaşın ayağına gidilerek aşılama yapılıyor.
MUHTARLAR İŞ BAŞINA...
* Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, aşılamada toplumsal bağışıklığın kazanılması ve rahatlamanın sağlanması için nüfusun yüzde 70’inin çift doz aşılanması gerektiğini söyledi. Ancak son yapılan bazı çalışmalarda bu oranın Delta varyantı nedeniyle yüzde 75’e çıktığını ifade eden Prof. Dr. İsmail Balık, “Eskiden BioNTech aşısının tek dozdan itibaren koruduğunu düşünüyorduk ancak Delta varyantı ile bu etkinlik görece olarak ortadan kalkmış gibi görünüyor. Bu nedenle 2 doz aşı olmadan kurallara devam etmek gerekiyor” dedi. Prof. Dr. Balık, Doğu ve Güneydoğu illerindeki aşılamaların düşük olmasının nedenlerine yönelik ise şunları söyledi: “Bu bölgede geçmişte yaptığımız tüm aşı kampanyalarında Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki aşılama oranları hep daha düşük olmuştur. Bu bölgedeki vatandaşların hem ayağına kadar aşıyı götürmek hem de muhtarlar gibi yerel kanaat önderlerine ulaşmak ve onları kullanmak çok önemli.”
BAYRAMA KADAR % 70 YAKALANMALI
* Bilim Kurulu Üyesi Prof. Tevfik Özlü ise bayram öncesi aşılamanın önemine dikkat çekti ve şunları söyledi: “Kurban Bayramı’nda ve yaz, tatil döneminde yaşanacak insan hareketliliğinin güzün tekrar dördüncü bir dalgaya neden olmaması bakımından bayram öncesi aşılamayı olabildiğinde yaygın olarak, yani ülkemizin her yerinde her kentinde, köyünde yapıyor olmalıyız. Çünkü bayramın girmediği köy, mahalle, ev yoktur bizim kültürümüzde. Hastalığı geçirenler çıktıktan sonra hedef kitlenin asgari yüzde 70’inin bağışık olması lazım ki bulaş zinciri kırılsın. Bu da hedef kitlenin yüzde 90’ının iki doz aşılanması anlamına geliyor.”
-
Şaşkın 3 yıl önce Şikayet EtBayramlarımıza gözünüzü dikmeyin. Artık bizi rahat bırakın.Beğen Toplam 4 beğeni
-
Bünyamin Öztürk 3 yıl önce Şikayet EtAşı olmayanlar hapse atılsın. Duderte bunu yapıyor.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Kızan 3 yıl önce Şikayet Et%100 aşı mı olur Ya? Ne bekliyorlar ben anlamadım. Bu kadar kişi aşılanmış hala ölen mi var virüsten? O zaman bu aşı hiçbir işe yaramıyor…Beğen Toplam 4 beğeni
-
zafer gülten 3 yıl önce Şikayet Etbizim millet uyarıya kulak asmıyor,İstanbul - küçükçekmece-ikitelli de oturuyorum,sokakta maske takan tek tük,çıkarmış herkes maskesini,bi market gibi zorunlu yerlerde göstermelik takıyorlar.Beğen Toplam 3 beğeni
-
ibrahim 3 yıl önce Şikayet Etkardeşim açık havada maskemi takılır kafayı mı yediniz iyice paranoya oldunuz oksijen alamıyoruz...Beğen Toplam 6 beğeni
-
erzurum70 3 yıl önce Şikayet Etdışsarda covid bulaşmaz açık havada mümkün değil buBeğen Toplam 8 beğeni
-
erhan 3 yıl önce Şikayet EtTopluma devletin aşıyı temin ettiği topun artık kendisinde olduğu ilan edilmeli. Hedefler konulmalı %70'i yakaladığımız an bayram kutlanabilir, okullar, üniversiteler açılacak denmeli. Bu şekilde tarih vererek normalleşme bizim kültüre uygun değil. Realist yaklaşmak lazım. Yoksa 13 eylül olur toplumun hala %35'i aşılanmış olursa o üniversiteler yine açılmaz. Millet tarih bekliyor, aşı olmuyor.Beğen