Dikkat çeken kuraklık uyarısı! Olağanüstü hal ilan edilmeli

Türkiye'de sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle kuraklık her geçen gün etkisini artırdı. Uzmanı Dr. Güven Özdemir, kuraklık uyarısında bulunarak, "Türkiye’de olağanüstü hal ilan edilmesi gerekir" dedi.

Dikkat çeken kuraklık uyarısı! Olağanüstü hal ilan edilmeli
Dikkat çeken kuraklık uyarısı! Olağanüstü hal ilan edilmeli
GİRİŞ 22.07.2021 12:09 GÜNCELLEME 22.07.2021 12:14
Bu Habere 37 Yorum Yapılmış

Türkiye'de kuraklığın her geçen gün etkisini artırdığını söyleyen Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir, "Şimdiden su sıkıntısı çekmeye başladık. Çöl iklimine doğru gidiyoruz. Baştan tedbirli olmalıyız, suları çok dikkatli kullanmalıyız. O nedenle kuraklık konusunda muhakkak Türkiye’de olağanüstü hal ilan edilmesi gerekir" dedi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün sıcaklık ve yağış raporlarının ardından yayınladığı meteorolojik kuraklık ölçümlerinin yapıldığı haritaları değerlendiren İstanbul Aydın Üniversitesi’nden (İAÜ) Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir, "Basra alçak basıncı yaz aylarında etkili olur. Kavurucu sıcaklığın artmasına neden olur. Rüzgarı da kuvvetli olur ve toprak kurur. Kuraklığın gelişmesini de hızlandırıyor. Türkiye maalesef kuraklığı yaşamaya başladı. Uzun yılları alacak ama çöl iklimine doğru gidiyoruz. Şimdiden su sıkıntısı çekmeye başladık. İstanbul’daki barajların doluluğu yüzde 70 ama gittikçe azalacaktır. O nedenle kuraklık konusunda muhakkak Türkiye’de olağanüstü hal ilan edilmesi gerekir" diye konuştu.

"SUYU HOYRATÇA KULLANIYORUZ"

Tedbirli olmak gerektiğini vurgulayan Dr. Özdemir, "Suları çok dikkatli kullanmalıyız. Vatandaşları da bilgilendirmeliyiz. Belediye ilçe sokaklarında bu yönde anonslar yapmalıdır. Suyun yüzde 70’i tarımda kullanılıyor, dikkatli olmalıyız. Hoyratça kullandığımız için kuraklık geliyor ve yer altı suları da tükenmeye başladı" ifadelerini kullandı.

"SUYU İYİ YÖNETMELİYİZ"

Türkiye’nin son 50 yılda Marmara Denizi kadar sulak alanı kaybettiğini belirten Dr. Özdemir, "Hala daha kaybetmeye devam ediyoruz. Devlet önlem alıyor ama halk da bilinçli olmalı. STK’ların kuraklığa önem verip çalışması gerekiyor. Su yönetimini çok iyi yapmalıyız. Bu konuda 8-10 yıllık planlama yapmalıyız" dedi.

"TARIMDA SUYU ETKİN KULLANMIYORUZ"

Türkiye’nin afet bölgesi ilan edilmesini söyleyen Dr. Özdemir, "Çünkü yazı tamamen kurak geçiriyoruz. Bu nedenle çiftçi kişiler zarar görüyor. Tarımda suyu etkin kullanmıyoruz. Akıllı sulama sistemlerinin yapılması lazım. Mesele bu yıl İç Anadolu Bölgesi’nde buğday üretimi yok denecek kadar az. Bu da ülkeye zarar veriyor. Afet bölgesi ilan edilince kuraklığa çözümde fayda getirecektir. İnsanlar daha bilinçli olacaktır. Çocuklar dahil herkesin suyu bilinçli kullanması gerekiyor. Okullarda da çocuklara suyun doğru kullanımına yönelik eğitimler verilmelidir” diye konuştu.

"KUVVETLİ YAĞIŞLAR VE SICAKLIKLAR GELİYOR"

Tuz Gölü, Sapanca Gölü gibi önemli noktalarda suların çekildiğini hatırlatan Dr. Güven Özdemir, "Böyle önemli gölleri koruma altına almak lazım. Yazlıkların bahçelerindeki artezyenler yer altı sularına zarar veriyor, kaldırmak veya kısıtlama getirmek gerekiyor. Önlem almazsak kötü günler bizi bekliyor. Ekvator kuzeye doğru kayıyor, yani çölleşmeye doğru gidiyoruz. Tropikal iklim hakim olacak, kuvvetli ve ani yağışlar, sıcaklıklar görülecek. Böylece toprağı hem de tüm canlıları olumsuz etkileyecek” ifadelerini kullandı.  

"BİNALARIN BAHÇELERİNE SU SARNIÇLARI YAPMALIYIZ"

Kuraklığın önüne geçmek için özellikle İstanbul'da bugün olan kadar baraj gerektiğini belirten Dr. Özdemir, "Bunu sağlamak için yeni yapılan binaların bahçelerine metrekaresine uygun şekilde su sarnıçları yapmalıyız. Yani yağmur suyunu biriktirecek depolara ihtiyacımız var. Bina sakinleri bahçe sularken depodaki sulardan faydalanabilir. Atık suları geri dönüştürebiliriz. İstanbul’da 4 milyon araç var, yağmur yağsa bu araçların yıkanması gerekiyor işte bu depolardaki sulardan faydalanabiliriz. Suyu geri döndürmeliyiz” dedi.

Meteoroloji son haritayı paylaştı! 'Olağanüstü' tehlikeMeteoroloji son haritayı paylaştı! 'Olağanüstü' tehlike

Kuraklık hasar ödemeleri başlıyorKuraklık hasar ödemeleri başlıyor

Kuraklık 'gül'ü vurdu: Rekolte yüzde 50 azaldıKuraklık 'gül'ü vurdu: Rekolte yüzde 50 azaldı

Yağışlar yüzde 66 azaldı; 'Olağanüstü kuraklık' uyarısıYağışlar yüzde 66 azaldı; 'Olağanüstü kuraklık' uyarısı

Kuraklık kekik verimini olumsuz etkilediKuraklık kekik verimini olumsuz etkiledi

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 37
  • katibb 3 yıl önce Şikayet Et
    saatte 120 ton su çeken sanki kıyamet alameti sondajlara kısıtlama gelmeden bu iş çözülmez..
    Cevapla
  • KAPTIKAÇTI 3 yıl önce Şikayet Et
    Sivasın Divriği ilçesi mursal barajından gelen hes lerden geçen boşa giden suyu dere yatağına veren o mühendislere ve kontrol memurlarınını aklına şaşarım azda olsa bahçelerimize su gelmekte bazı kişiler yılda yirmi kez sulamakta bazı bölgelerde hiç su gitmemektedir ayrıca sulana bahçelerden yollara sokaklara vahşi sulamadan tonlarca su boşa gitmektedir muhtara söylüyorsun adamı uyar diye muhtar oy vermezler diye sesini çıkarmıyor belediye yetkililerine söylüyorsun su boşa gidiyor uyarın ceza yazın diyorsun belediye ye oy vermezler diye ses çıkaramıyorlar ve sular boşa giderken bazı evlere zerre kadar su gitmiyor ve divriği ilçesi çöl olmaya doğru gidiyor .
    Cevapla
  • vatansever 3 yıl önce Şikayet Et
    iç anadolu, doğu anadolu ve güneydoğu anadolu da bir tane orman yok. bu ne iştir anlamadım. bu insanlar ne iş yapar . bu dağlar, tepeler neden çıplak, neden buralara ağaç dikilmiyor.
    Cevapla
  • Otv 3 yıl önce Şikayet Et
    Dunyanin sonu yaklasiyor. Agac katliamina devam edin bakalim . Karadenizliyim o kadar cok orman katliami varki akliniz durur. Bunlara zamaninda devlet izin vermis. Koylerde orman kalmadi. Findik bahcelrini eskiden orman vardi diye 2B yasasina aldi. Mevcut ormanlari da eskiden orman yoktu burada diye kesip duruyorlar. Bunlarin vebalini nasil cekecekler.
    Cevapla
  • Metin 3 yıl önce Şikayet Et
    Sn.Tarım Bakanı nı orman yangınlarında bol bol tv lerde görüyoruz.Yangını söndüren su ilede ilgilenmesi gerekir.Tarımda vahşi sulama kesinlikle terkedilmeli.Güney Bölgelerinde 3 dönümde olsa 5 dönümde olsa her parselde sondaj varYani 500 metre yürürsen 15 sondaj görürsün en asgari.Yani demem oki barajlardan çiftçiye verdiğin suyu boru içine alıp saat hesabı ile vereceksin.Vahşi sulama değil yeni sulama teknolojilerını teşvik edeceksin.Ozaman ne yer altı suları azalır nede yerüstü suları.Çünkü suyu yeterli şekilde verirsen kimse sondajla uğraşmaz.Hem su hem elektrik israfı olmaz.Ama bunun için plan program lazım.Onuda kim yapacak.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Brezilya'da meclis üyesi çatlakları gösterdiği sırada köprü çöktü! Çok sayıda kayıp var
Kremlin Sözcüsü Esma Esed'in boşanma iddialarına açıklık getirdi