İşte THK'nın yangın söndürme uçakları ile ilgili gerçekler! Algı operasyonu çöktü

7 ilde başlayan yangınlar sonrası sosyal medyada ortaya atılan "Türk Hava Kurumu'na ait söndürme uçakları bekletiliyor" yalanı gerçeği yansıtmıyor.

GİRİŞ 29.07.2021 17:25 GÜNCELLEME 29.07.2021 17:25
Bu Habere 86 Yorum Yapılmış

Sosyal medyada gündeme getirilen ve özellikle Birgün ve Cumhuriyet gazetelerinde haberleştirilen "THK'nın söndürme uçakları orman yangınlarına müdahale ettirilmiyor" söylemleri gerçeği yansıtmıyor.

THK'nın 2009’da satın aldığı Kanada menşeli 9 adet CL-215 amfibik uçağın kurum yönetimince geçmiş yıllarda bozulan uçaklar için parça temininde kullanıldığı ortaya çıktı.

THK 2009’da Kanada menşeli 9 adet CL-215 amfibik uçak satın almıştı. THK'nın uçakların hiçbirini modernize etmediği, ve bozulan uçakların diğer uçakların parçaları kullanılarak zaman içinde tüm uçakların atıl ve kullanılamaz duruma düştüğü ortaya çıktı.

KALAN 3 UÇAĞIN MOTORLARINDA SORUN VAR

THK'nın elindeki toplam 9 amfibik uçaktan geriye 3 uçak kaldığı ve bunlarında motorlarında ciddi sorunların olduğu tespit edildi.

ESKİ YÖNETİM PARANIN NEREYE GİTTİĞİNİ AÇIKLAYAMIYOR

THK'nın eski yönetimleri uçakları konusunda 2009-2018 yılları arasında devletten 10 milyonları bulan alan ödeneğin nereye kullandığı merak konusu.

YANGINLARA AĞIRLIKLI OLARAK HELİKOPTERLE MÜDAHALE EDİLİYOR

Hali hazırda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uçak sorunu yok, ancak bakanlık yangın alanına müdahalede nokta için uçak yerine ağırlıklı olarak helikopter kullanmayı tercih ediyor.

Sadece dün yangınları kontrol altına almak için 3 uçak, 29 helikopter, 458 arazöz ve 1832 personel görev aldığı açıklandı.

Türk Hava Kurumuna ait 1970’li yılların teknolojisine sahip ilk nesil uçaklardan olan CL-215 Amfibik uçağın su kapasitesi 4,5 ton su taşıma kapasitesine sahip.

Bu uçakların modernasizyonları yapılmadığı için şu anki kapasiteleri 4 tonun altına düşmüş durumda.

THK uçakları, dalgasız ve asgari 2 km açıklığı olan su yüzeyine sahip deniz, büyük gölet ve barajlardan su ikmali yapabiliyorlar.

Bu uçakların modernizasyonları yapılmadığı için 1960’lı yılların teknolojisine ait AVGAS yakıt ile çalışıyor.

Bu sebepten dolayı THK uçakları sadece AVGAS yakıt tankerlerinin ikmal edilebileceği havaalanlarına gönderilebiliniyordu.

Söz konusu CL-215 Amfibik uçakları 1 saatte ortalama 2 defa su ikmali yapabiliyor.

Ayrıca THK, 2019 yılında yapılan ihalede 1 saatlik ücret olarak 71.500 TL teklif sunmuş durumda.

Türkiye'de ve dünyada orman yangınlarıyla mücadelede çoğunlukla K-32 ve Mi-8 cinsi yangın söndürme helikopterleri kullanılıyor.Bu helikopterlerin su taşıma kapasitesi 2,5 ton. Bu helikopterler uçakların su ikmali yapabildiği su kaynaklarının yanında, Orman Genel Müdürlüğü tarafından yangına hassas bölgelerde her 5 km de bir tane olacak şekilde yapılan, 400 ila 1200 ton kapasitesi olan havuz ve göletlerden su ikmali yapabiliyor.

Helikopter 1 saatte 8 defa su ikmali yapabiliyor. 

Uçak 1 saatte 2 defa 4 ton= 8 ton 

Helikopter 1 saate 8 defa 2,5 ton= 20 ton

THK uçaklarının kullanılmamaya başlandığı 2019 yılında yapılan helikopter ihalesinde bir saatlik ücret için en düşük teklif 26.250 TL’dir.

Aynı tarihte yangın mahalline 1 saat sürede 2 defa su atabilen uçak, 8 ton suyun (modernize edilmiş olsa 9 ton) kullanılması için 71.500 TL maliyet oluşmakta. 

THK uçaklarında bir ton suyun maliyeti ise 7.944,4TL’dir.

Uçaklara göre daha fazla su kaynağından yararlanan helikopterler, 1 saatte ortalama 8 defa su atarak toplam 20 ton suyu yangına müdahale kullanabilmekte.  

Saatlik çalışma maliyeti 26.250 TL olan helikopterin, 1 ton suyu taşıma maliyeti ise 1.312,50 TL.

Türkiye'de orman yangınlarına müdahalede kullanılan helikopterler hem maliyet, hem kapasite, hem de kullanılabilirlik açısından THK uçaklarından çok daha efektiftir.

YORUMLAR 86
  • ulu 3 yıl önce Şikayet Et
    devletin kaynakları boşa heba ediliyor.
    Cevapla
  • hüseyin 3 yıl önce Şikayet Et
    Zaten sorun orada işçileri işten çıkardınız benim akrabam çalışıyordu pilotları da aynı şekilde arkadaşlar yani kapatmaya zorlanıldı ben 1987 doğumluyum eskiden biz uçak gönderirdik yangın söndürme için başka ülkelere şimdi uçak istiyoruz...
    Cevapla
  • Akademisyen 3 yıl önce Şikayet Et
    Evladım anlayışta biraz kıtlık var galiba, yukarıdaki verileri okumadın mı ? Ortada THK'nın uçağı kalmamış çöp olmuş hepsi, ne uçağını sayıklıyorsun hala ?
    Cevapla
  • Kapdan 3 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar şereften yoksun insanlar. Böyle acı bir gunde nasılda yalan söylerler, iftira atarlar. Anlamak mümkün değil.
    Cevapla
  • Tuzla 3 yıl önce Şikayet Et
    Turk hava kuvvetlerinde emekli edilecek nakliye ucaklari yangin sondurme icin revize edilebilir
    Cevapla
  • Mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Çok önemli uygulama olabilirlik nedir
    Cevapla
  • aklıselim 3 yıl önce Şikayet Et
    Yangın söndürme uçakları ile ilgili yukarıda verilen bilgiler doğru değildir, 2006'daki Atatürk Havalimanı kimyasal yangını söndürme çalışmalarını bir binanının en üst katından seyrettim, 3 uçağın arka arkaya istanbul boğazına konup su alması ve daire çizip yangın yerine sorti yapıp boşaltması ve tekrar su alması toplam 5-6 dakika sürüyordu. Şu anda çıkan tüm yangınlar deniz kenarında bu uçakların çok marifetli kullanılabileceği yerlerde. 10 milyonları bulan şeklinde ifade edilen harcamalar hava aracı bakımından çok minimal rakamlardır. Ciğerlerimiz yanarken burada maliyet, kripto tartışmaları yapıyoruz, yazık...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İran nükleer silah mı üretiyor? Pezeşkiyan'dan net açıklama
Adım adım normalleşme! İlk temaslar başladı!