KOSGEB 300 bin TL geri ödemesiz hibe desteği! Nasıl başvuru yapılır, yaş şartı var mı?

KOSGEB, girişimcilere yaş şartı olmaksızın ve geri ödemesiz 300 bin liraya kadar destek sağlıyor. Ayrıca geri ödemeli 1 milyon TL toplam ödenek de alabilirsiniz. Bunun için KOSGEB tarafından açılan kursa kayıt yaptırmanız gerekmektedir. Peki KOSGEB başvurusu nasıl yapılır, eğitim süreci nasıl işler ve KOSGEB hangi sektörlere destek verir?

KOSGEB 300 bin TL geri ödemesiz hibe desteği! Nasıl başvuru yapılır, yaş şartı var mı?
KOSGEB 300 bin TL geri ödemesiz hibe desteği! Nasıl başvuru yapılır, yaş şartı var mı?
GİRİŞ 06.08.2021 09:06 GÜNCELLEME 06.08.2021 09:07
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

KOSGEB 1990 yılında 3624 Sayılı Kanun ile İmalat Sanayi İşletmelerinin ekonomideki yerlerinin geliştirilmesi amacıyla kurulmuş bir kamu kuruluşudur. KOSGEB girişimcilere her yıl milyonlarca lira ödenek sağlıyor. Ödeneğe Ar-ge ve inovasyon fikri olan işletmeler ve girişimciler başvurabilir ve başvuru için herhangi bir yaş sınırlaması yoktur. KOSGEB’in destek verdiği iş alanları ve çok daha fazlası haberimizin detayında...

2021 KOSGEB Ödemeleri Ne Kadar?

  • 300.000 TL Geri Ödemesiz, 700.000 TL Geri Ödemeli toplam 1.000.000 TL'dir.

  • Orta-Yüksek ve Yüksek Teknoloji Alanlarındaki Ortak İmalata Yönelik Projeler İçin: 300.000 TL Geri Ödemesiz, 1.200.000 TL Geri Ödemeli toplam 1.500.000 TL' dir.

Hangi Sektörlere Destek Veriliyor?

Genel anlamda bu sektörler imalat, hizmet ve ticaret olup, tarım, hayvancılık, sağlık, eğitim gibi alanlar KOSGEB tarafından desteklenmemektedir.

Öncelikler kendi yeterliliklerinize, geçmiş bilgi birikim ve tecrübelerinize, aynı zamanda elinizdeki kaynaklara uygun bir iş fikri seçmeniz beklenmektedir. Açacağınız işletmenizin faaliyet konusu, KOSGEB tarafından desteklenen sektörler arasında yer almalıdır.

Tüm sektörlere ulaşmak için TIKLAYINIZ!

Girişimcilik Eğitimi Nasıl Alınıyor?

Girişimcilik Eğitimlerine, KOSGEB web sayfası üzerinden veya https://lms.kosgeb.gov.tr/ adresinden e-Devlet doğrulaması ile giriş yapabilirsiniz. Bu eğitimler ÜCRETSİZ sağlanmaktadır. E-devlet şifrenizi lütfen başkaları ile paylaşmayınız. Online eğitimlerle ilgili herhangi bir soru veya varsa yaşanan teknik bir aksaklık lütfen akademi@kosgeb.gov.tr adresine bildiriniz.

Geleneksel Girişimci Eğitimi Nedir?

Geleneksel Girişimci Eğitimi, girişimcilerin iş kurma ve yürütme konusunda bilgi sahibi olmaları, bu süreçte rol ve sorumluluklarının farkına varmaları ve iş fikirlerine yönelik iş modelini hazırlayabilecek bilgi ve deneyim kazanmaları amacıyla sağlanır. Bu eğitimi hem geleneksel sektörlerde işyeri açmak isteyen girişimciler hem de İleri Girişimci Eğitimine katılmak isteyen girişimcilere yöneliktir.

İleri Girişimci Eğitimi Nedir?

İleri Girişimci Eğitimi yenilikçi, orta yüksek/ileri teknoloji düzeyindeki sektörler ile imalat sektöründe faaliyet gösterecek girişimcilerin ihtiyaç duyabilecekleri bilgilerin kazandırılması amaçlanmaktadır. “İleri Girişimci Programı Faaliyet Konuları Tablosu’nda yer alan sektörlerde işyeri açarak, ülkemizin küresel piyasalarda rekabet edebilmesine olanak sağlayacak, ihracat kabiliyeti olan, istihdam potansiyeli yüksek, marka değeri oluşturabilecek, yenilikçi ve teknoloji alt yapısına sahip sektörlerde yer alan işletmelerin sayısının artırılmasını hedefleyen İleri Girişimcilik Programına başvurmak isteyen girişimcilere yönelik olarak hazırlanmıştır.

KOSGEB Kredi Faiz Desteği Nedir?

İdare Başkanlığımız tarafından; ülkemizin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında KOBİ’lerin payını ve etkinliğini arttırmak, rekabet güçlerini ve düzeylerini yükseltmek, ihracattaki paylarını arttırmak, ekonomik gelişmelere uygun bir şekilde sanayide entegrasyonu gerçekleştirmek, araştırma-geliştirme faaliyetlerini desteklemek ve girişimcilik kültürünü geliştirmek üzere destek programları yürütülmektedir. Sözkonusu programlardan biri olan KOSGEB Kredi Faiz Destekleri, işletmelere bankalarca kullandırılacak makine teçhizat ve işletme kredilerinin faiz/kâr payı giderlerinin bir kısmının KOSGEB tarafından karşılanması amacıyla belirli kriterler dâhilinde verilmektedir. Kredi Faiz Destekleri, bütçe imkânlarıyla sınırlı olarak, KOSGEB İcra Komitesi Kararları doğrultusunda, belirli bir program dâhilinde uygulanmakta, bireysel ve münferiden uygulanmamaktadır. Kredi Faiz Desteği Programlarımızın yanı sıra İdare Başkanlığımız, KOBİ’lerin yönetim becerilerini ve kurumsal yetkinliklerini geliştirmek, Ar-Ge ve inovasyona dayalı faaliyetlerini artırmak, girişimcilik kültürünü geliştirmek ve başarılı yeni işletmelerin kurulmasını teşvik etmek amacıyla farklı destek programlarıyla KOBİ ve girişimcilerimize destek olmaktadır. Destekler hakkında bilgi almak ve sözkonusu programlar kapsamında işletmenizin desteklenmesine yönelik olarak internet sitemizi (kosgeb.gov.tr) ziyaret edebilirsiniz.

KOSGEB Hangi Giderleri Karşılıyor?

KOSGEB Değerlendirme ve karar Kurulunun uygun bulduğu aşağıdaki giderler için destek sağlanır: 

  • İşletme kuruluş giderleri için geri ödemesiz olarak 2.000 (iki bin) TL destek sağlanır. 

  • Kuruluş Dönemi Makine, Teçhizat, Ofis Donanım ve Yazılım Desteği kapsamında, işletmenin kuruluş tarihinden itibaren 24 (yirmi dört) ay içinde satın alınan/alınacak makine, teçhizat, yazılım ve ofis donanımları için geri ödemesiz olarak üst limiti 18.000 (on sekiz bin) TL destek sağlanır. 

  • İşletme Giderleri Desteği kapsamında, işletme kuruluş tarihinden itibaren 24 (yirmi dört) ay içinde gerçekleşen işyeri kirası ve personel net ücretlerine yönelik olarak, aylık azami 5.000 (beş bin) TL ve toplamda geri ödemesiz olarak 30.000 (otuz bin) TL destek sağlanır. 

  • Sabit Yatırım Desteği kapsamında, işletme kuruluş tarihinden itibaren 24 (yirmi dört) ay içinde satın alınan/alınacak makine, teçhizat ve yazılım için teminat karşılığı geri ödemeli olarak 100.000 (yüz bin) TL destek sağlanır.

KOSGEB Başvurusu Nasıl Yapılır?

A- Girişimcilik Eğitiminin Tamamlanması

Geleneksel Girişimci Destek Programına başvuru yapabilmek için öncelikle, işletmenizi kurmadan önce KOSGEB Girişimcilik Eğitimini tamamlayarak KOSGEB Girişimcilik Eğitimi Katılım Belgesi almaya hak kazanmış olmak gereklidir. Bunun için www.kosgeb.gov.tr adresinden “Online Girişimcilik Eğitimleri” bölümünden e-devlet şifreniz ile girişimcilik eğitimlerine giriş yapabilirsiniz. Online Girişimcilik Eğitimleri herkesin katılımına açık olup, ücretsizdir.

(Dikkat: Eğer İleri Girişimci Destek Programına başvuru yapma durumunuz varsa sadece Geleneksel Girişimci Eğitimi değil, İleri Girişimci Eğitimini de tamamlamış olmanız gereklidir.)

İlgili eğitimi tamamladıktan sonra lütfen sistem üzerinden Katılım Belgenizi görüntüleyip doğrulamasını yapınız.

B- İşletme Kuruluşu

İşletme kuruluş tarihinin ilgili eğitimin katılım belgesinin alındığı tarihten sonra olması gerekir. Örneğin İleri Girişimci Destek Programına başvuru yapacak bir girişimcinin İleri Girişimci Eğitimi tamamlanma tarihi 05.03.2020 ise, işletmesini kurabileceği en erken tarih 06.03.2020’dir.

Kurulacak işin bulunduğu sektörün (NACE kodu ile belirlenir) KOSGEB tarafından desteklenen sektörler arasında yer alması gerekmektedir.

Desteklenen sektörlere kurumsal web sayfamızdan veya bu linkten ulaşabilirsiniz: https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/baglanti/DesteklenenSektor

Genel anlamda bu sektörler imalat, hizmet ve ticaret olup, tarım, hayvancılık, sağlık, eğitim gibi alanlar KOSGEB tarafından desteklenmemektedir.

-İşletmenin Türk Ticaret Kanununda tanımlı gerçek kişi (şahıs şirketi) veya sermaye şirketi (Ltd, A.Ş) statüsünde kurulmuş olması gereklidir. (Adi Ortaklıklar desteklenmemektedir)

-Girişimcinin program başvurusunda bulunduğu işletmedeki kurucu ortak payı en az %50 olmalıdır. Program süresinde de girişimcinin ortaklık payı %50’nin altına düşmemelidir.

C- KOSGEB’e Kayıt

İşletmenizi kurduktan sonra KOSGEB web sayfası üzerinden e-Devlet şifreniz ile KOSGEB veri tabanına kayıt olmanız ve hemen ardından KOBİ Beyannamenizi doldurmanız gerekmektedir.

İşletmenizi KOSGEB Veri Tabanına kayıt etmeniz ve KOBİ Bilgi Beyannamesini doldurmanız sonrasında artık KOSGEB’in destek programlarına başvuru yapabilirsiniz. Tüm bu işlemler online olarak gerçekleştirilmektedir. Kayıt ve beyanname için izlenmesi gereken adımlara ve detaylı bilgiye kurumsal web sayfamızdan veya bu linkten ulaşabilirsiniz: https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/detay/180/nereden-baslamaliyim

D- Başvuru

KOSGEB web sayfası üzerinden e-Devlet şifreniz ile online olarak bu programa başvuru yapabilirsiniz. Başvuru ve yararlanma koşulları için lütfen ilgili Uygulama Esaslarını inceleyiniz. https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/destekdetay/7391/geleneksel-girisimci-destek-programi

 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 3
  • Talip kuvvetli 3 yıl önce Şikayet Et
    Engellilere Kobi kredisi varmı
    Cevapla
  • Anadolu 3 yıl önce Şikayet Et
    Tarım hayvancılık ve sağlık alanında nasıl destekleme olmaz.. ilaç, tohum, gübre bunlara ödenen dövizin haddi hesabı yok.. buraları da teşvik etmek lazım.. teknolojik üretim üzerine
    Cevapla
  • ne demezsin 3 yıl önce Şikayet Et
    kosgebi aradım haberlere itibar etmeyin dediler sistemde ne yazıyorsa o
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kartalkaya'da 76 kişiye mezar olan otelden ilk açıklama!
THY'nin acı günü: Bolu'daki yangında aynı aileden 14 kişi hayatını kaybetti