Bakanlık'tan ormanlar için 'hayat koridoru' kararı

Hürriyet gazetesinin bakanlıktan aldığı bilgiye göre; Muğla ve Antalya yangınlarında "yangın şeridi"nin ne kadar faydalı olduğu tespit edildi. Bu uygulama bütün ormanlık alanlarda kullanılacak. İlk çalışma ise, Adana bölgesinde başlayacak.

GİRİŞ 09.08.2021 13:42 GÜNCELLEME 10.08.2021 05:37
Bu Habere 45 Yorum Yapılmış

Ormanlarda emniyet şeritlerinin açılması, yangınların durması ve kontrol altına alınmasında hayati öneme sahip.

Alevlerle boğuşan Muğla'nın Menteşe bölgesinde çekilen fotoğraflar da bunun bir kanıtı.

Menteşe'deki bu orman emniyet şeridi, alevlerin yolun diğer tarafına geçmesine engel olmuş. Yolun bir yanındaki ağaçlar küle dönmüşken, diğer taraf yemyeşil duruyor.

Marmaris'te görev yapmış emekli orman mühendisi Mustafa Karagöz, bu şeritlerin ulaşım için açıldığına, arazöz, kepçe, greyder gibi araçlarla bu yollardan geçilip yangına daha rahat müdahale ettiğine dikkat çekiyor ve şunları söylüyor: "Bu yolların sayısının çok olması son derece hayati. Bazı yerlerde yangına müdahale edecek insan gücü olmadığı halde, alevlerin yayılması bu yollar sayesinde engellendi."

PROFESÖR KANTARCI DA EMNİYET ŞERİDİNİN ÖNEMİNE VURGU YAPTI

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Doğan Kantarcı da, ormanlık alanlarda emniyet şeritlerinin yangının yayılmasını önlemede kritik önemde olduğunu söylüyor:

"Türkiye'nin genelinde tüm ormanlarımızda olası yangınlara karşı yangın şeritlerimiz vardır. Orman içi yollarımız ve yangın şeritleriyle blok ormanlardır. Yangın kulelerimiz, birbirlerinin alanlarını görecek şekilde sıralanırlar; kör alan yoktur, her yeri görürler ve 24 saat nöbet tutarlar. Bazı yangınları durdurmada şeritler, yollar yetersiz kaldığında ilave şerit açmak gerekir ki bunun için de paletli dozerler, motorlu testereler gerekir, bunlar da vardır. İlave şeritler açılır, karşı yangın çıkarılır. Ancak bunlar yeterli olmayabiliyor. Yangınları söndürmede hava gücü desteği de gerekiyor."

EMNİYET ŞERİDİ UYGULAMASI YAYGINLAŞACAK

Tarım ve Orman Bakanlığı, önümüzdeki günlerde yangın sonrasını masaya yatırmaya hazırlanıyor. Yangını söndürmede en etkili yöntem olan kara müdahalesinin daha nasıl güçlendirileceği tartışılacak.

Muğla ve Antalya yangınlarında yangın şeridinin ne kadar faydalı olduğu fotoğraflarla tespit edildi. Bu uygulama bütün ormanlık alanlara yaygınlaştırılacak. Yanan alanlar için arazi şartlarına göre 60-80 metre genişliğinde şerit oluşturulacak. Şeritlerin çevresine yangına dirençli servi, keçiboynuzu, aylantus, dişbudak, akçaağaç gibi ağaçlardan yangın bandı çekilecek. Bakanlık'tan edinilen bilgiye göre ilk çalışma Adana bölgesinden başlayacak.

Bakanlık şu anda oluşan görsel kirliliğin 3-5 yıl içinde yeşil örtüyle kaplanacağını ancak bölgenin eski formuna kavuşmasının 15-20 yılı bulabileceğini hesaplıyor.

KAYNAK: HÜRRİYET GAZETESİ
YORUMLAR 45
  • Bircihan 3 yıl önce Şikayet Et
    Yanan ciğerleri enerji üreten ciğerleri dönüştürelin yüksek rüzgar potansiyeline sahip yanan ormanlık alanlarda hayat şeridi bırakalım lakin bu alana da rüzgar turubinleri ve ulaşım araç geçiş yerleri yapalim
    Cevapla
  • Burhan 3 yıl önce Şikayet Et
    Tamamda sonra sagli sollu . Kulubeler. Sonra evler sonra binalar sonra apartmanlar oluşmasin !
    Cevapla
  • Nizamı Cedit 3 yıl önce Şikayet Et
    ormanların paftalar halinde bölünmesi lazım.. aralarına bir araç geçecek kadar toprak yol bırakılıp bu yollar toprakla kapatılıp sonrasında yangın esnasında açılarak iş makineleri yangın araçlarının geçeceği şekilde yeniden düzenlenebilir. hem de bu parseller arasına birkaç sıra aşırı sıcaklığa ve düşük neme dayanklı yanması tutuşması zor kozalaksız agaç türleri dikilmelidir.
    Cevapla
  • S.vatandas 3 yıl önce Şikayet Et
    Zaten yapılması gereken bu.Agaçlari kesip tampon bolgeler oluşturmak.Geniş bir ormani dorde bolmek gibi.Yerlesim yerlerinde 500 metre mesafe açmak.Fakat agaci kutsallaştirip,agac kesmeyi facia gorurseniz,asil facia maalesef milyonlarca agacin küle dönmesi olur.Agaç bu yerine göre kesilir,yerine gore dikilir.
    Cevapla
  • Nizamı Cedit 3 yıl önce Şikayet Et
    çam (çıra) agacı çok hızlı yanar. çıra agacı istemiyoruz. sedir köknar ladin vb. veya bölgenin iklimine göre meyveli agaçlar dikilmelidir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye'nin Afrika açılımı sürüyor: Somali'ye uzay üssü kurulacak
Hakan Fidan: İyi bir haber var, hazırlıklarımızı yaptık