Dantel böceği 3 şehri istila etti

Kırklareli, Tekirdağ ve Edirne'de yüksek sıcaklık ve yetersiz yağış nedeniyle dantel böceklerinin popülasyonunda artış görüldüğü bildirildi.

GİRİŞ 18.08.2021 10:00 GÜNCELLEME 18.08.2021 10:05
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Kırklareli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Yeliz Mercan, dantel böceğinin anavatanının Kuzey Amerika olduğunu söyledi. Dantel böceğinin "Amerikan tahtakurusu" olarak da bilindiğini ifade eden Mercan, yetişkin bir dantel böceğinin 5 milimetreden daha kısa olduğunu belirtti.

"9 HAFTA YAŞAR"

Dantel böceklerinin yaprakların hücre içi sıvısını emerek beslendiklerini ve bitkilerin fotosentezini olumsuz etkilediklerini anlatan Mercan, şöyle devam etti:

"Yaşam döngüsü 7-9 hafta sürer ve türüne göre kışı ergin ya da yumurta evresinde geçirebilir. Yumurtalarını yaprakların alt yüzeylerine bırakarak veya ağaçların gevşek kabuklarının altında ergin olarak kışlayabilir. Uzun süreli yüksek dantel böceği popülasyonları, yaprakların erken düşmesine, bitki büyüme hızında azalmaya veya meyve veriminde düşüşe neden olarak bitkilere zarar verebilir."

"SICAKLIK BU BÖCEKLERİ ARTIRIYOR"

Mercan, Avrupa ülkelerinde de yayılan bu böceklerin Türkiye'de ilk kez 2003 yılında Bolu'da görüldüğünü dile getirdi.

Dantel böceğinin en fazla meşe ağaçlarına zarar verdiklerini aktaran Mercan, şunları kaydetti:

"2020 yılında Istranca Dağları'nda özellikle meşe ağaçlarını tehdit eden dantel böcekleri iyi uçucu olmamaları nedeniyle diğer bölgelere rüzgar veya antropojenik yollarla yayıldılar. Aynı yıl Edirne'de bölgesel olarak gözlenen dantel böcekleri, 2021 yazında Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'ni istila etmişlerdir. Meteoroloji Genel Müdürlüğü raporlarında 2021 yılı kış mevsimi, son 50 yılın en sıcak üçüncü mevsimi olarak kayıtlara geçmiş, Marmara Bölgesi'nde 2021 yılı temmuz ayı, uzun yıllar sıcaklık ortalaması 2 derece daha yüksek rapor edilmiştir. İklim değişikliği ve küresel ısınmanın sonucu olarak karşımıza çıkan yüksek sıcaklık ortalamaları ve yetersiz yağış nedeniyle gözlenen kuraklıklar bu böceklerin istilasını da artırmaktadır."

Mercan, dantel böceğinin insanlar üzerinde herhangi bir sistemik sağlık etkisi olmamakla birlikte, ısırma ve temas bölgesinde tahriş veya kaşıntılar meydana getirdiğini sözlerine ekledi.

"DOĞANIN DENGESİNİ KORUYARAK İLAÇLAMA ÇALIŞMALARIMIZI YAPIYORUZ"

Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu ise dantel böceklerinin şehri adeta istila ettiğini dile getirdi.

Belediye olarak böceklere karşı ilaçlama çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini ifade eden Kesimoğlu, şöyle konuştu:

"Bu mücadelemizi sürdürürken hem profesyonel destek alıyoruz hem de en doğru bilgiden yararlanmaya çalışıyoruz. Halkımız rahat olsun, zor bir mücadele, rahatsızlıklarını biliyorum, bizim evimizde de var. Bu biraz da bizi aşan bir konu. Titizlikle üzerinde duruyoruz. Geçen yıllarda da ilimiz sığırcık istilasına uğramıştı. Burada da doğanın dengesini koruyarak ilaçlama çalışmalarımızı yapıyoruz. İnsan yoğunluğu olmadığı 05.00 saatlerinde ilaçlamaya başlıyoruz. İlacın dengesini ve dozunu tutturmamız lazım ki bir yeri kurtarırken diğer yeri bozmayalım. Bu böcekle mücadelenin kesin çözümünün ormanların ilaçlanmasından geçtiğine inanıyorum."

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 14
  • TurcoBEY 3 yıl önce Şikayet Et
    İstanbul'da da var Anadolu yakası. Son 3 gündür sürekli etrafımda oluyor bunlardan
    Cevapla
  • Uğur ur 3 yıl önce Şikayet Et
    Kafayı sıyırmışsınız..sığırcık kuşlarını ilaçlamışsınız böcek artmış..böceği ilaçlıyorsunuz, bunların avcılarını veya bunlarla beslenenleri yokedeceksiniz...besin piramidinin anasını ağlatıyorsunuz..bir de utanmadan biyolojik dengedeki ormanları ilaçlamayı düşünüyorsunuz...harbi cahilmişsiniz...açın kitap okuyun biraz..ne biçim insanlarsınız...bu ne dengesizlik...sığırcık kuşlarını ilaçlamayı kesin acilen...beceriksiz herifler..
    Cevapla
  • misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    Bunları kuşlar, tavuklar yemez mi acaba?
    Cevapla
  • Qwwrty 3 yıl önce Şikayet Et
    Çözüm nufus dengesi elektirikli araçlara geçiş ve ağaç ekmek tir bukadar basit
    Cevapla
  • Haktan Yana 3 yıl önce Şikayet Et
    "Çözümün ormanların ilaçlanmasından geçtiğine inanıyorum." diyen başkan, Hem ekonomi bilmiyor, hem de "Biyolojik Mücadele" den habersiz. Bu zihniyete teslim edilen Belediye'ye yazık!.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bayraktar TB3'ün TCG Anadolu'ya başarıyla kalkış ve inişi, Halk TV'de beğenilmedi
TFF Başkanı Hacıosmanoğlu'ndan yabancı hakem açıklaması! Canlı yayında duyurdu