Atatürk'ü TIME'ın kapağına taşıyan o meşhur fotoğrafın hüzünlü hikayesi

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, TIME dergisine kapak olan en o meşhur fotoğrafının hüzünlü hikayesi yıllar sonra ortaya çıktı.

Atatürk'ü TIME'ın kapağına taşıyan o meşhur fotoğrafın hüzünlü hikayesi
Atatürk'ü TIME'ın kapağına taşıyan o meşhur fotoğrafın hüzünlü hikayesi
GİRİŞ 30.08.2021 09:05 GÜNCELLEME 30.08.2021 13:49
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

İstiklal Savaşı yüksek bir mücadele azmiyle devam ederken tarih de kendi kaydını yapıyordu. Resmi yazışmalar, telgraflar, askeri raporlar, hususi mektuplar ve daha nice dokümanlar. Ancak Mustafa Kemal Paşa için bunlar yeterli değildi. "Bir ölüm kalım savaşı" olarak gördüğü mücadeleyi sadece tarihçilerin yorumlarına bırakmak istemiyordu. Yaverini çağırdı. Cephede her daim yanında olacak bir fotoğrafçının temin edilmesini istedi. Mülazım-ı Sani (Asteğmen) Esat Nedim böyle bulundu. 23 yaşındaki bu genç 'fotoğraf zabiti' olarak cephelerde Paşa'nın maiyetine olacaktı hep.

O MEŞHUR FOTOĞRAFI ESAT NEDİM TENGİZMAN ÇEKTİ

Büstlerde, tablolarda yer aldı, TIME dergisine kapak oldu. Atatürk'ün dünyaca ünlü bu fotoğrafını, Esat Nedim Tengizman, Büyük Zafer'den tam 2 yıl sonra Dumlupınar'da çekti.

Esat Nedim 1897'de İstanbul'da doğmuştu. Muallim Mektebi'nde okurken fotoğraf merakı başlamıştı. Zar zor edindiği bir fotoğraf makinesiyle arkadaşlarının da fotoğraflarını çekiyordu. Okuldan mezun olduktan sonra askere alındı. O zaman 'Mülazım-ı Sani' denilen karşılığı bugün 'asteğmen' veya 'yedek subay' olan rütbeyle cepheye gitti. Fotoğraf merakını ve makinesini de yanında götürmüştü. Teknik konulara yatkın olduğu için ilk vazifesi de telsiz operatörlüğüydü. 'Fotoğraf zabiti' olarak seçildiğinde bu görevi yapıyordu.

ATATÜRK, HER DAİM YANINDAN AYIRMADI

Mustafa Kemal Paşa'nın hem cephede hem de Ankara'daki resmi temaslarında fotoğraflarını çekti. Dumlupınar'daki Büyük Taarruz'da da yakınındaydı. Bugün tarih kitaplarında ve Atatürk'e dair birçok tarihi belgede yer alan fotoğrafların neredeyse hepsi onun objektifinden çıkmıştı. Esat Nedim 1923'te terhis olana kadar Atatürk'ün maiyetinden ayrılmadı. Terhis olduktan sonra da fotoğraf çekmeye devam etti.

10 KASIM'DA KULLANILMASI İÇİN YENİDEN GÜN YÜZÜNE ÇIKTI

Esat Nedim, Tengizman soyadını aldı ve emekli olduktan sonra da gazete ve dergilerde çalışmaya devam etti. Atatürk'ün birçoğu hiç yayınlanmamış fotoğraflarından oluşan geniş bir arşivi vardı. 21 Şubat 1927'de TIME'ın kapağında da yer alan o fotoğraf yıllar sonra meşhur olacaktı. Hayat dergisinde çalışan oğlu İnal Tengizman babasının 30 Ağustos 1924'te çektiği bu fotoğrafı 10 Kasım için kullanılmak üzere 1957'de dergiye götürmüştü. Böylece o fotoğraf ve diğerleri tekrar keşfedilmiş oldu. Tengizman'ın Atatürk fotoğraflarından oluşan albümü 1972'de yayınlandı. Tengizman 25 Ocak 1980'de Kadıköy'de bir otomobilin çarpmasıyla vefat etti. Geride posta pullarına, tablolara ve posterlere yansımış yüzlerce tarihi fotoğraf kaldı.

UNUTULMAZ KARE, SAVAŞTAN TAM 2 YIL SONRA YAPTIĞI ZİYARETTE ÇEKİLDİ

30 Ağustos 1924'te Atatürk, büyük zaferin ikinci yıldönümünde Dumlupınar'daki savaş meydanını ziyaret etti. 2 yıl önce savaştan hemen sonra meydanı gezerken yarı bedeni toprağa gömülmüş ama bir eliyle sancağı ayakta tutan bir şehit askere denk gelmişti. Kimliği ve künyesi bulunamadığı için 'Meçhul Asker' olarak adlandırılmıştı. İşte o günden iki yıl sonra Mustafa Kemal Paşa, o asker adına diktireceği abidenin temelini atmak üzere oradaydı. Dumlupınar'daki savaş meydanını geziyordu. Muhtemelen o kanlı çarpışmalar gözlerinin önünde tekrar canlanıyordu. Göğsünde parlak bir zaferin gururu, yüzünde o meydanda kaybettiği silah arkadaşlarının hüznü vardı. Cephede de en yakınında olan fotoğraf zabiti Esat Nedim o an deklanşöre bastı. Birkaç yıl sonra Time dergisine kapak olan, yıllar sonra bile hem büst hem tablo olarak Atatürk'ü anlatan bütün eserlerde kullanılan o fotoğraf o gün orada işte böyle bir ortamda çekilmişti.

KAYNAK: HÜRRİYET GAZETESİ / MUSA KESLER
YORUMLAR 12
  • Sarıçam 3 yıl önce Şikayet Et
    Hepimizin Gazi M.K.Atatürk'ü daha iyi tanımaya ihtiyacı var. Bingazi, Çanakkale, Suriye, İstiklal Savaşı ... ömrü harp meydanlarında geçmiş vatansever bir kahramandır, büyük bir önderdir. Doğru düzgün bilmeden yorum yapmamak lazım.
    Cevapla
  • Hakkı An 3 yıl önce Şikayet Et
    Atatürk ün Stresten OMUZLARININ büküldüğü ve bu durumu çok iyi kamufle ettiği bir resimdir.
    Cevapla
  • ömer 3 yıl önce Şikayet Et
    Atatürk'ten en çok yunan ve ermeniler nefret eder.
    Cevapla
  • Sssss 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah’ın dinini uygulamadan kaldırıp kitapların tozlu raflarında durmasına sebep olan kişiye rahmet oku cennette gönder sizin cehaletiniz ne olacak bilmiyorum
    Cevapla
  • Şemsettin Akarsu 3 yıl önce Şikayet Et
    Sen Cenneti garantiledinmi yoksa, ya da Cennetin kapısında görevli olduğunumu anlatmak istiyorsun, zerre miktarı imanı olan birini imansızlıkla yaftalamak, o kişinin imanını tehlikeye düşürür, sen önce kendi imanını kurtarıp, son nefesini imanlı vermeye bak, kulaktan dolma bilgilerle lafazanlık yapmak insanın imansız gitmesine sebep olabilir.
    Cevapla
  • Ahmet hoca 3 yıl önce Şikayet Et
    Cennete giremeyecegini ima edip hasa şirk koşmuş ve kendi ahiretini tehlikeye atmış olmuyormusun bir düşün istersen
    Cevapla
  • Ata 3 yıl önce Şikayet Et
    Güzel kardeşim herkesin dini kendine Allah ile arasında kul giremez ,o begenmedihin şahıs olmasa senin adın farklı olabilirdi ezanın duyulmaz dinini yaşayamadın bu kin bu düşmanlık ancak Yunan yapar ...
    Cevapla
  • Z.A.Şimşek 3 yıl önce Şikayet Et
    Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak olmak üzere gelmiş geçmiş tüm şehit ve gazilerimizden Allah(c.c) razı olsun.Rabb' ine kavuşanları cennetine kabul buyursun.Şu an sağ olanlara da sağlıklı, huzurlu ömür nasip etsin.Böyle insanların sayısını milletimiz nezdinde çoğaltsın Rabb'im.İyi insanların sayısını çoğaltsın inşallah.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Işıkhan'dan asgari ücret açıklaması!
Ürdün ve Katar'dan Suriye ile üst düzey görüşme... "Tüm Arap ülkeleri arkanızda"