Koronavirüsün Mu varyantı Türkiye'de! Mu varyantı nedir? İşte Mu varyantının etkileri

Mu varyantı nedir? Ülkemizi ve tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (covid-19) salgınının yeni varyantları çıkmaya devam ediyor. Son olarak Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan raporlarda B.1.1621 varyantı olarak dikkat çeken 'Mu' ismi verilen varyantın Türkiye'de de görüldüğü biliniyor. Peki, Koronavirüsün yeni varyantı aşılara dirençli mi? İşte Mu varyantının etkileri ve yeni varyant hakkında detaylar!

Koronavirüsün Mu varyantı Türkiye'de! Mu varyantı nedir? İşte Mu varyantının etkileri
Koronavirüsün Mu varyantı Türkiye'de! Mu varyantı nedir? İşte Mu varyantının etkileri
GİRİŞ 07.09.2021 12:14 GÜNCELLEME 07.09.2021 12:15
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Dünya Sağlık Örgütü tarafından açıklanan B.1.1621 varyantı olarak bilinen Mu varyantının etkileri herkes tarafından merak ediliyor. Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 (koronavirüs) salgını etkisini sürdürmeye devam ediyor. Her geçen gün hastalığa karşı ilaçlar ve aşılar geliştirilse de, hastalığın yeni varyantları türemeyi sürdürüyor. Türkiye'de de görülen Mu varyantının etkileri birçok kişi tarafından merak ediyor. Peki, Mu varyantı nedir? Koronavirüsün yeni varyantı aşılara dirençli mi? İşte Mu varyantının etkileri ve hastalığın yeni varyantı hakkında bilgiler...

Bakan Koca Açıkladı, "2 Kişide Mu Varyantı Görüldü"

Kolombiya'da tespit edilen Mu varyantının ülkemizde de 2 kişi de tespit edildiğini söyleyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Yeni bir tedbir anlamında değil şu an ilave bir tedbir getirmeyi düşünmüyoruz çünkü şu ana kadar bizim yeni varyant olarak tespit ettiğimiz 2 vaka dışında olmadı 'Mu' ile ilgili. Dolayısıyla ağırlıklı Delta ve Delta Plus şeklinde ve yüzde 90'ı geçen oranda söz konusu. Giderek aşılama oranının da artışıyla vakaların aşağı doğru düşeceğini düşünüyorum ama bizim toplumsal bağışıklık oluşuncaya kadar tedbirleri, maske, mesafe gibi bildiğimiz klasik tedbirlere mutlak uyumu sağlamamız gerekiyor" şeklinde konuştu. 

Mu Varyantı Nedir?

Mu Varyantı DSÖ tarafından incelenmesi gereken varyantlar arasında yer alıyor. Yapılan açıklamaya göre Güney Amerika ve Avrupa'da vakalar olduğu belirtildi. DSÖ, 'Mu' ismi verilen B.1.1621 varyantının aşılara karşı daha dirençli olabileceğini düşündüren mutasyonlara sahip olduğunu, ancak bunu daha fazla incelemek için yeni çalışmalara ve verilere ihtiyaç duyulacağını ifade etti. Koronavirüs varyantlarını iki sınıfa ayıran DSÖ Mu Varyantını ilgi varyantları arasında değerlendiriyor. Endişe varyantları ise Alfa, Beta, Gamma ve Delta varyantları. 

Koronavirüsün Yeni Varyantı 'Mu' Aşılara Dirençli Mi?

DSÖ, varyantın dikkatle incelenmesi gerektiğini belirtirken, Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) de varyantı yakın takibe aldı. Mu varyantı ise daha düşük uyarı seviyesine karşılık gelen "yakından izlenmesi gereken" beşinci varyant oldu. Daha önce de Eta, Iota, Kappa, Lambda varyantları bu kategoriye alındı.

ABD'li ilaç şirketi Pfizer ile birlikte koronavirüs aşısı geliştiren Almanya merkezli biyoteknoloji şirketi BioNTech'in CEO'su Prof. Dr. Uğur Şahin ise mevcut aşının Delta varyantı dahil olmak üzere tüm varyantlara karşı etkili olduğunu ve herhangi bir güncellemeye şimdilik ihtiyaç duyulmadığını söyledi. DSÖ, Mu Varyantının aşılara karşı daha dirençli olabileceğini düşünüyor fakat bunu incelemek için yeni çalışmalara ve verilere ihtiyaç duyulduğunun da altını çiziyor.

Mu Varyantının Hangi Bölgeleri Etkiledi?

B.1.621 olarak numaralandırılan Kolombiya varyantına "Mu" ismi verildi. Daha önceki varyantlara da Yunan alfabesine göre Alfa, Beta, Gama ve Delta isimleri verilmişti. Yeni varyanta Latin Amerika ve Avrupa'da da rastlandı. Mu varyantının, dünya çapındaki toplam vakaların yüzde 0,1'inden daha az bir orana tekabül ettiğini ancak Kolombiya'da bu oranın yüzde 39'a, Ekvador'da ise yüzde 13'e ulaştığı belirtiliyor.

YORUMLAR 9
  • Şan 3 yıl önce Şikayet Et
    Koronaphone'un her gün yeni bir sürümü çıkıyor. Aşılar bitene kadar üretmeye devam
    Cevapla
  • Zerzevatçı 3 yıl önce Şikayet Et
    Herkesi fişleyene kadar varyantların sonu gelmez ...
    Cevapla
  • Feyyaz Kara 3 yıl önce Şikayet Et
    İşleri güçleri korku sahtekarlar
    Cevapla
  • serkan61 3 yıl önce Şikayet Et
    bu aşılar 3 5 sene kalmaz aşırı yan etkilerden nufusun yüze 25 yok edicek
    Cevapla
  • Akın Tezel 3 yıl önce Şikayet Et
    Yunan alfabesi bitince elif, be, pe ,te, se, cim, şın diye Arap alfabesine geçeceklermiş.
    Cevapla
  • ahmed 3 yıl önce Şikayet Et
    Latin alfabesin3 geçsinler, İslam'ın alfabesine dokunmasinllar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Büyükelçi Mammadov'dan Türkiye itirafı: Başka kimse bize yardım etmedi
Gözler yeni asgari ücret tutarında! İşte pazarlığın başlayacağı rakam...