Koronavirüsü direkt öldüren ilaçta Faz-3 çalışması başladı
Koronavirüse karşı ABD'de geliştirilen ilacın Faz-3 çalışmalarına başladıklarını söyleyen Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. İsmail Balık, "Bu ilaç; direkt virüsü öldüren, yoğun bakıma gitme ve ölüm riskini azaltma özelliğine sahip" dedi.
Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, salgının başından bu yana Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak Türkiye'deki birçok merkezle beraber hem hastalığın seyri hem de aşıyla ilgili birçok çalışmayı yaptıklarını söyledi.
'DİREKT ANTİVRAL BİR İLAÇ'
1 Eylül itibarıyla ABD'de koronavirüse karşı geliştirilen bir ilacın Faz-3 çalışmalarına başladıklarını belirten Prof. Dr. Balık, şunları söyledi:
"Dünya'daki birçok merkezle birlikte Türkiye'den de 3 merkezden bir tanesi olarak yine bugün de (dün) bir ilaç çalışması başlattık. Bu ilaç direkt virüsü öldüren, özellikle hastalığı ağır seyretme potansiyeli fazla risk grubundaki hastalara verildiğinde, yoğun bakıma gitme ve ölüm riskini azaltma özelliğine sahip. Direkt antiviral bir ilaç. Faz-1 ve Faz-2 çalışmaları ABD'de yapıldı. Orada çok etkili görüldüğü için biz de teklif edilmesi üzerine Faz-3 çalışmalarını yapmayı kabul ettik."
'FAZ-3 ÇALIŞMASI ÇOK KISA SÜRECEK'
Faz-3 çalışmalarının son derece önemli olduğunu vurgulayan Balık, şu ifadeleri kullandı:
"Bu ilaçta Covid-19'a karşı geliştirilen en iyilerden bir tanesi olarak görülüyor. Faz-3 çalışmasında olduğu için bu ilacın şu an piyasa ismi konmadı. Faz-3 çalışmasından sonra ilacın ruhsatı alınıp ismi belli olur. Bu ilaç, virüsü direkt öldüren, enfeksiyonun hayati organlarda ağır enfeksiyon yapmasını engelleme özelliğine sahip. Bugüne kadar koronavirüsü direkt öldüren bir ilaç, ne yazık ki bulunamadı. İki ilaç halihazırda kullanılan ilaçlar fakat bunlar da başka hastalıklar için geliştirilmişlerdi. Ama bu ilaç, direkt Covid-19'un etkeni olan Sars-Cov-2'ye dönük geliştirilmiş, direkt onu hedefleyen ve öldüren bir ilaç. Dolayısıyla etkinliğinin diğerlerine göre, daha fazla olacağı bariz görülen bir ilaç. Faz-3 çalışması çok kısa sürecek" diye konuştu.
'AÇIKÇASI BU BİZİ ŞAŞIRTTI'
Faz-3 çalışmalarında gönüllü bulmakta zorlandıklarını belirten Prof. Dr. İsmail Balık, "Bu ilacı ilk aşamada özellikle hiç aşı olmamış ve hastalanma riski yüksek olan kişilerde kullanacağız. Ama ilginç bir şeyle karşılaştık. Sabahtan beri buraya gelerek testi pozitif çıkan birçok hastaya teklif etmemize rağmen gönüllü olma konusunda isteksiz olduklarını gördük. Açıkçası bu bizi şaşırttı" ifadesini kullandı.
-
osman 3 yıl önce Şikayet Etşaşıracak bir şey yok sayın prf. o kadar şaşırma kendi yakınlarından birsürü gönüllü bulursun ama bulmazsın niye? onlar kobay mı dersin. oraya gelen insan kobay mı? bu nasıl bir zihniyettir ki şaşırıyorsun? şaşırma kendi ailenden başlaBeğen
-
Emekli 3 yıl önce Şikayet EtÖnemli olan virüs ciğere girdikten sonra onu bulup yok etmesidir.Beğen
-
Ergün 3 yıl önce Şikayet Et10 bin den fazla maaş alan bizdeki proflar ne yapıyor?... TABİKİ SİYASET... getirin satın kendiniz üretmeyin aybaşında maaşı bekleyin...Beğen Toplam 5 beğeni
-
eray akalın 3 yıl önce Şikayet Etviruse yakalanmak istemeyen her gun sarimsagi dovdukten sonra,kusburnu,kizilcik yani kiren,zencefil yesin.Beğen Toplam 1 beğeni
-
Gakko 3 yıl önce Şikayet EtKardeşim yapın çalışmayı da üretimi de ülkemizde, görün bakalım gönüllü katılıyor muyuz katılmıyor muyuz. Unutmayın Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk diyor ki: Beni TÜRK hekimlerine emanet edin.Beğen Toplam 5 beğeni
-
niğdeli 3 yıl önce Şikayet Etduyduğunu boşver gakko önce bi araştır.Beğen Toplam 1 beğeni
-
MEHMET 3 yıl önce Şikayet EtHemen yerli aşıların faz çalışmalarına müracaat edebilirsin. Samimiysen.Beğen
-
Muahaha 3 yıl önce Şikayet Et:D dema.Beğen Toplam 6 beğeni