MEB kritik düzenleme için harekete geçti! Artık ücretin tamamı devlet tarafından karşılanacak!

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, mesleki eğitimle ilgili yapılacak düzenlemeler hakkında kritik açıklamalarda bulundu. Mesleki eğitim merkezlerinde eğitim alan gençlerin işgücü piyasasının ihtiyacını karşılayabileceğine dikkat çeken Bakan, bu durumun genç işsizlik oranını düşürebileceğini ifade etti. Mesleki eğitim gören öğrencilerin ücretini devlet karşılayacak. Bu durumda öğrencilerin yükü işverenlerden alınacak. İşte MEB Bakanı Mahmut Özer'in yaptığı açıklamalardan öne çıkanlar...

MEB kritik düzenleme için harekete geçti! Artık ücretin tamamı devlet tarafından karşılanacak!
MEB kritik düzenleme için harekete geçti! Artık ücretin tamamı devlet tarafından karşılanacak!
GİRİŞ 11.11.2021 09:19 GÜNCELLEME 11.11.2021 15:43
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Milli Eğitim Bakanlığı, mesleki eğitim merkezlerinin hem işveren hem de burada eğitim alan öğrenciler için daha cazip hale gelebilmesi için harekete geçti. Bakan Özer, yaptığı açıklamada tüm dünyada benzerlerinin yaşandığı gibi  devletin üretim ve hizmet sektöründen çekildiği ve istihdam kaynağının özel sektör olduğunu söyledi. Mesleki eğitim sürecinin devletin elinde olduğunu belirten Özer, yapılan teşvik çalışmalarına rağmen özel sektörün bu alanda geri kaldığını ve mesleki eğitimdeki payının yüzde 10'nun altında olduğunun vurguladı. İşverenlerin mesleki eğitim sürecinin yürütülmesinde katkı veremediğinin altını çizen Bakan bu noktada Bakanlık eliyle olaya daha kapsamlı bir müdahale için yeni bir model geliştirildiğini belirtti. İşte Bakan Özer'in mesleki eğitim açıklaması...

2022 yılında YKS ve LGS sınavları ne zaman yapılacak? Başvuru ve sınav takvimi açıklandı mı?2022 yılında YKS ve LGS sınavları ne zaman yapılacak? Başvuru ve sınav takvimi açıklandı mı?

"Artık Ücretin Tamamını Devlet Karşılayacak"

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda yapılan değişikliğin müjdesini verdi. Dört yıl boyunca mesleki eğitim merkezlerinde öğrencilere her ay verilen asgari ücretin üçte biri devlet tarafından karşılanacak. Mesleki eğitim merkezlerinde eğitim alan öğrencilerin aldıkları ücretler işverenlerde üzerine yük olmayacak.

Kalfa Olanların Alacakları Ücret Değişiyor!

Mesleki eğitimler 4 yıl boyunca sürüyor. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer yaptığı açıklamada üç yıl eğitim aldıktan sonra kalfa olanların son yılda asgari ücretin yarısı kadar ücret alacağını söyledi.

Ortaokul Mezunu Olmak Yeterli Olacak!

Yeni uygulamaya geçirilecek model hakkında bilgiler aktaran Özer, mesleki eğitim merkezlerini daha aktif kullanarak kapasitesinin artırılacağını ifade etti. Mesleki eğitim mezunlarına lise diploması alabilme hakkı tanındığını vurgulayan Özer "  Bu çok önemli bir iyileştirme oldu ve öğrenci sayısı arttı. En önemli avantajlarından birisi bu merkezlere kaydolmak için ortaokul mezunu olmak yeterli, yaş sınırlaması yok." dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığıyla İşbirliği Yapılacak!

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, mesleki eğitim merkezlerinin tanıtıma ihtiyaç olduğunu vurgulayarak " Sahaya indikçe çoğu işverenin mesleki eğitim merkezlerinden ve avantajlarından yeterince haberdar olmadığına biz de şahit oluyoruz." ifadelerini kullandı. Bu dönemde ağırlıklı olarak merkezlerin tanıtımının yapılacağına dikkat çeken Bakan, örnek vererek Kültür ve Turizm Banıyla birlikte İstanbul'da konaklama hizmeti veren otellerin insan kaynağı ihtiyacı karşılamak için toplantı yaptıklarını söyledi. Toplantıda mesleki eğitim merkezlerini çözüm olarak sunduklarını aktaran Özer, ilerleyen günlerde otellerde mesleki eğitim merkezleri kurularak 25 bin gencin istihdam edileceği bilgisini paylaştı.

Mesleki Eğitim Merkezlerinde Birçok Meslek Dalında Eğitim Veriliyor!

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı, mesleki eğitim merkezlerinde kalfalık, çıraklık ve ustalık eğitimleri veriliyor. Çıraklık eğitim süresi sonunda, kalfa adayları sınavlara girip başarılı oldukları takdirde Mesleki Eğitim Merkezinden kalfalık belgesini alıyor.  3308 sayılı yasa kapsamında mesleki eğitim merkezinde matbaacılık, dış ve iç giyim, terzilik, aşçılık, fırıncılık, sıvacılık, çanta tamirciliği, dokumacılık ve fotoğrafçılık gibi bir çok meslek  dalında öğrencilere  eğitim veriliyor. 

YORUMLAR 13
  • Özgür 3 yıl önce Şikayet Et
    Henüz düşünce aşamasında olan MEB, düzenlemeyi yapnadan kagıt üzerinde tüm meslek liselerinde meslek eğitim merkezi açıp, çırak sayısını arttırmak için baskı yaptırır...
    Cevapla
  • Ecrin 3 yıl önce Şikayet Et
    Stajer maaşını 3 aydır alamıyoruz devlet artık vermiycekmis yeni karar çıkana kadar dedi hocalar işletme desen zaten o hiç vermiyo biz bedavaya çalışmak istemiyoruz
    Cevapla
  • SULTAN 2 yıl önce Şikayet Et
    Merhaba, benim oğlum da yeni başladı ve her ayın 10 a kadar maaşı açtığımız hesaba yatmakta.Burada sanırım sizin işletmenizde sıkıntı var hemen cimere şikayet edin.
    Cevapla
  • Zeynep 3 yıl önce Şikayet Et
    Mesleki eğitim ortaokul kısmı açılmalı..
    Cevapla
  • Fırat isik 3 yıl önce Şikayet Et
    Esnaf ve sanatkar yanında çalıştıracak çırak bulamaz hale gelmiş sistemin sıkıntılı noktası olan zorunlu eğitimden kaynaklıdır ne yazıktır ülkenin tamamı zorunlu eğitimden dolayı okula gidiyor zorunlu eğitim ilk okulu olmalı ilk okuldan sonra ise veliler çocuklarını esnaf ve zanaatkara teslim etmeli o çocuk o isdalinda çırak olacak o isyeride o elemanı çıraklık ve mesleki eğitim.okuluna zorunlu yollayacak bu şekilde mesleki okullarda sınıflar dolacak yeni nesil ustalar eğitimi alacak devlette isyerlerine sanki desteği sağlayacak şuan işlemleri çırak ariyo mesleki eğitim.okuluda destekleyecek öğrenci arıyor.
    Cevapla
  • Muhittin Özbay 3 yıl önce Şikayet Et
    Benim kızım sağlık mesleği okuyor her sene taşımacılığa gidiyordu bu sene tam tersine kendi imkanlarıyla okula gidiyor servis bulamıyoruz yetkililere sesleniyorum lütfen Bir çare bulun her Dörtyol'Hatay
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Süper Lig'in yıldızı Galatasaray'da! 3 buçuk yıllık anlaşma
Bolu'daki faciada kahreden detay! Yardım için tekrar otele girmişler...