Deprem uzmanından korkutan uyarı: Büyük depremin habercisi!

Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Düzce'de yaşanan 5.0 büyüklüğündeki depremle ilgili, "Bu boyuttaki depremler özellikle Marmara Denizi çevresindeki büyük deprem için uyarıcı niteliğinde, kendini hatırlatma niteliğinde bir durum" dedi.

GİRİŞ 18.11.2021 15:14 GÜNCELLEME 18.11.2021 18:22
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Düzce'de yaşanan 5.0 büyüklüğündeki depremle ilgili, "Bu boyuttaki depremler bize açıkçası beklemiş olduğumuz büyük deprem için özellikle Marmara Denizi çevresindeki büyük deprem için uyarıcı niteliğinde, kendini hatırlatma niteliğinde bir durum" dedi.

Prof. Dr. Hakan Kutoğlu, Düzce'de dün saat 15.40'ta meydana gelen 5.0 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi. Prof. Dr. Kutoğlu, dün yaşanan depremin 1999 yılında Düzce'de yaşanan 7.2'lik depreme göre farklı kolda meydana geldiğini söyledi.

Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu

Bu depremin büyük depremleri hatırlatıcı ve uyarıcı niteliğinde olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kutoğlu, "Uzun zamandır Marmara bölgesinde 1999'daki İzmit, Gölcük ve Düzce depremlerini takip eden Kuzey Anadolu fayının ana kolunda devamında beklenen deprem bugüne kadar gerçekleşmedi. Dolayısıyla bu depremler bu boyuttaki depremler bize açıkçası beklemiş olduğumuz büyük deprem için özellikle Marmara denizi çevresindeki büyük deprem için uyarıcı niteliğinde, kendini hatırlatma niteliğinde bir durum. Bugüne kadar ne yaptık, ne yapmadık onları gözden geçirmemiz lazım. Bu ölçekteki depremler aynı zamanda uyarıcı olması anlamında şans olarak da sayabiliriz. Biz bugüne kadar bu uyarıları, bu şansı, bu bize tanınan zamanı ne kadar efektif kullanabildik, tartışılır" dedi.

Düzce merkezli deprem İstanbul'da da hissedildi. AFAD, 15.40'ta merkez üssü Düzce olan 5.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini açıkladı.

'ÖNLEMLERİ BÜYÜK ACILAR YAŞAMAMAK İÇİN HIZLANDIRMAK GEREKİYOR'

Depreme hazırlık için zemine göre mimarilerin yapılması gerektiğini ve yumuşak zeminlere yüksek yapıların yapılmaması gerektiğini anlatan Prof. Dr. Kutoğlu, şöyle dedi:

"Biraz yapı tarzımıza dikkat etmemiz gerekiyor. Yatay mimari diyoruz ama zemine göre mimari diyelim biz ona. Çünkü yumuşak zeminlerde yüksek yapı yapmak doğru değil, uygun değil. Kayalık zeminlerde yüksek yapılar daha uygun yapı tarzı. Buna dikkat etmemiz gerekiyor. İnşaatçılar, inşaat mühendisleri, statikçiler depreme karşı bina tasarlarken simetrik binalar isterler ancak bazen ekonomik nedenlerle, ekonomik kaygılarla ortaya değişik tarzlarda parsele uygun beşgen, altıgen, farklı şekillerde, yamuk şekillerde bina şekilleri çıkıyor. Bunlar her ne kadar yeni beton standartlarına göre yapılsa da yine de yapı elemanları bakımından sıkıntı yaratabilecek binalar oluyor. Düzce'deki ve Konya'daki deprem olduğu yer bakımından en az sismik aktivitesi olan bölge Konya. Türkiye'nin teknonik yapısının baskı altında olduğunu gösteriyor. O nedenle alınması gereken önlemleri daha da üzülmemek için büyük acılar yaşamamak için biraz daha hızlandırmak lazım."

Düzce'de 12 artçı deprem meydana geldiDüzce'de 12 artçı deprem meydana geldi

Düzce'deki deprem sırasında panik! Tedavi altına alındılarDüzce'deki deprem sırasında panik! Tedavi altına alındılar

Son dakika peş peşe depremler! İstanbul da sallandıSon dakika peş peşe depremler! İstanbul da sallandı

Büyük İstanbul depremini tetikler mi? Uzmanlardan son dakika açıklamalarBüyük İstanbul depremini tetikler mi? Uzmanlardan son dakika açıklamalar

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 7
  • hursit dilaver 3 yıl önce Şikayet Et
    daha var o buyuk depreme. hemen heyecanlanmayın.ama.şimdilik tehlike ok. bayagı büyük olacak.. bunu şu ABDlilerin HAARPile karıştırmayın.bunun daha zamanı var.. 2023 de olabilir.şunu da bilin bu ülkede her depremden önce bir işaret veriliyor, ya da bir olay onu çagriştırıyor.. 1964den beri bu maalesef dogru. son kocaeli depreminden önce yaşananlara bakın. cuma dergısı miydi o.. neler oluyor falan demişti. siyah elbiseli adamlar yokoluyor. cemseler durup dururken çalışıyor falan.. veya daha başka işaretler..
    Cevapla
  • İbrahim 3 yıl önce Şikayet Et
    devlet yani şehircilik bakanlığı tespit yapmak için neyi bekliyor en azından insanlara binalarının durumu bildirilmeli ki olayın sonu savaştan beter..
    Cevapla
  • vatan 3 yıl önce Şikayet Et
    devlet bu konuda işini yapıyor . sen onu zillet ittifakına sor kentsel dönusum yaptırmamak için elinden geleni yapıyorlar
    Cevapla
  • Hanifi Çifçi 3 yıl önce Şikayet Et
    Ağzı Olan Konuşur
    Cevapla
  • ilim 3 yıl önce Şikayet Et
    adamın ilim dalı elbette bu konuyla ilgili konuşacak.
    Cevapla
  • cevdet 3 yıl önce Şikayet Et
    kanal istanbul çevresine yapılacak 500 bin konuta hemen başlanmalı tüm binalar taranarak cürük olanları ya buraya taşınacaksın ya yıkıp yenisini yapacaksın cürük binada oturamazsın deyip binalar mühürlenmeli yoksa çok çok ağlarız binalar durduk yere yıkılıyor zaten
    Cevapla
  • hursit dilaver 3 yıl önce Şikayet Et
    asıl kanmal istanbul BU HAŞİNLERin ABD ve yunandan davet üzere dedeağaçtan bir içeri girerler ve ihtiyaç molası vere vere istanbula .. en önemlisi ayasofyaya girerler. tek set. KANAL İSTANBULDUR. kanalın karşisinda onları durdururuz. bunu bildikleri için ÖLÜMÜNE HAYIR diyorlar.unutmayın. 15 temmuzda tanklara çıçek ve öpücük atanları bilin de, 1939 parisini işgal eden alman askerlerinin kucağında da fransiz kızları halvet haline idi.. bilin bunu da..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ön rapor tamamlandı! Grand Kartal Otel için karar verildi
Beşiktaş otel faciasını unutmadı! Athletic taraftarları kayıtsız kalmadı