Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri liderleri arasında tarihi toplantı

Birleşik Arap Emirlikleri Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed al-Nahyan, yeni bir bölgesel, ekonomik ve siyasi iş birliği dönemini başlatması planlanan tarihi bir toplantıda Erdoğan ile görüşmek üzere bu hafta Türkiye'yi ziyaret edecek.

Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri liderleri arasında tarihi toplantı
Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri liderleri arasında tarihi toplantı
GİRİŞ 22.11.2021 12:06 GÜNCELLEME 22.11.2021 14:04
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Türkiye’ye Veliaht Prens Şeyh Muhammed bin Zayed al-Nahyan tarafından yıllar sonra yapılacak ziyarette, yıpranan ilişkilerin onarılması ve ekonomik faaliyetlerin artması hedefleniyor.

Toplantıda, ülkelerin ekonomik faaliyetlerinin yanı sıra bütün bir bölgenin siyasi, ekonomik ve güvenlik konularında da olumlu katkılar yapabilecek başlıklar masada olacak.

GÜÇLÜ YATIRIMLAR HEDEFLENİYOR

Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki soğuk ilişkiler, yaklaşık on yıldır, yorum farklılıklarından kaynaklanıyor. Ancak her iki taraf da şimdi ilişkileri olumlu anlamda değiştirmek istiyor. İki ülke arasındaki iş birliğinin yeni bir ekonomik kalkınmaya yol açacağı bekleniyor.

Abu Dabi sermayesinin halihazırda ‘çevrimiçi market’ ve e-ticaret sektörleri ile elektrik üretimine yatırım yapması bekleniyor. BAE, Türkiye ile daha derin ekonomik bağları hedefliyor ve yatırımını çeşitlendirmek istiyor. Kasım ayının sonunda Dubai'de iki ülke arasında ortak bir iş forumu da düzenlenecek ve her iki taraftan da iş dünyası bir araya gelecek.

TELEFON DİPLOMASİSİ

Ülkeler arasındaki ilişki, BAE Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnoun bin Zayed Al Nahyan'ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmesi ve ardından Erdoğan’ın Veliaht Prens Şeyh Muhammed bin Zayed al-Nahyan ile yaptığı telefon görüşmesiyle ilerleme kaydetti.

GENİŞ COĞRAFYA İÇİN ÖNEMLİ

 Türkiye ve BAE arasındaki iş birliği yeni bir ekonomik dönemin başlangıcı olarak yorumlanıyor; çünkü BAE, Türkiye'ye benzer çeşitli ve açık bir ekonomiye sahip tek Arap ülkesi olarak biliniyor.

Planlanan görüşmenin, sadece Türkiye ve BAE’yi değil daha geniş bir coğrafyayı etkilemesi bekleniyor. Görüşmede, geniş bir bölgede istihdam yaratacak yatırımlarda masada olacak.

TİCARET HACMİ 9 MİLYAR DOLAR

Şu anda Türkiye ile BAE arasındaki ikili ticaret yaklaşık 9 milyar dolar seviyesinde bulunuyor ancak her iki taraf da bunu ikiye katlamayı hedefliyor.

Görüşme tarihi yaklaştıkça, geçmişteki görüş ayrılıklarına rağmen, toplantıdan olumlu sonuçlar çıkacağına dair beklentileri ağırlık kazanıyor. Görüşme öncesinde, BAE tarafının vurgusu, ülkenin kurucusu Şeyh Zayed döneminden bu yana katılımcı projelere devam edildiği ve siyasi gerilimlerin BAE'nin yararlı projelere olan bağlılığını değiştirmediği yönünde.

MEGA PROJELER BEKLENİYOR

Diğer yandan BAE, Türkiye tarihindeki en büyük orman yangınları ve sel felaketi sırasında, etkilenen bölgelerde restorasyon ve yeniden inşa için 9 milyon dolardan destek sözü verdi.

Yaklaşan toplantının; ülke ilişkilerini normalleştirmesine, mega projelere, farklı sektörlerden yatırımların artmasına ve geniş çaplı iş birliklerine zemin hazırlaması bekleniyor.

YORUMLAR 21
  • kâmil 2 yıl önce Şikayet Et
    helallik almaya gelmiş
    Cevapla
  • Cevat 2 yıl önce Şikayet Et
    Gelirken Sedat Pekeride gerirse iyi getirmezse hava alanindan geri gonderin
    Cevapla
  • salih 3 yıl önce Şikayet Et
    herkes burada uluslararasi uzmani olmus.. vay masaallah vay.. sizin dusunduklerinizi herhalde en iyi bilen yine devletimizdir. o da ne gerekiyorsa turkiyenin menfaati ve cikari icin onu yapiyor! herhalde BAE yi sizlerden daha iyi biliyordur..sonra bu iyilesme adimlari bae tarafindan geldi.. biz yok host ote git mi diyecegiz..?niye hangi amacla ..?adam demekki arayi duzltmek istiyor, oda gosteriyor ki turkiyeni istedigi bir ara noktada buusacagiz bundan da heres kazancli cikacak..o ada neticede, yatirim olarak senin benim vatandasin cebine yansuyacak,
    Cevapla
  • İklimdeğişikliği 3 yıl önce Şikayet Et
    Salih efendi Kudüs bizim kırmızı çizgimiz şayet Filistinin yanındaysa eyvallah samimiyse ilkin bu konuda bizimle samimiyetini göstersin diğer konularda istişare edilir inşallah.
    Cevapla
  • misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    15 temmuzun finansörü de, sonra görüş. Galiba herkesle barışıp, bir zaman gazetesi aboneleri hain olarak kalacak. Beter olsunlar ne diyeyim. Filler tepişir çimler ezilir böyle, aklınızı cemaatlere kiralamayın. İki gün sonra hain der, hain dediklerini kucaklarlar siz de öyle ortada kalırsınız. Sıra katil esedde, kucaklaşın bu sefe din kardeşimiz suriyeliler, terörist kaçaklar diye atarsınız suriyelileri de kurtuluruz inşallah.
    Cevapla
  • Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Firavunun torunları olduğunu biliyoruz amma velakin ülkeler arası ebedi dost yada ebedi düşman olmaz çıkar ilişkisi olur. Abd, Rus, Çin, İran, Batı dost mu hayır nasıl görüşüyoruz öyle görüşeceğiz.
    Cevapla
  • kemal 3 yıl önce Şikayet Et
    misafir kisi ye , sali dogruyu yazmis ! sen anlamak istemiyorsan , ya da isine gelmiyorsa gitte eline kina yak ne diyelim.. uluslarasi iliskilerde en ocelikli ogretilen ders budur , ulkeler duygularla degil cikarlarla uzeri kurulur.. bu onceden beri oyle.. siz dunyayi yeni kesfediyosunuz galiba..
    Cevapla
  • misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    Fırıldak gibi döndükçe ne diyeceğini bilemediğinden, buna menfaat politikası mı diyorsun?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Finlandiya'dan Türkiye'ye teklif: Birlikte çalışalım
Rojin'in babasından çarpıcı açıklama: Otopsi raporunda boğulma yok!