Ayasofya Camii'nde bulunan parşömenlerin sırrı çözüldü
Ayasofya Camii'nde mermer bir taşın altından çıkan İbranice yazılı kağıtların sırrı çözüldü. Yapılan incelemelerde yazının tükenmez kalemle yazıldığı ve tarihi eser olmadığı belirlendi.
İstanbul'un başyapıtları arasında yer alan ve Danıştay kararıyla geçen yıl 24 Temmuz'da yeniden ibadete açılan Ayasofya Camisi'nde bir mermer bloktaki taşın yerinden çıktığını fark eden cemaat, yetkililere haber verdi. Taşı yerine oturtmak için harekete geçen cemaat, taşın altında poşet içerisinde gizlenmiş ve parşömene İbranice yazılı kâğıtlarla farklı motiflerdeki çizimler buldu.
RULO HALİNDE 5 PARÇA YAZILI KAĞIT ÇIKTI
5 parça halinde rulo haline getirilmiş kağıtlar ve ilginç resimlerin yer aldığı parşömenler polis tarafından muhafaza altına alındı. Soruşturma başlatan savcılık, çıkan parçaların tarihi eser olup olmadığını belirlenmesi için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nden inceleme istedi.
"GÖRDÜĞÜMÜZ KADARIYLA ÇOK ESKİ DEĞİL"
5 parça halinde rulo haline getirilmiş kağıtlar, polis tarafından muhafaza altına alındı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, taşın ardından çıkanların tarihi eser olup olmadığının belirlenmesi ve yazılarda ne yazıldığının tespiti için İstanbul İl Kültür Turizm Müdürlüğüne yazı yazdı. Bulunan yazılarla ilgili incelemenin sürdüğü bildirildi. Yazılardan Romence olanı çeviren Sanat Tarihçisi Selçuk Eracun, kağıtların dilek amaçlı yazıldığını ifade etti.
Sanat Tarihçisi Selçuk Eracun, "Kağıtlara Cumhuriyet savcılığı el koymuş. Ardından İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne devredilmiş. Haberlerde kağıtlarla ilgili açıklanan bilgiler yanlış. Yazılar İbranice değil. Biri Runilk yazı, diğeri Romence. Romenceye baktığımda bir kişi ailesi için iyi şans diliyor. Mektubu yazan kişi, gri kart alarak Amerika'da yaşama hayali olduğunu belirtmiş. Dualarını kağıda yazmış ve içeriye bırakmış, kağıtta çocukların isimleri de var. Diğer yandan diğer yazı İskandinav coğrafyasında kullanılan Runik alfabesine benziyor. Kağıdın kenarında birtakım işaretler var bunlar tılsımlı işaretlere benziyor. Yazının farklı bir amaçla yazılmış olma ihtimali var. Yazılar yüzde yüz Runik yazıyla yazılmış. Gördüğümüz kadarıyla çok eski değil. Yüzlerce yıllık hikayesi olan bir mektup değil. Böyle bir adet var kiliseye gidenler ayet yazarlar. Dua ettikten sonra yazı bırakırlar. Ama mermerin o şekilde düşmesi ve içerisinde öyle bir boşluk olması rastlanan bir şey değil" dedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise " Yazılar Temmuz ayında ortaya çıktı. Tarihte yazılmış dilekler" ifadeleri kullanıldı.
Ayasoyfa'da şaşkına çeviren olay: Taşın altından İbranice kağıt ve motifler çıktı
-
Ü.T 2 yıl önce Şikayet Etbildiğin büyü yapılmış 15 temmuz öncesi. Biraz akıllı olun yaBeğen Toplam 1 beğeni
-
Meraklı Vatandaş 2 yıl önce Şikayet EtTamamı İbranice değil Çoğu Rumence yazılmış ablanın biri Amerika'dan yeşil Kart almak için dua etmiş bulduğu bir boşluğa sıkıştırmışBeğen
-
patriot 2 yıl önce Şikayet Etyazidan once o mermeri kim nasil kirdi nasil simdiye kadar farkedilmedi o tartilissinBeğen Toplam 8 beğeni
-
vatandaş 2 yıl önce Şikayet Etrestorasyon yapılırken, bu hainliği yapmışlardır muhtemelenBeğen Toplam 3 beğeni
-
Adanalı 2 yıl önce Şikayet EtCamiye büyü yapmışlar :))Beğen Toplam 5 beğeni
-
Hasan 2 yıl önce Şikayet EtBiz de böyle dualar yazıp Ayasofya, Sultan Ahmet ya da herhangi bir caminin mermerini kırıp içine bırakabiliyor muyuz ? Sorun değil yani. Hadi girerken fark etmedin de mermeri kırarken de mi fark edilmez ?Beğen Toplam 14 beğeni
-
Sadık Adana 2 yıl önce Şikayet EtBunlar büyüdür büyüBeğen Toplam 3 beğeni