MEB'den öğrencilerin ihtiyaçları için kritik karar! Artık tablet, telefon, bilgisayar fiyatlarında...
MEB Bakanı Mahmut Özer, başkanlığında düzenlenen 20. Milli Eğitim Şûrası tamamlandı. Eğitim sistemini geliştirmek ve bakanlığın yeni yol haritasını belirlemek için özel ihtisas komisyonlarında görüşülen 124 madde ile genel kurula sunulan 4 madde tavsiye kararı olarak kabul edildi. Kabul edilen maddeler arasında en çok dikkat çeken ise lise öğrencisinin sunduğu teknolojik aletlerde indirim talebi oldu. İşte konuyla ilgili yaşanan son gelişmeler...
Milli Eğitimin en yüksek danışma kurulu olarak tanımlanan MEB Şûrası yedi yıl aranın ardından geride bıraktığımız hafta içerisinde düzenlendi. Yapılan toplantıda okul öncesi eğitimden, meslek liselerine, özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerden öğretmenlere birçok konu görüşüldü. MEB Bakanı Mahmut Özer, sona eren şûranın ardından kritik değerlendirmelerde bulunurken bakanlık olarak alınan kararları yakından takip edeceklerini belirtti. Kararların uygulanma haritasının çıkartılacağını ifade eden Bakan, 20. Milli Eğitim Şûrasının gerçekleşme oranı en yüksek şûra olabileceğini vurguladı. Milli Eğitim Bakanlığı, özellikle pandemi döneminde öğrencilerin uzaktan eğitim ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için 81 ilde tablet dağıtımı gerçekleştirmişti. Gerçekleştirilen şûrada Aselsan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi İsmet Çağrı Kızılağıl'ın önerisi genel kurula sunduğu öneri kabul edildi. İşte öğrencileri ve ailelerini yakından ilgilendiren konuyla ilgili öne çıkan detaylar...
32 Bin Tavsiyeden 128'i Kabul Edildi!
Milli Eğitim Bakanlığı 20.kez düzenlenecek şûra öncesinde özel ihtisas komisyonları kurarak, kamu kurumlarından, yerel yönetimlerden, meslek odalarından, basın ve yayın kuruluşlarından, öğrenci ve aile temsilcilerinden eğitim sisteminin geliştirilmesi için öneriler aldı. Milli Eğitim Şûrası gündemi için Bakanlığa toplam 32 bin 643 görüş iletildi.
İletilen görüşler 3 gün boyunca süren Milli Eğitim Şûrasında değerlendirmeye alınırken toplam 128 madde tavsiye kararı oy birliği veya oy çokluğuyla kabul edildi. Kabul edilen kararlar arasında en çok dikkat çekenlerden birisi ise lise 9. sınıf öğrencisi İsmet Çağrı Kızılağıl'ın önerisi oldu.
Teknolojik Aletlerde Öğrencilere Vergi İndirimi!
Aselsan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 9. sınıf öğrencisi İsmet Çağrı Kızılağıl, söz olarak önerisini genel kurulda dile getirdi. Çağrı Kızılağıl "Bilgisayar, tablet gibi teknolojik aletlerde vergi indirimi gibi olumlu durumlar sağlanmalıdır" ifadelerini kullanırken, MEB Bakanı Mahmut Özer, bu konuyu genel kurula sundu. 9. sınıf öğrencisinin tavsiyesi oy birliğiyle kabul edilirken 20. kez düzenlenen şûra tarihinde ilk kez bir öğrencinin önerisi kabul edildi.
"Bakanlık Olarak Takipçisi Olacağız"
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, üç gün süren Milli Eğitim Şûrası sonrasında önemli değerlendirmelerde bulundu. Şûrada alınan kararları emanet olarak aldıklarını dile getiren Bakan, uygulamaya geçirmek için her türlü çabayı göstereceklerini söyledi.
Alınan kararların gerçekleştirilme oranlarını hem şûra üyeleriyle hem de kamuoyu ile paylaşılacağına dikkat çeken Özer, eğitimde fırsat eşitliği başlığı altında, okullar arası imkan farklılıklarının azaltılması, mesleki eğitimin güçlendirilmesi, öğretmenlerin desteklenmesi konusunda tavsiyeler alındığını belirterek " Türkiye’nin eğitim ile ilgili görüşü olan, yazan, kafa yoran tüm paydaşlarının görüşlerini alarak yeni yol haritasını çizebilmekten büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.
Milli Eğitim Şûrasında Birçok Gündem Maddesi Öne Çıktı!
Milli Eğitim Bakanlığı eğitimde fırsat eşitliği amacıyla düzenlediği 20. Milli Eğitim Şûrasında birçok farklı görüş alındı. 1 Aralık'ta başlayan toplantı toplam 3 gün boyunca devam etti. Şûra düzenlenmeden önce hazırlık kapsamında sura.meb.gov.tr adresi üzerinden, öğretmen, öğrenci, eğitim yönetici, sendika, vakıf, dernek, sanayi ve ticaret odası gibi kurumlardan toplam 32 bin 643 görüş geldi. Bu görüşlerden 128 tanesi tavsiye olarak kabul edildi. İşte tavsiye olarak kabul edilenlerden öne çıkanlar;
16.Madde " Kronik rahatsızlığı ve süreğen hastalığı olan öğrenciler için uzaktan canlı dersleri de içerecek harmanlanmış eğitim modelleri geliştirilmelidir."
30. Madde " Okullarda ücretsiz öğle yemeği veya beslenme desteği sağlanmalıdır"
43. Madde "Tüm öğrencilere ders kitaplarının yanında yardımcı kaynaklar ve tamamlayıcı materyaller ücretsiz verilmelidir."
48 Madde " İlköğretim ve ortaöğretim kurumları bursluluk sınavına giriş koşulları daha çok öğrenciyi kapsayacak şekilde genişletilmeli ve burs verilen öğrenci sayısı artırılmalıdır."
67 Madde " Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin meslek edimine ilişkin teorik ve uygulamalı eğitimler zenginleştirilmelidir."
86 Madde " Meslek lisesi öğrencilerine yurt dışı staj için gerekli maddi kaynaklar sağlanmalıdır."
115 Madde " Sözleşmeli öğretmenlik kaldırılmalı, öğretmen alımlarında kadrolu istihdam esas olmalı ve mülakat uygulaması kaldırılmalıdır."
116 Madde " İstisnai bir uygulama olan ücretli öğretmenlik koşulları iyileştirilmelidir."
-
gizli 3 yıl önce Şikayet Etokulların kapanmasını istiyoruz virüs çook yayıldı sağlığımız dahada önemliBeğen Toplam 3 beğeni
-
Eda 3 yıl önce Şikayet EtNe yapılacaksa bir an önce yapılmasıBeğen Toplam 1 beğeni
-
Medine oçar 3 yıl önce Şikayet EtBari bütün çocuklara beleş tablet dagitsalar sadece 3 kardeş olanlara geliyormuş bence saçmalık ya hiçbir çocuğa vermeyin vereceksenizde bütün çocuklara verin herkese verdi benim kızım onlar 2 kardeş diye ona vermediler niye bence bütün cocuklara verin eşitlik sağlansın uzaktan eğitim olduğunda kızım canlı derse girmiyor hocaları kızıyor niye canlı derse girmiyorsun diye e tablet yok internet yok nasıl girsin canlı derse lütfen bütün çocuklara tablet verin lütfenBeğen Toplam 18 beğeni
-
canacan 3 yıl önce Şikayet Etyerli üretime olsa bari.Beğen Toplam 3 beğeni
-
Deli Dumrul 3 yıl önce Şikayet EtÇoğu maddi konular. Bu konular da, maliye bakanlığını ilgilendirir. 7 yılda toplanan şura kararlarının değerlendirmesi de, 14 yıl sürer herhalde. Bence etkisi ve yetkisi olmayan kısır bir görüşme.Beğen Toplam 7 beğeni