Sağlık Bakanlığı'ndan son dakika MHRS randevu genelgesi

Son dakika haberi: Sağlık Bakanlığı, Merkezi Hekim Randevu Sisteminin (MHRS), hasta memnuniyeti öncelenerek etkin bir şekilde kullanılması için Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca imzalı genelge yayımladı.

GİRİŞ 09.12.2021 14:02 GÜNCELLEME 09.12.2021 14:58
Bu Habere 122 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi: 81 İl Sağlık Müdürlüğüne gönderilen genelgede, hekim çalışma cetvellerinin planlanması, uygulanması ve polikliniklerde randevulu muayene süreçlerinin takibi ve hizmete erişim konularında planlamanın hassasiyetle yapılması ve yürütülmesi hususlarına değinildi.
 
Genelgenin tam metni şöyle:
  Bakanlığımıza bağlı sağlık tesislerinde, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) kapsamında verilecek muayene randevusu hizmetlerine ilişkin usûl ve esaslar Yönerge (Merkezi Hekim Randevu Sistemi Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönerge) ile oluşturulmuştur.

İl sağlık müdürü, MHRS hizmetlerinin planlanması, yürütülmesi, denetlenmesi, raporlanması ve geliştirilmesinden sorumludur. MHRS'ye ilişkin süreçler, il sağlık müdürünün sorumluluğunda kamu hastaneleri başkanı ile birlikte yürütülmektedir.

Sağlık tesislerinde MHRS uygulamalarının planlanması, yürütülmesi, denetlenmesi, raporlanması ve geliştirilmesinden, hekim çalışma cetvellerinin sisteme girilmesinin sağlanması, takip edilmesi, çalışma cetvellerinin izin ve görevlendirmeler dikkate alınarak düzenlenmesinden, randevulu hastaların randevu saatinde muayene olabilmeleri için gerekli tüm tedbirlerin alınması, hastaların sağlık tesisinden ayrılmadan önce uygun görülen ilk muayene ve kontrol randevularının verilmesine ilişkin süreçlerin planlanmasından başhekimler sorumludur. 

Hekim çalışma cetvellerinin planlanması, uygulanması ve polikliniklerde randevulu muayene süreçlerinin takibi, hizmete erişim ve hasta memnuniyeti açısından önceliğimizi oluşturmaktadır. Bu minvalde;

6 MADDELİK GENELGE

1) Sağlık tesislerinde aktif görev yapmakta olan hekimlerin aylık çalışma programları nitelikli bir şekilde planlanmalıdır. 
 

2) Sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştıracak şekilde az zamanda çok hasta bakılarak değil yaygın poliklinik hizmeti planlanarak randevulu muayene kapasite artırımı sağlanmalıdır. 
 

3) Muayene süresi hekime ve ilgili branşın özelliğine göre değişebildiğinden randevu aralıkları en etkili şekilde hekimlerimiz tarafından oluşturulmalı ve başhekimliklerimizce onaylanmalıdır. Kamuoyunda gündem olduğu gibi 5 dakikada bir muayene yapıldığı şeklindeki söylentilere sebep olacak uygulamalardan sakınılmalıdır.
 

4) MHRS’ye esas poliklinikler için tüm hekimlerin 30 günlük tanımlı çalışma cetveli olmalı, periyodik olarak güncellenmeli ve sistemdeki görünürlüğünün 15 günün altına düşmemesi sağlanmalıdır.
 

5) İhtiyaç duyulması halinde mesai dışı poliklinik hizmeti sunulmalıdır. 
 

6) Bakanlığımız SİNA ekranlarından MHRS verileri İl Sağlık Müdürlükleri ve Başhekimliklerce takip edilerek gerekli tedbirler alınmalıdır. 

MHRS ile ilgili süreçlerin yukarıdaki açıklamalar dikkate alınarak hassasiyetle yürütülmesi hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

YORUMLAR 122
  • Doğru planlama 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu ülkede doktora ihtiyaç var ama üniversiteler de ihtiyaç olmayan bölümler ha nire işsiz genç mezun edşyor. Öğretmen, mühendis, avukat, işletme dolu her yer iş bulamıyorlar. Doktor yok tıp fakültesi açın, diş hekimliği açın, kapatın diğerlerini.
    Cevapla
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Evet hastane var imkan var ama sıra yok MHRS de yok hastaneye git MHRS ye yönlendirme yapılır yani sistemi isletmiyorlar mecburen özele git istesende istemesen de.
    Cevapla
  • NİYAZİ KARACA 2 yıl önce Şikayet Et
    Kendi çalıştığımız kurumdan randevu alamıyoruz. Kurum çalışanına MHRS'den kontenjan verilmeli.
    Cevapla
  • Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Çoğu Sağlık personeline özellikle sekreterya ve hemşirelere adabı muaşeret dersi verilmeli. Haydarpaşa numune göz polikliniğindeki başı bozukluk nereye kadar. 5 numaralı oda kabusuna müfahale edin. Her iş için saatlerce 5 numaralı oda önünde metrelerce insan neden bekletiliyor
    Cevapla
  • Turgay 2 yıl önce Şikayet Et
    Dr hem hasta bakıp muayene edecek hem tahlil röntgen ve sonuçlara bakacak, hem bilgisayara geçip reçete yazacak. Dr daha ne yapsın. Her doktor muayenehanesine sekreterya hizmetleri için personel konulmalı. Doktorlar asli görevlerine dönmeli. Vakitten tasarruf edilir dr daha fazla hastayla ilgilenir. Dr robot değil. İnsan. Bunu idrak edemeyen hastane yöneticileri var.
    Cevapla
  • Ayten 2 yıl önce Şikayet Et
    Lütfen sizde hastaları anlayın randevu alamıyoruz sizden ricam randevu alamıyoruz gelince randevu alamiyan hastaları geri çevirmeyin ilgilenin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
HÜRJET'in ikinci prototipi yeni boyasıyla gökyüzüne havalandı
Türk savunma sanayisi Pakistan ordusuna güç katacak