Mesleki eğitimde istihdam artacak! Bakan Özer, tüm detayları açıkladı

Bakan Özer, TBMM Genel Kurulu'nda dün kabul edilen mesleki eğitim stajına devlet katkısını da içeren düzenleme ile iş gücü piyasasında artık "aradığım elemanı bulamıyorum" mazeretinin olmayacağını söyledi.

Mesleki eğitimde istihdam artacak! Bakan Özer, tüm detayları açıkladı
Mesleki eğitimde istihdam artacak! Bakan Özer, tüm detayları açıkladı
GİRİŞ 22.12.2021 14:02 GÜNCELLEME 22.12.2021 14:07
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, AA muhabirine, TBMM Genel Kurulu'nda dün kabul edilen mesleki eğitim stajına devlet katkısını da içeren Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni değerlendirdi.

Mesleki eğitim merkezlerinin, öğrencilerin haftada bir gün okulda, diğer günler işletmede gerçek ortamda mesleki eğitim aldıkları bir eğitim türü olduğunu belirten Özer, mesleki eğitim merkezlerinin, Almanya'daki doğal mesleki eğitimin Türkiye'deki karşılığı olduğunu bildirdi.

Özer, mesleki eğitim merkezlerinde istihdam oranının yüzde 88'ler ile çok yüksek olduğuna işaret ederek, mesleki eğitim merkezlerinin kapasitesini artırmak istediklerini dile getirdi.

Bunun için 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda iki önemli değişikliğe gidildiğini anlatan Özer, bu çerçevede hem işveren hem mesleki eğitim merkezlerine devam eden öğrenci açısından da avantaj sağlayan düzenleme ile ilgili bir iyileştirmenin adımını attıklarını vurguladı.

"DÜZENLEMELER ÖĞRENCİLERİN MESLEKİ BECERİLERİNİN GELİŞTİRMESİNE KATKI SAĞLAYACAK"

Özer, bu iki düzenlemenin dün itibarıyla TBMM'de kabul edildiğini anımsatarak, şunları kaydetti:

"Öğrenciler açısından, bildiğiniz gibi 3 yıllık eğitimin sonunda başarılı olanlar kalfa, dört yılın sonunda başarılı olanlar da usta olarak mesleki eğitim merkezlerinden mezun oluyorlar ve bu öğrenciler dört yıllık eğitim boyunca her ay asgari ücretin üçte biri kadar ücret alıyorlar. 3. sınıfın sonunda kalfa olan öğrenciler de asgari ücretin üçte biri kadar ücret almaya devam ediyorlardı. Bu iyileştirildi. Yani artık kalfalar, asgari ücretin üçte biri değil, yarısı kadar ücret alacak. Bu, mesleki eğitim merkezlerine öğrencilerin yönelimi açısından çok önemli bir teşvik oluşturacak."

Bu düzenlemenin işverenlerle ilgili bir kısmı da olduğuna işaret eden Özer, "Her ay mesleki eğitim merkezine devam eden öğrencilerin almış oldukları asgari ücretin üçte biri kadar ücreti işveren ödüyordu. Devlet, eğer çalışan sayısı 20'nin altındaysa üçte birin üçte ikisini işverene geri ödüyordu." bilgisini paylaştı.

Bu yeni düzenleme ile devletin işveren üzerindeki maddi yükü alacağını ifade ederek, işverenin 4 yıl boyunca sadece usta öğretici bulundurup öğrencilerin mesleki becerilerinin geliştirilmesine çok büyük katkı sağlayacağına değinen Özer, böylelikle mesleki eğitim merkezlerinin cazip bir eğitim türü olacağının altını çizdi.

"ORTAOKUL MEZUNU HERKES MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİNDE EĞİTİM ALABİLECEK"

Özer, işverenin öğrenciyi mezun olduğu zaman da istihdam etmek isteyeceğini aktararak, "Mesleki eğitim merkezlerindeki istihdam oranı çok yüksek. Yüzde 88'ler civarında. Bu oran daha da artacak. Şu anda yaklaşık 160 bin öğrencinin eğitim aldığı bir eğitim türü mesleki eğitim merkezleri." ifadesini kullandı.

Burada en büyük avantajın ortaokul mezunu herkesin mesleki eğitim merkezinde eğitim alabileceği olduğunu ve dolayısıyla bir yaş sınırlamasının bulunmadığını bildiren Özer, "Türkiye'de mesleki eğitim merkezlerini genç işsizlik oranını düşürmek için en önemli enstrüman olarak kullanmak istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

GENÇLERİN MADDİ AVANTAJLARI OLACAK

Milli Eğitim Bakanı Özer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomik reform paketinde istihdamla ilgili iyileştirmede 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'ndaki düzenlemeye vurgu yaptığını belirterek, şöyle devam etti:

"Dolayısıyla bu iki düzenleme de gerçekleşmiş oldu. Gerçekten mesleki eğitimde yeni bir dönem başlayacak. İş gücü piyasasında artık 'aradığım elemanı bulamıyorum' mazereti kalkacak. Çünkü mesleki eğitimde aradığı elemanı yetiştirmesiyle ilgili işverenin önünde hiçbir maddi yükümlülük olmayacak. Aynı zamanda gençlerimizin de mesleki eğitim merkezine devam etmeyle ilgili maddi olarak da avantajları olacak. Asgari ücretin yarısı kadar eğitimlerine devam ederken ücret alacaklar.

Mevcut 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda ilave bir düzenleme daha var. Bu yeni düzenlemeden önce de cari olarak uygulanıyordu bu. Öğrencilerimiz iş kazalarına ve meslek hastalıklarına karşı da sigortalı. Bizim, bakanlık olarak istediğimiz şey artık bundan sonra hangi sektörde ihtiyaç varsa o sektörün aktif olarak çalıştığı işletmede, yerinde mesleki eğitim merkezini kurmak ve eleman ihtiyacını, insan kaynağını yetiştirmek."

Milli Eğitim Bakanlığı harekete geçti! MEB Bakanı Mahmut Özer açıkladı! 2022 yılından itibaren...Milli Eğitim Bakanlığı harekete geçti! MEB Bakanı Mahmut Özer açıkladı! 2022 yılından itibaren...

Uzaktan eğitim için takvim açıklandı! MEB Bakanı Özer Ocak ayında 2 haftalık süre boyunca...Uzaktan eğitim için takvim açıklandı! MEB Bakanı Özer Ocak ayında 2 haftalık süre boyunca...

KAYNAK: AA
YORUMLAR 12
  • George HAGI 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu konuda en az 20 yil kaybettik memleketin evlatlarina yazik oldu liseyi bitir universite kazanamazsan boşsun
    Cevapla
  • Birisi 2 yıl önce Şikayet Et
    Zorunlu egitim kaldirilsin eğitimdeki sıkıntınin çogu giderilmiş olur.
    Cevapla
  • bidüşünsen 2 yıl önce Şikayet Et
    Sn. bakana nacizane bir tavsiye: Düz liselerde sınıf tekrarı alıp da yine sınıfta kalan; başarısız, ahlaki sorunlara sahip, psikolojik yıkıma uğramış, kötü ortam ve arkadaş çevleri edinmiş gençleri zorla meslek liselerine yollamazsanız 30 sene önceki gibi kaliteli eğitim alan gençler bu memleketin sanayideki kalfa, usta açığını kapatır. İş yeri açanlar istihdam yaratıp memleketteki işsizliğe de pansuman olurlar. Yeterki 60 yaşın üstündeki hocalarımızı öğretmen evlerine gönderip çocukların yaşına inebilecek idealist teknik öğretmenlere adam gibi kadrolar açın. Meslek ve teknik liseler ihya olur, memlekette sanayi devrimi olur.
    Cevapla
  • Bekir usta 2 yıl önce Şikayet Et
    Katsayı mağduruyuz. hikayelere karnımız tok. Amaleyiz. hamalız...
    Cevapla
  • AHMET ALİ ŞAHİN 2 yıl önce Şikayet Et
    katsayı dan kastınız nedir açar mısınız biraz
    Cevapla
  • Abdullah 2 yıl önce Şikayet Et
    Bence bundan önce meslek ve ticaret liselerinde ne kadar seviyeli eğitim veriliyor ona bakılmalıydı. Ya hu meslek lisesinden çıkmış işini eline almış kaç kişi tanıyorsunuz. üç bin dört bin erkek öğrenci okul değil ahır gibi , öğretmen dövüyorlar ya..
    Cevapla
  • Ercan 2 yıl önce Şikayet Et
    1998 mezunuyum sınıfımız 35 kişiydi hepsiyle hala görüşüyoruz farklı sektörlerde olanlarda var ama eşkiyalık yapan yok tamamına yakını mezun olduğu bölüm yada ilgili dallarda çalışıyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Mucize tasarım! 2 milyar dolarlık dünyanın en pahalı savaş uçağına ilham oldu!
Milyonlarca kiracıyı ilgilendiriyor! İşte aidat zammı için konuşulan rakamlar...