Putin'in 8 yıllık 'dolar' planı ortaya çıktı! Plan tuttu, Ukrayna'ya harekat başladı...

BBC'de yer alan habere göre; Putin'in Ukrayna kriziyle ilgili Rusya'ya karşı yapılacak herhangi bir yaptırıma karşı tam 8 yıldır hazırlık yaptığı belirtildi. Rusya'ya bu konuda en büyük desteği sağlayan ülkenin de Çin olduğu vurgulandı.

GİRİŞ 23.02.2022 19:24 GÜNCELLEME 23.02.2022 21:25
Bu Habere 49 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi... Batılı ülkeler, Rusya'nın ayrılıkçı bölgeleri tanıması üzerine birer birer yaptırım açıklamaya başladılar. Ancak Rusya, bu yaptırımları beklediği için çok önceden hazırlık yapmaya başladı. Putin, 8 yıldır sürdürdüğü planla, yaptırımlardan olabildiğince az etkilenmek için Batı'dan uzak bir ekonomi yürütmeye başladı. Rusya'nın bu planının en büyük stratejik ortağı ise Çin.

Rusya'dan son dakika kritik 'Türkiye' açıklaması!Rusya'dan son dakika kritik 'Türkiye' açıklaması!

ABD Ankara Büyükelçiliği kritik gelişmeyi duyurdu: Yasaklanacak!ABD Ankara Büyükelçiliği kritik gelişmeyi duyurdu: Yasaklanacak!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 2014'ten beri ülke ekonomisini Batı yaptırımlarına karşı hazırlıyor. 2014 yılında ordusu Ukrayna'ya bağlı Kırım'a doğru hareket ettiğinde, Rusya ilk Batılı yaptırımları kışkırtmış oldu. Bu Moskova için önemli bir dersti. O zamandan beri savunma planlarını kuruyor, dolara bağlılıktan uzaklaşıyor ve Rusya ekonomisini yaptırımlara karşı korumalı hale getiriyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu yaptırımlara belki de Batı'nın sandığından daha uzun süre direnebilir.

LAVROV: YAPTIRIMLARA ALIŞKINIZ

Batılı ülkelerin teker teker yaptırımlar açıklamasının ardından ilk olarak Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov dün bu tepkiyi beklediklerini, yaptırımlara alışkın olduklarını belirtti.

Romanya duyurdu: 500 bin Ukraynalı mülteci alabiliriz!Romanya duyurdu: 500 bin Ukraynalı mülteci alabiliriz!

Son dakika: ABD pozisyon değiştirdi, çarpıcı 'işgal' çıkışı! Peş peşe açıklamalar geliyorSon dakika: ABD pozisyon değiştirdi, çarpıcı 'işgal' çıkışı! Peş peşe açıklamalar geliyor

 

Moskova'nın ABD Büyükelçisi Anatoly Antonov da sosyal medyada, yaptırımların hiçbir şeyi çözmeyeceğini ifade ederek, "Ülkemizin Batı'nın kısıtlamaları olmadan geçirdiği bir günü hatırlamıyorum. Bu gibi durumlarda nasıl çalışmak gerektiğini öğrendik. Yalnızca hayatta kalma değil aynı zamanda devletimizi geliştirmeyi de. Bize karşı uygulanacak yaptırımlar şüphesiz ki küresel finans ve enerji piyasasını etkileyecek" dedi.

Antonov ayrıca ABD vatandaşlarının da artan fyatların sonuçlarından etkileneceğini ekledi.

BATI'DAN UZAK EKONOMİ

Bu yıl Ocak ayına kadar, Rusya hükümetinin 630 milyar dolardan fazla olan uluslararası döviz ve altın rezervleri rekor seviyelerdeydi. Dünyada dördüncü en yüksek seviyedeki bu rezervler, gerekirse Rusya para birimi rublenin desteklenmesi için kullanılabilir. Beş sene önce yüzde 40 olan Rusya dövizinin bugün yalnızca yüzde 16'sı dolar olarak tutuluyor. Yaklaşık yüzde 13'ü ise Çin yuanında. Bunların hepsi Rusya'yı ABD'nin başını çektiği yaptırımlardan olabildiğince korumak için tasarlandı.

Senegal'de şehit olan Özel Harekat Şube Müdürü Hayrettin Eren son yolculuğuna uğurlandı!Senegal'de şehit olan Özel Harekat Şube Müdürü Hayrettin Eren son yolculuğuna uğurlandı!

Rusya ekonomisinde başka değişimlere de gidildi. Yabancı yatırım ve borçlanma azaldı, Batı piyasalarından uzak başka borsa ihtimalleri aranmaya başlandı. Ayrıca Moskova hükümeti, Rusya'nın küresel bir finansal iletişim hizmeti olan SWIFT'ten çıkarılması durumunda kullanılmak üzere, uluslararası ödemeler için kendi sistemini yaratma konusunda ciddi adımlar attı. Büyümede istikrar sağlanmasının öncelik haline getirilmesi konusundaki harcamalar kısıldı. Bu Rusya ekonomisindeki büyümenin son 10 yılda ortalama yüzde 1'den az olduğu anlamına gelse de, dışa bağımlılığı azalabildi.

Finansal veri ve analiz şirketi Coriolis Technologies'in CEO'su Dr Rebecca Harding "Rusya'nın yaptığı şey, neredeyse alternatif bir finansal sistem kurmak, böylece Batı'nın uygulayabileceği yaptırımların sarsıntılarına direnebilmek" dedi.

Ancak kısa süreli sıkıntılar çıkabileceğini ve küresel bağlantılarının zayıf olmasının Rus sistemini kırılgan hale getirdiğini ekliyor.

ÇİN BU İŞİN NERESİNDE?

Çin, Rusya'nın Batı'dan uzak ekonomi stratejisinin önemli bir parçası oldu. Dünden beri Batı ülkelerinin art arda açıkladığı yaptırımların ardından Çin, bu kararı alan ve Ukrayna'ya savunma amaçlı silah desteği vereceğini açıklayan ABD'yi "gerilimi artırmak" ve "panik yaratmakla" suçladı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, "Eğer başkalarını suçlarken ateşe benzin döküyorsa bu sorumlu ve ahlaklı bir davranış olmaz" dedi.

Yaptırımların sorunların çözümünde hiçbir zaman etkili bir yol olmadığını sözlerine ekledi.

STRATEJİK ÇIKARLAR

Bu Moskova için tehlikeli bir oyun olabilir. Rus bankalarına uygulanan yaptırımlar ekonomiyi olumsuz etkileyebilir. Fakat Putin ABD, İngiltere ve AB'nin farklı stratejik çıkarları göz önüne alacağını hesaplıyor olmalı. Rusya enerji endüstrisine yaptırım uygulamak bazı ülkeler için diğerlerine göre daha kolay. Örneğin AB doğal gazının yüzde 40'ını Rusya'dan temin ediyor, İngiltere ise yaklaşık yüzde 3'ünü. Almanya'nın Kuzey Akım 2 doğal gaz hattı hakkındaki kararı Rusya'ya zarar verirken Avrupa'daki enerji fiyatlarını da doğrudan etkileyecek.

OLİGARŞİYİ HEDEF ALMAK

Sonuç olarak, yüksek gelirli kişileri hedef almak bütün ekonomiye yaptırım uygulamaktan daha büyük bir etki yaratır mı?

Devlet Başkanı Putin malum sebeplerden dışarıda para ve varlık bulundurmuyor. Fakat aşırı varlıklı destekçileri, bunu onun adına yapıyor. London School of Economics'ten Prof. Tomila Lankina, "Oligarşiye karşı 2014'ten beri yaptırımlar uygulanıyor ancak çok ileri gidilmedi. Değişim ancak onlar daha çok hedef alınırsa olur" dedi.

İngiltere dün belirli kişilere karşı yeni yaptırımlar uygulayacağını duyurdu ancak yolsuzluk karşıtı grup Transparency International, Londra'da yalnızca mülk üzerine 1,5 milyar dolarlık Rus yatırımı olduğunu hatırlatıyor. Batılı liderler son günlerde duyurulan yaptırımların yalnızca olası adımların başlangıcı olduğu konusunda netler. Duruma göre baskı artabilir. Yaptırımların etkili olduğu doğru, ancak "Rusya gibi büyük bir ekonomiyi zorlamaya yetecek mi?" sorusu gündeme geliyor.

YORUMLAR 49
  • temsil 2 yıl önce Şikayet Et
    630 milyar dolar altın nakit var elinde savaş para ile olur onuda hazırlamış yol yakınken anlaş ukrayna batı abd kölesi rusyaya hizmet et abd den bin kat iyidir dinin aynı dilin aynı rusya olmasa abd dünyayı kasar kavurur
    Cevapla
  • Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Petrol ve doğalgaz fiyatlarını düşürmedikçe Rusya zarar görmez. Üretimleri artırmaları lazım. Fakat ne hikmetse fiyatları yüksek tutuyorlar. Rusya'yı fonluyorlar
    Cevapla
  • Selahaddin 2 yıl önce Şikayet Et
    AB Turkiye ye ticareti yasaklasa Rus vatandaslarin girisini yasaklasa Olacak olan butun zarari gelecekte Rusyya ödemedikce AB ticaretine giremez diye karar alsa Rusya tipis tipis geri döner Tabi AB de Erdogan gibi lider lazim
    Cevapla
  • Yasin 2 yıl önce Şikayet Et
    Sen konuyu anlamamıştı. Rusya 2014 den beri ab yatırım yapmıyor sadece sattığı gazı Euro olarak nakit alıyor kasada tutuyor uzun planlama yapmış Rusya. AB rusyadan gaz alıyor özellikle Almanya Rusyaya atar yapsa Rusya gazı kesse ilk fabriklar kapanır evler ısınsın elektrik üretilsin 1 ay sonra da evler gazı keser fabriklar çalışsın diye
    Cevapla
  • Realite 2 yıl önce Şikayet Et
    Yurt içinde yabancı yatırımları engelledik yıllar önce ve kaynaklarımızı ve ekonomimizi böyle güvence altına aldık o nedenle sizlerin ambargo ve yaptırımlarınız bizi etkilemez tam aksine güçlendirir elimizdeki enerji ve kaynaklarla diyor .Öyle midir bakalim:Petrol doğalgaz ve bir çok maden üretimi ve ihracatında önemli paya sahip,Tarım ürünlerinde ana kalem buğdayda zirvede,Askeri ve coğrafi olarak çok geniş bir alana yayılmış olması nedeniyle en güvenli bölgede. Yani bu durumda Putin ve rusya zararda değil sürekli kârdadır.Donbas luhanks kırımla durmaz .Bulgaristan sınırına kadar tüm karadenizi kontrolüne alacağı ortada.Hatta daha ötesi.Bu güce ve kararliģa sahip görünüyor.
    Cevapla
  • MAHMUT YILDIZ 2 yıl önce Şikayet Et
    zannetmiyom krdş. dünya birbirine ve ülkeler birbirine göbeğinden bağlı rusya daha çok zarar görür. bakalım görecez
    Cevapla
  • Vatann sever 2 yıl önce Şikayet Et
    Biz nasıl bir dolar Euro stratejisi uyguluyoruz ?Ne kadar altın ne kadar dolar ne kadar Euro ne kadar TL????
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bolu'daki faciada kahreden detay! Yardım için tekrar otele girmişler...
Son Dakika: Elazığ’da maden ocağında kaza! Bir işçi yaralandı