Montrö Boğazlar Sözleşmesi nedir? Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin maddeleri

Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmanın ardından gündeme gelen olan Montrö Boğazlar Sözleşmesi nedir sorusu ile herkes yakından ilgilendi. Vatandaşlar, Montrö Boğazlar Sözleşmesi önemi ve Montrö Boğazlar Sözleşmesi maddeleri üzerine yoğunlaştı. Ayrıca Montrö Boğazlar Sözleşmesi bitiş tarihi de oldukça sık araştırılıyor. İşte tüm detaylar...

Montrö Boğazlar Sözleşmesi nedir? Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin maddeleri
Montrö Boğazlar Sözleşmesi nedir? Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin maddeleri
GİRİŞ 11.03.2022 15:50 GÜNCELLEME 11.03.2022 15:50
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Montrö Boğazlar Sözleşmesi, 9 Kasım 1936'da yürürlüğe giren, İstanbul ve Çanakkale boğazları üzerindeki gidiş gelişleri düzenleyen bir sözleşmedir. Uluslararası olan bu sözleşme, 86 yıl önce imzalanmasına rağmen, hala yürürlükte olan az sayıda sözleşmeden biridir. 

Çok taraflı Uluslararası Sözleşmelerden biri olan Möntrö, Türkiye için oldukça önemlidir. Anlaşmanın iki adet genel hükmü vardır. Buna göre Boğazlar kayıtsız şartsız Türkiye Hükümeti'ne bırakılacak ve tahkimat yapma hakkı tanınacaktır. 

Montrö Boğazlar Sözleşmesi

MÖNTRÖ BOĞAZLAR SÖZLEŞMESİ'NİN TARAFLARI KİM?

  • Türkiye

  • Sovyetler Birliği

  • Romanya

  • Bulgaristan

  • Fransa

  • Yunanistan

  • Japonya

  • Yugoslavya

  • Türkiye

  • Birleşik Krallık

Montrö Boğazlar Sözleşmesi maddeleri

MÖNTRÖ BOĞAZLAR SÖZLEŞMESİ MADDELERİ

Montrö Boğazlar Sözleşmesi, 29 maddelik bir sözleşmedir. Ayrıca, 4 ek maddesi ve 1 protokolü bulunmaktadır. Bu sözleşmenin barış dönemi ve savaş dönemine ilişkin maddeleri oldukça büyük önem taşımaktadır.

Barış dönemi maddeleri: Karadeniz'e kıyıdaş olan bir ülke, bir gemiyi Karadeniz'e sokmak veya çıkarmak için, önceden Türkiye'ye haber vermesi gerektiğini hükmetmedir. Ayrıca haber vermenin yanı sıra, ayrıntılı olarak Türkiye'ye bilgilendirme yapmak zorundadır. Eğer Karadeniz'den geçmek isteyen bir ülke, bu şartları yerine getirdiyse, gündüz saatlerinde geçebilir.

Kıyıdaş ülkeler en az 8 gün önce, kıyıdaş olmayan ülkeler ise en az 15 gün önce Türkiye'ye haber vermek zorundadır. Ayrıca geçiş yapacak deniz kuvvetleri toplam tonajı 15 tonu aşmayacak şekilde hazırlanmak durumundadır. 

Savaş dönemi maddeleri: Eğer Türkiye savaşta değilse, barış döneminde geçerli olan tüm şartlar geçerli sayılmaktadır. Eğer savaştaysa dilediği gibi davranma özgürlüğü vardır.

Türkiye, eğer savaşta değilse, ancak savaş tehdidi ile karşı karşıyaysa, yine savaş hükümlerine göre davranma hakkına sahiptir. 

MÖNTRÖ BOĞAZLAR SÖZLEŞMESİ ÖNEMİ

1923'te imzalanan Boğazlar Sözleşmesi Türkiye'nin boğazlar üzerindeki egemenliğini kısıtlamıştı. Möntrö Boğazlar Sözleşmesi ile, boğazlar üzerindeki silahsızlandırılma kısıtlaması kaldırıldı. Bu sözleşme ile Türkiye'nin egemenlik hakları yeniden sağlanmış oldu. 

Diğer yandan da, bu sözleşme ile yapılan düzenleme ile Karadeniz koruma altına alındı. Lozan Barış Antlaşaması'ndaki gibi, boğazlardan ticaret ve savaş gemilerini de kapsayan geçiş serbestliği 1. madde uyarınca kabul edildi. 

20 yıllık imzalanan bu sözleşme sona erdi ancak 28'inci madde gereğince gidiş geliş serbestliği ilkesinin sonsuz olduğu ifade edildi. Ayrıca, dünyadaki her yere donanmasını ve uçak gemilerini gönderen Amerika'nın giremediği tek yer Karadeniz'dir. 

MÖNTRÖ BOĞAZLAR SÖZLEŞMESİ'NİN TÜRKİYE'YE SAĞLADIĞI YARARLAR

İstanbul ile Çanakkale Boğazı, Akdeniz ve Karadeniz'i bağlayan iki boğaz olmanın yanı sıra Asya ve Avrupa Kıtası'nı ayırması ile dünyada eşsiz coğrafi konumlardan biridir. Dünyanın en işlek su yollarından biri olan bu rota, 1936'da imzalan Möntrö Boğazlar Sözleşmesi'nden beri Türkiye'nin kontrolü altındadır. 

Bu bağlamda, Möntrö Boğazlar Sözleşmesi, Türkiye için oldukça önemlidir. 

Möntrö Boğazlar Sözleşmesi'nin gazetede yer alan haberi

MÖNTRÖ BOĞAZLAR SÖZLEŞMESİ NE ZAMAN BİTİYOR?

Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin bitiş tarihi 1956'dır. 20 yılın dolması ile sözleşme her ne kadar sona ermiş olsa da, sözleşmenin 28'inci maddesi gereğince bazı kuralları devam etmektedir. 

YORUMLAR 10
  • Vatansever 55 2 yıl önce Şikayet Et
    Devletler arası dostluk yoktur menfaatler vardır. Güçlü devletler ne sözleşme ne hukuk tanır. Jeo-politik ve stratejik bir öneme sahip bir ülke olarak her zaman güçlü olmak zorundayız. Birlik beraberlik içerisinde Milli ve Manevî değerlerimize sahip çıkmalıyız.
    Cevapla
  • Abdullah 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu sözleşme bitmiştir nokta boğazların kontrolü Türkiye Cumhuriyeti'nin egemenligindedir nokta bundan sonra boğazlardan beleş geçiş yasak okadar 1959 da sözleşme bitmiş okadar
    Cevapla
  • sosyolog 2 yıl önce Şikayet Et
    o sözleşmenin şu an bize faydası değil zararı vardır.. önüne gelen boğazlarımızdan istediği gibi geçebilmektedir. kendi sularımızda egemenliğimiz yok demektir. bu mudur faydası? kimseye geçemezsin diyemiyoruz bizim sularımız olmasına rağmen.. anca kendi kendimizi faydası var diye avuturuz..
    Cevapla
  • F-4 Pilot*** 2 yıl önce Şikayet Et
    Bay xyz profesör, eğer sizcede mümkünse o cahil olmayan bilgi hazinenizden bizlerde faydalanıp işin doğrusunu sizden öğrenebilirmiyiz acaba.
    Cevapla
  • xyz 2 yıl önce Şikayet Et
    hahaha isme bak yazdığı yoruma bak yorum baştan başa cahillik kokuyor. cevap vermeye bile gerek yok ne güzel şey cahillik her şeyi biliyorsun
    Cevapla
  • Samet aybaba 2 yıl önce Şikayet Et
    Öyle kolay değil sakın ha rus ayısı bizede saldırır alimallah
    Cevapla
  • Mehmet Kandemir 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye'ye savaş açılmadığı sürece kapatamaz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Trump'tan son dakika Rusya ve savaş açıklaması! Putin'e ilk tehdit! 1,5 milyon asker...
Faciaların ortak noktası CHP'li belediyeler! Son 1 yılda korkunç tablo