Çin'in 8 savaş uçağı Tayvan hava savunma sahasına girdi!

Çin Halk Kurtuluş Ordusu'na ait 8 savaş uçağının, Tayvan'ın "Hava Savunma Tanımlama Sahası" ilan ettiği bölgeye girdiği bildirildi.

GİRİŞ 26.02.2022 18:22 GÜNCELLEME 26.02.2022 18:49
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Tayvan Savunma Bakanlığının resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, uçağının akşam saatlerinde hava savunma sahasının güneybatı bölümüne girdiği, uçakların telsizle uyarıldığı ve askeri devriye uçakları ile hava savunma füze sistemlerince takibe alındığı belirtildi.

Tayvan Savunma Bakanlığının resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, 4 J-11 ve 2 J-16 savaş uçağı ile 2 Y-8 ASW deniz devriye uçağının akşam saatlerinde hava savunma sahasının güneybatı bölümüne girdiği belirtildi.

Açıklamada, uçakların telsizle uyarıldığı, askeri devriye uçakları ile hava savunma füze sistemlerince takibe alındığı aktarıldı.

GEÇEN YIL UÇUŞLAR NEDENİYLE BÖLGEDE GERİLİM YÜKSELMİŞTİ

Pekin'in 2021'de Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun yıl dönümünün kutlandığı 1 Ekim ve izleyen günlerde, Tayvan'ın ADIZ ilan ettiği bölgeye çok sayıda uçakla girmesi, bölgede gerilimi yükseltmişti.

Tayvan Savunma Bakanlığı, 1 Ekim'de 38, 2 Ekim'de 39, 3 Ekim'de 16 ve 4 Ekim'de 56 savaş uçağının hava savunma tanımlama sahasına girdiğini bildirmişti.

4 Ekim'deki uçuşlar, Tayvan'ın kayıtlarını tutmaya başladığı Eylül 2020'den bu yana bir günde tespit ettiği en çok sayıda uçağın katıldığı "ihlal" olmuştu.

Uluslararası hukukta tanımı bulunmayan ve herhangi bir uluslararası otorite tarafından denetlenmeyen ADIZ, genelde ülkelerce tek taraflı ilan ediliyor. Tanımlama sahası, ülkenin tanımlı hava sahasını ihlal niyeti olmayan sivil uçakları kapsamına almıyor ancak bölgeye giren askeri uçaklar, potansiyel tehdit değerlendirilerek uyarılıyor.

ÇİN-TAYVAN ANLAŞMAZLIĞI

Çin'de İkinci Dünya Savaşı'nın ardından çıkan iç savaşta Mao Zedong liderliğindeki Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) 1949'da iktidarı ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilan etmesi üzerine Çan Kayşek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan'a yerleşip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarının Ada'da devam ettiğini ileri sürerek bağımsızlık ilan etmişti.

Bu girişim, Çin tarafından kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971'e kadar Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda Çin'i temsil etmişti. 1950'ler ve 1960'larda çok sayıda ülkenin diplomatik ilişki tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinin ardından 1971'de BM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada, Pekin hükümetinin Çin'in tek meşru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'ın uluslararası örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmişti.

Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan’ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Çin, Boğazı ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.

YORUMLAR 3
  • dadaş 2 yıl önce Şikayet Et
    BEKLİYORUZ Temennimiz en kısa zamanda ÇİN in parçalanmasını
    Cevapla
  • Mahallenin Delisi 2 yıl önce Şikayet Et
    Nato bitti artık Rusya ve Çin her yere saldırır
    Cevapla
  • İbrahim 2 yıl önce Şikayet Et
    Bunlarda oldu bittiye getirmeye çalışıyorlar Rusya'nın asıl planlarindan birisi
    Cevapla
DİĞER HABERLER
"Tarihteki en büyük yatırım" diyerek duyurdu! 500 milyar dolar harcanacak
Facia göz göre göre gelmiş! Otel çalışanından kan donduran sözler! Çocuk seslerini...