Bakan Koca'dan sağlık çalışanlarının beklediği müjdeyle ilgili açıklama
Sağlık Bakanı Koca, sağlık çalışanlarının beklediği maaş ve özlük haklarıyla ilgili düzenlemeler hakkında Kanal7 Ankara Temsilcisi ve Yeni Şafak Yazarı Mehmet Acet'e önemli açıklamalar yaptı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın dünkü açıklamasıyla birlikte, koronavirüsle mücadelede yeni döneme geçildi. Maske zorunluluğu gevşetildi, HES zorunluluğu kaldırıldı.
Kanal7 Ankara Temsilcisi ve Yeni Şafak Gazetesi Yazarı Mehmet Acet, Bakan Koca'yla görüşmesinden önemli detayları köşesine taşıdı. Koca, doktorların uzun süredir beklediği maaşta düzenlemeden, maske kullanımına ilişkin yeni açıklamalar yaptı.
Maske ve HES kodu zorunluluğu kaldırıldı! Bakan Koca yeni kararları duyurdu
Dördüncü doz aşı yapılacak mı? Bakan Koca'dan açıklama
Acet'in, "Dikkat, dikkat! Sağlık Bakanı Koca’dan önemli haberler var" başlıklı yazısı şöyle:
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile önceki akşam buluştuğumuzda, dün yapılacak olan Bilim Kurulu toplantısının hazırlığı içindeydi.
Bu son görüşmemizde 2 yıldır, badireli süreçleri sabırlı ve soğukkanlı bir şekilde yöneten, toplumla kurduğu ‘pozitif dil’ ile geniş kesimlerin güvenini kazanan Koca’yı, taşıdığı yükün büyük bölümünü üzerinden atmış olan bir insanın olabileceği türden bir rahatlık içinde buldum.
Habercilik anlamında ise Bakan Bey’in yanına tam zamanında gitmişim, çünkü 2 yıllık korona mücadelesinde herkesi yakından ilgilendiren, yeni ve önemli kararların bir kısmını, gerekçeleriyle birlikte bu vesile ile öğrenmiş oldum.
Yeni dönemin en önemli kararlarından biri maskelerle ilgili.
Dikkat ettiyseniz, daha önceki fotoğrafların aksine, Bakan Koca ile ilk defa sosyal mesafeye uygun düşen ama maskesiz bir fotoğraf çekilmiş olduk.
Ama bu, maskelerle tümden vedalaşma anlamına da gelmiyor.
Peki, ne anlama geliyor?
Anlatayım.
“MASKEYİ ATIN DEMİYORUZ, YANINIZDA BULUNDURUN, DİYORUZ”
Sağlık Bakanı Koca’nın anlattığına göre, Delta varyantının etkisi yüksek ve yıkıcı bir tarafı vardı.
Ölümcül olma anlamında yaş ortalaması 62-63’e kadar düşmüş, kronik rahatsızlığı olmayanları da bu varyant ciddi bir biçimde etkilemişti.
Ancak geldiğimiz nokta itibarıyla Delta varyantı geride kaldı.
Şu anda vakaların hemen hemen yüzde yüzü Omicron.
Omicron varyantında ise hastaların yüzde 93’ü kronik hasta ve 65 yaş üstü gruptan oluşuyor.
Yani, etkisi önemli ölçüde zayıflamış durumda.
Bu da alınan tedbirleri gevşetme anlamında yeni bir imkân sunuyor.
Koca, yeni dönemi, “Toplumsal tedbirlerden kişisel tedbirlere dönüş dönemi” olarak nitelendiriyor.
“Maskeyi atın demiyoruz, yanınızda bulundurun, diyoruz” ifadesini kullanıyor.
Ancak bu yeni kararlarla birlikte Bakan Koca’nın tabiriyle, “Riskli gruptakilerin daha özenli bir şekilde korunması, mutlak aşılama, güncel hatırlatıcı aşılama ve erken dönemde ilaç kullanımıyla (Koronaya karşı yeni geliştirilen ilaçlar kullanılıyor) o kesimi koruma” kararlılığı sürdürülecek.
Bakan Bey’le, maskeler bahsinde önemli bir meseleyi daha konuştuk.
Malum, geride kalan iki yıl içerisinde maske kullanımı sayesinde nezle, grip, üst solunum rahatsızlığı gibi hastalıklarda ciddi bir gerileme oldu.
Korona hayatımızdan tümüyle çıktıktan sonra da, yukarıda saydığımız türden rahatsızlıkları olanların bu rahatsızlıklarını başkalarına bulaştırmama adına maske kullanması ‘tavsiye’ olarak gündemde tutulacak.
İsteğe bağlı ve sosyal sorumluluk bağlamında tabii.
SAĞLIK ÇALIŞANLARINA ŞİDDET UYGULAYANLARA YÖNELİK CİDDİ YAPTIRIMLAR GELİYOR
Sağlık Bakanı ile sohbetimizde üzerinde durduğu konular arasında, sağlık çalışanlarının özlük hakları, çalışma koşulları ve karşı karşıya kaldıkları problemler de vardı.
-Maaş, emeklilik şartları gibi özlük haklarının iyileştirilmesi anlamında çalışmalar sürüyor.
-TUS sınavlarıyla ilgili ileriye dönük olarak doktorların çalışma koşullarını rahatlatmayı da hedefleyen bir başka çalışma daha yapılıyor.
-Sağlık çalışanlarına, doktorlara yönelik şiddet olaylarının önüne geçme anlamında ise, Adalet Bakanlığı ile ortaklaşa önemli bir çalışma yürütülüyor.
10 Mart’ta Sağlık Bakanı Koca ile Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın katılımıyla Adalet Akademisi’nde “Sağlık Çalışanlarının Hukuken Korunması” başlığıyla bir sempozyum yapılacak.
Adalet Bakanı Bozdağ, 10 Şubat’ta Sağlık Bakanı Koca ile yaptığı görüşmeden sonra sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, “Tazminat talepleri karşısında hekimler de hâkimler gibi korunacak. Sağlık çalışanlarına karşı şiddet konusunda yeni adımlar atacağız” açıklamasında bulunmuştu.
Bozdağ’ın hekimleri koruyan bu yaklaşımı Bakan Koca’yı çok memnun etmiş.
Tazminat talepleri dediğimiz şey şu:
‘Malpraktis’ (Sözlükte, ‘tabibin tedavi esnasında güncel standart uygulamaları yapmama durumu, beceri noksanlığı yahut hastanın tedavisini vermemesiyle gelişen zarar’ diye geçiyor) diye bir mesele var.
Yargıda hâkimlerin kasıtlı olmayan ‘hatalı kararlarıyla’ ilgili tazminat ödemeleri kendilerine rücu etmiyor.
(Kasıtlı olarak yanlış kararlar verilirse o başka tabii.)
Bozdağ’ın “Tazminat talepleri karşısında hekimler de hâkimler gibi korunacak” ifadesinin bağlamı buraya oturuyor.
Yani yapılacak düzenleme ile kasıtlı olmayan hatalı işlemlerle ilgili tazminat taleplerinin muhatabı doktorlar değil, devlet olacak.
Ayrıca, yapılacak düzenleme ile sağlık çalışanlarına yönelik şiddet eylemleri katalog suçlar arasına girecek.
-
Tarık Çelik 2 yıl önce Şikayet EtMilletin aklıyla dalga mı geçiyorsunuz ne biçim habercilik nerde yazıyor sağlık personeli ne maaş ina zam veya iyileştirme anca tribünlere oynayın bakalımBeğen Toplam 2 beğeni
-
adalet 2 yıl önce Şikayet EtBen hükumetin yerinde olsam bunlara 5 kuruş fazla vermem sürekli hükumeti kötüleyip duruyorlar gözleri doymaz asgari ücrete çalışan işçi napsin PekiBeğen Toplam 3 beğeni
-
swatt 2 yıl önce Şikayet Etdoktorlarımız geçinemiyor napsınlar.. o kadar lüks yaşam içindeler ki gırtlana kadar borca batmışlar...yazıkkkBeğen
-
Uzman Doktor 2 yıl önce Şikayet EtAsgari ucrete çalışan işçi de çocuklugunu gençligini yaşamayıp 30 yasına kadar okusaydi keskeBeğen Toplam 20 beğeni
-
Özgür 2 yıl önce Şikayet EtDoktorlar hep randevu sistemini kötülüyor hükumeti kötülüyor hastalarada böyle konuşuyorlar en azından benim gittiğim doktorlarBeğen Toplam 2 beğeni
-
Milli 2 yıl önce Şikayet EtDoktora gittim ilacım bitti dedim randevu alamadım dedim kalp hastasıyım ilaç yazarmisiniz dedim doktor bana dedi yazamam git randevu al dedi alamıyorum dedim rica ettim doktor bana hukumetten girdi sistemden çıktı verdi veristirdi 5 dk konuştu yinede ilaç yazmadi sizde bunları ihya etme peşindesiniz sayın hükumetBeğen Toplam 1 beğeni
-
Ne önemi var. 2 yıl önce Şikayet EtSağlık çalışanları sadece doktor ve hemşire den oluşuyor alt kesimde çalışan temizlik hasta bakıcı taşıma vs bunlarin hiç bir vasfı yok bunlar kim ki özellikle şehir hastanelerinde taşeron çalışan personelin hali içler acisiBeğen Toplam 7 beğeni