Yargıtay'dan emsal karar: Erkek kadını köyde yaşamaya zorlayamaz
Konya'da merkeze yakın bir köye tayini çıkan din görevlisi, eşinin köyde yaşamayı istememesi üzerine boşanma davası açtı. Yargıtay, erkeğin kadını köyde yaşamaya zorlamayacağını belirterek yerel mahkemenin kararını bozdu.
Konya'nın Meram İlçesinde yaşayan din görevlisi Ahmet K., 29 yıl önce Hamide K. ile evlendikten sonra 3 çocukları dünyaya geldi. Ahmet K. din görevlisi olması nedeniyle uzun yıllar Meram'da yaşadıktan sonra tayini Konya Merkez'e bağlı bir köye çıktı.
Bu süreçten sonra eşi Hamide K. köye gitmek istemediğini belirterek Konya'nın Meram İlçesindeki evlerine yerleşti. Kadının köye gitmemesi üzerine Ahmet K. da kadının ailesini bahane ederek Konya'daki eve gelmeyi reddedip, kadının ihtiyaçlarıyla ilgilenmedi.
Evlilik birliğinin temelinden sarsıldığını belirten Ahmet K. boşanma davası açtı. Yerel mahkeme tarafların eşit kusurlu oldukları kabul edilerek erkeğin davasını kabul ederek tarafların boşanmalarına karar verdi.
Bunun üzerine kadın ilk derece mahkemenin verdiği kararı, istinaf yönünden temyiz etti. Konya Bölge Adliye Mahkemesi 2. Hukuk Dairesi Hamide K.'nın tüm istinaf taleplerini reddetti.
YARGITAY: ERKEK KADINI KÖY HAYATINDA YAŞAMAYA ZORLAYAMAZ
Kadın Bölge Adliye Mahkemesinin verdiği kararı da temyiz ederek Yargıtay'a taşıdı. Bu arada bağımsız nafaka davası açan kadın haklı bulundu. Yargıtay 2. Hukuk Dairesine gelen dava dosyası karara bağlandı. İçtihatlara giren karara göre, davalı kadının boşanmaya sebep olan olaylarda eşit kusurlu olduğu gerekçesiyle erkeğin davasının kabul edildiği ancak, "Davalı kadının köyde yaşamak istemediği, bu şekilde kadının birlik görevlerini yerine getirmediği" gerekçesinin kadına yüklenebilecek kusurlu davranış olmadığı belirtildi.
Ahmet K.'nın eşi ve evin ihtiyaçlarıyla ilgilenmediği, kadını köyde yaşamaya zorladığı ve kadının yaşadığı Konya'daki evi kadından habersiz sattığı, bu haliyle erkeğin tamamen kusurlu olduğu belirtildi. Yargıtay, yerel mahkeme ve istinaf mahkemesinin erkeğin davasının reddedilmesi gerektiğine karar verdi. İstinaf mahkemesinin kararını kaldıran 2. Hukuk Dairesi yerel mahkeme kararını da bozdu.
-
musa tulğar 2 yıl önce Şikayet Etbu karar zaten yanlış. ama bu kadından ne koy olur nede kasaba yazıklar olsun o zaman diyanet personelin yarısı boşanırBeğen Toplam 1 beğeni
-
Rotasız deli 2 yıl önce Şikayet EtBu kararı verenler kime hizmet ediyor aile yapısının dibine dinamit koyuyorlar bu yargıçlar nerden geldi bu yargı sisteminin acilen ele alınması lazım bu verilen kararın yasada yeri var mı yok mu bakılacak bu kararı verenlerde görev yapması için zorlanmayacak görevden alınacakBeğen Toplam 2 beğeni
-
ASILBEY@06ÇUBUK 2 yıl önce Şikayet EtAile olmadan ülke olmaz olamaz. Ha gayret az kaldı.Beğen Toplam 1 beğeni
-
adem38 2 yıl önce Şikayet Etben o hakimin yerinde olsam, bir celsede boşardım bu çifti. o kadinada bırakın nafaka bağlamayı, erkeğe nafaka ödemesi için ceza verirdim. yav adam imam. nerede görev verilirse oraya gidecek tabi ki. kadınlara sınırsız haklar vere vere erkeği itibarsızlaştırdılar. aile denen kurumu ortadan kaldırdılar. yazıklar olsun.Beğen Toplam 2 beğeni
-
FSM 2 yıl önce Şikayet EtGercekden hukuk sistemi nereye gidiyor belli değil o zaman o kadın neden evleniyor macera icinmi adam nerde iş bulursa oraya gitcek mecbur ve tayini cıkan biri bu eşi onla gitmicekmi ne kadar sacma türk örf ve adetlerini yerle bir ediyor böyle kararlar ne güzel herkes boşansın diye elinden geleni yapıyor hakim beyler nerde o hulüsi kentmen amcamız yazık bitirdiniz adelete güveniBeğen Toplam 5 beğeni