Türkiye, İsveç ve Finlandiya'ya izin vermezse ne olur? İşte merak edilenler...

NATO'nun yeni üye kabul etmesi birçok aşamadan oluşan teknik ve yasal süreçlerin ardından mümkün oluyor. Peki Türkiye İsveç ve Finlandiya'ya izin vermezse ne olur? İşter tüm merak edilen detaylar...

Türkiye, İsveç ve Finlandiya'ya izin vermezse ne olur? İşte merak edilenler...
Türkiye, İsveç ve Finlandiya'ya izin vermezse ne olur? İşte merak edilenler...
GİRİŞ 17.05.2022 19:16 GÜNCELLEME 18.05.2022 12:41
Bu Habere 85 Yorum Yapılmış

İsveç ve Finlandiya NATO'ya üye olmak için resmen harekete geçti.. Türkiye bu iki ülkenin üyeliğine terör örgütü PKK'ya desteği nedeniyle karşı çıkıyor.

ZANNEDİLEN KADAR KOLAY DEĞİL

İsveç ve Finlandiya'nın katılmak istediği NATO'ya üyelik normal şartlarda uzun bir süreç gerektiriyor. Bosna Hersek, Gürcistan ve Ukrayna'nın da dahil olmak istediği NATO'nun yeni üye kabul etmesi için çeşitli şartların yerine getirilmesi, yasal süreçlerin tamamlanması isteniyor.



YUNANİSTAN MAKEDONYA ÖRNEĞİ

Kuzey Makedonya'nın üyeliği, Yunanistan ile yıllar süren isim anlaşmazlığının çözülmesinden sonra mümkün olabildi.

Yunanistan, adının başına "Kuzey" kelimesi eklenen ülkenin eski adına karşı çıktığı için uzun yıllar bu ülkenin NATO üyeliğini engelledi.

İsim sorununun 2018'de çözülmesiyle Yunanistan vetosunu kaldırdı ve Kuzey Makedonya, NATO ile üyelik müzakerelerine başlamaya davet edildi. Kuzey Makedonya Mart 2020'de resmen üyeliğe kabul edildi.
 

İsveç ve Finlandiya'dan Türkiye açıklaması: NATO'ya başvuracakları tarih belli olduİsveç ve Finlandiya'dan Türkiye açıklaması: NATO'ya başvuracakları tarih belli oldu

FİNLANDİYA VE İSVEÇ, NATO'YA BAŞVURDU

Son olarak NATO'ya iki yeni üyenin katılması gündeme geldi. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasından sonra Avrupa güvenlik mimarisindeki gelişmelerden etkilenen Finlandiya ve İsveç, uzun yıllardır benimsedikleri askeri tarafsızlığı terk ederek NATO'ya üyelik başvurusu yaptı.

Finlandiya'nın Rusya ile 1500 kilometreye yakın sınırı bulunuyor. İkinci Dünya Savaşı'nda o zamanki Sovyetler Birliği ile savaşan Finlandiya, topraklarının yaklaşık yüzde 10'unu kaybetti, nüfusunun yüzde 11'ini yeni yerlere yerleştirdi ve bugünün kuruyla yaklaşık 5 milyar euro savaş tazminatı ödedi.

NATO'YA KATILIM SÜRECİ VE OY BİRLİĞİ ŞARTI! TÜRKİYE OY VERMEZSE NE OLUR?

NATO, "açık kapı" politikası izliyor. Bu politika, ittifakın kurucu anlaşmasının 10. maddesine dayanıyor.

Bu maddede kurucu Washington Antlaşması'na taraf olan ülkelerin Kuzey Atlantik bölgesinin güvenliğine katkı sağlamak için herhangi bir Avrupa ülkesini ittifaka katılmaya davet edebileceği belirtiliyor.

Ancak bir ülkenin NATO'ya dahil olabilmesi için oy birliği, yani mevcut 30 müttefik ülkenin hepsinin birden onay vermesi gerekiyor.

Buna göre, NATO müttefikleri bir başka ülkenin ittifaka katılmasını kararlaştırdıklarında NATO o ülkeye resmi davet gönderiyor. Bundan sonra 7 adımlık katılım süreci başlıyor.

NATO’DAN AYRILMA VE İTTİFAKA KATILMA

4 Nisan 1949’da imzalanan, 14 maddelik NATO Anlaşması’nın üyelerin ayrılması esasını açıklayan 13’üncü maddesi şöyle: “Antlaşma 20 yıl boyunca yürürlükte kaldıktan sonra herhangi bir taraf, ayrılma bildirimini Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti’ne vermesinden bir yıl sonra taraf olmaktan çıkabilir. ABD Hükümeti, aldığı her ayrılma bildiriminden tüm tarafları haberdar edecektir.” NATO ittifakından ayrılma, bu 13’üncü madde doğrultusunda gerçekleşiyor. NATO Anlaşması’nda, üye ülkeyi ittifaktan ayırma gibi bir hüküm yer almıyor. 

Fransa Cumhurbaşkanı De Gaulle, “Fransa’nın bağımsız bir savunma politikası izlemesi gerektiği” düşüncesiyle, 7 Mart 1966’da ABD Başkanı Johnson’a NATO’dan ayrılma isteğini bir mektupla belirtti. 14 Mart 1967’de, Fransa NATO’nun askeri kanadından ayrıldı ve Paris’teki NATO Karargâhı Belçika’ya taşındı.

Fakat Fransa bir nükleer güç olmasına rağmen, NATO dışında kalamadı ve 1995’te başlayan süreçle 2009 yılında tekrar NATO’nun caydırıcılık şemsiyesine geri döndü. 

Yunanistan, 1952’de Türkiye’yle birlikte NATO’ya üye oldu. Kıbrıs Barış Harekâtı’nda, NATO’nun Türkiye’ye yeterli tepki göstermediğini ileri sürerek 16 Ağustos 1974’te  NATO’nun askerî kanadından çekildi. 1977’de geri dönmek istedi, ancak Türkiye’nin karşı çıkışı nedeniyle üye olamadı. 12 Eylül 1980 askeri darbesinden hemen sonra 20 Ekim 1980’de, Türkiye’nin onay vermesiyle tekrar NATO’ya dönebildi. 

İŞTE 7 ADIMLIK SÜREÇ

Birinci adımda NATO uzmanlarıyla davet edilen ülkenin temsilcileri Brüksel'de bir araya gelerek görüşmeler yapıyor. Bu görüşmelerde davet edilen ülkenin NATO'nun siyasi, yasal ve askeri şartlarını karşılayıp karşılamadığı, NATO üyeliğinin ekonomik, askeri, yasal, siyasi ve istihbaratla ilgili yükümlülüklerini yerine getirip getiremeyeceği müzakere ediliyor. Bu müzakerelere göre davetli ülkenin NATO şartları ve standartlarını yerine getirmek için reform yapıp yapmayacağı belirleniyor.

İkinci adımda davet edilen ülke NATO Genel Sekreteri'ne resmi niyet mektubu gönderiyor ve NATO üyeliğinin yükümlülüklerini ve üzerine düşen taahhütleri kabul ettiğini bildiriyor. Reform yapılacaksa bu mektupta reformların takvimi de belirtiliyor.

Üçüncü adımda NATO, Washington Antlaşması'na ilave katılım protokollerini hazırlıyor. Böylece ittifakın kurucu anlaşması bir anlamda güncellenmiş oluyor. Bu protokoller, NATO ülkeleri tarafından imzalanıyor.

Dördüncü aşamada protokollerin NATO üyesi ülkeler tarafından kendi ulusal yasaları ve prosedürleri uyarınca onaylanması gerekiyor. Onay süreci ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor. Örneğin onay için ABD'de Senato'nun üçte ikisinin oyu gerekirken, İngiltere'de parlamentoda resmi bir oylama gerekmiyor.

Beşinci adımda ise tüm üye ülkeler, kendi onay süreçlerini tamamladıktan sonra Washington Anlaşması'nı saklayan ABD'ye yeni üyenin katılımını öngören protokolleri kabul ettiklerine dair bildirim yapıyor.

Altıncı adımda bütün bu aşamalar tamamlanınca NATO Genel Sekreteri, yeni üyeyi ittifaka katılmaya davet ediyor.

Yedinci ve son olarak yeni üye de kendi ulusal yasal sürecini tamamlayarak katılım belgesini Washington Antlaşması'nı saklayan ABD'ye teslim ediyor ve NATO üyesi oluyor.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 85
  • Ail 2 yıl önce Şikayet Et
    Rusyada nato üyesi olursa türkiye onay versin
    Cevapla
  • Ail 2 yıl önce Şikayet Et
    Rusyada nato üyesi olursa türkiye onay versin
    Cevapla
  • Tarafsız Bakıs 2 yıl önce Şikayet Et
    ben olsam Türkiye’yi atarım ısvecı fınlandıyayı alırım zengınlıge bakcaksın sen orduysa paralı asker zaten
    Cevapla
  • Altay 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu kişinin türk olmadığını düşünüyorum
    Cevapla
  • Ata 1881 2 yıl önce Şikayet Et
    sevsinler senin tarafsızlığını.
    Cevapla
  • Nazlı Nur 2 yıl önce Şikayet Et
    Ülkelerinde besledikleri tüm FETÖCÜ ve PKK'lı hainleri teslim ederlerse belki evet deriz..
    Cevapla
  • sepiti 2 yıl önce Şikayet Et
    yanılmıyorsam natonun 4. en büyük askeri gücü bizde. bizi kolay kolay dışlayamazlar bu askeri gücü kaybetmeyi kimse istemez ne işveç ne finlandıyanın böyle bir gücü yok. ihtimal dahilinde bir yasa çıkartıp % 51 oy ile natoya alım yapacağız vs diyebilirler o zamanda biz çıkıyoruz deriz. çıkarsakta onlar incirlik vs üstlerini kapatıp defolup giderler. bizde rusya çin ve hindistan ile türk çin rus birliği gibi bir birlik kurabiliriz. şimdiye kadar pkk ya verdikleri destek bile girmemeleri için yeterli sebep ne verirlerse versinler kabul etmemeliyiz.
    Cevapla
  • Doğu bloğu 2 yıl önce Şikayet Et
    Katılıyorum.natodan çıkıp rusya çin iran pakistan k.kore gibi süper güç ülkelerle yeni dünya gücü kuralım.nato dışı bir ülke bize savaş açsa natodan kimse bizle savasmayacak herkes bunu biliyor.ama doğu bloğu kurarsak ertesi gün gücümüz hissedilir dünya değişir
    Cevapla
  • TurcoBEY 2 yıl önce Şikayet Et
    yanlış biliyorsun 2. en büyük gücü Türkiye
    Cevapla
  • Uzman 2 yıl önce Şikayet Et
    TR de nato’dan çıkacak ımkan yok rusya iran dibinde önce haritayı aç bak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İBB'de kiralık araç çarçuru belgelendi: Onlar gezip tozmuş İstanbullu ödemiş!
Tesla'nın rakibi Türkiye'de fabrikayı kuruyor! Modeller belli oldu, işte çarpıcı fiyatlar