Kene ile mücadelede ilginç öneri

Prof. Dr. Miktad Doğanlar, Amanos Dağları'nda bulunan çekirgelerin günde 20 civarında kene yediğini tespit ettiklerini, bunun keneyle mücadelede etkili olabileceğini söyledi.

Kene ile mücadelede ilginç öneri
Kene ile mücadelede ilginç öneri
GİRİŞ 29.05.2008 10:46 GÜNCELLEME 29.05.2008 10:46
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Miktad Doğanlar, Amanos Dağları'nda bulunan ve bir yıl yaşayıp 100 civarında yumurta bırakan çekirge ailesinden endemik bir böceğin günde 20 civarında kene yediğini tespit ettiklerini, bunun keneyle mücadelede değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi.

Prof. Dr. Doğanlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Amanoslar'da buldukları "parşömel kanatlılar" olarak adlandırılan endemik tür üzerinde 2005 yılından bu yana araştırma yaptıklarını, kene ile beslenen bu böceğe Amanos ile özdeşleşmesi için "Eremiaphila Dagi" adını verdiklerini söyledi.

Böcekleri, yaban keçisi, sığır, koyun, at gibi hayvanların üzerinden alarak topladıkları diğer böcekler ve kenelerle aynı ortama koyduklarını ifade eden Prof. Dr. Doğanlar, "Bu böceklerin sadece kenelerle beslendiğini tespit ettik. Araştırmada yetişkin bir böceğin günde 20'ye yakın keneyi yediğini gözlemledik" dedi.

"Kene yok edici çekirge" ile ilgili araştırmalarını genişlettiklerini bildiren Prof. Dr. Doğanlar, bu böceklerin yaklaşık bir yıl yaşadığını ve kışı yumurtada geçirdiklerini söyledi.




ÜRKÜTÜCÜ ARTIŞ:
Son yıllarda kenelerin neden olduğu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı'ndaki artışa dikkati çeken Prof. Dr. Doğanlar, şöyle devam etti:

"Amanoslar'ın yüksek kesimlerinde bulunan böceğin popülasyonu oldukça fazla. Bir yıl yaşayan bu böcekler, yaklaşık 100 yumurta bırakıyor. Bu yumurtalar kafeslere alınarak ve zamanı geldiğinde de kenelerin yoğun olarak görüldüğü yerlere bırakılabilir.

Nisan ve Ağustos ayları arasında yumurtadan çıkan ve kısa sürede ergin hale gelen böcekler, keneleri yiyerek yok ederler. Böylece Kırık Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı ile etkin bir şekilde biyolojik yolla mücadele gerçekleştirilir."

YORUMLAR 2
  • Emin Arslan 16 yıl önce Şikayet Et
    . Peki o çekirgeler ekinlere ve bitkilere zarar verirse ne olacak... Ekolojik dengeyi hiç düşünen yok. İnsanoğlu günübirlik yaşamaya alışmış ya yarın ne olur diye araştıran yok..
    Cevapla
  • Adem AKYÜZ 16 yıl önce Şikayet Et
    Önce bozuyoruz sonra yapmaya çalışıyoruz! Halbuki bir şey yaparken diğerini bozmasak sorun olmayacaktır.. Yaratıcı kainatı belirli bir denge düzeninde yaratmıştır.Bu çerçevede doğa kendi içerisinde zararlı ve faydalı,canlı ve cansızlarla bir bütün oluşturmuş ve yaşamını idame ettirmek için proğramlanmıştır.Bütün canlı ve cansız yaratıkların özelliklerinin yanında kendine has özellikleri bulunan insanoğlu nefis ve hırsına yenik düşerek bu dengeyi bozmak için elinden geleni yapmaktadır.Bu ise belirli zaman sonra başta insan olmak üzere bütün canlılar üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Merkez Bankası'ndan son dakika TL kararı! O uygulama kaldırıldı, oranlar değişti
G.Saray'ın 20 yıllık kabusu bitti! Kadıköy'de işler 7 sezonda tersine döndü