GES ihracı nasıl yapılır, ne kadar kazandırır? Gelire endeksli senet...

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemlerinin 15 Haziran’dan itibaren yapılacağını açıkladı. Açıklamanın ardından GES ihracı ne demek? GES ne kazandıracak? GES ihracı nasıl yapılacak? gibi sorulara yanıt arandı. İşte GES hakkında önemli bilgiler…

GES ihracı nasıl yapılır, ne kadar kazandırır? Gelire endeksli senet...
GES ihracı nasıl yapılır, ne kadar kazandırır? Gelire endeksli senet...
GİRİŞ 13.06.2022 09:47 GÜNCELLEME 13.06.2022 09:47
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Ekonomi konusunda atılacak adımlar açıklanmaya başladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemleri gerçekleştirilecek. İhraç edilecek senetler üç ayda bir yatırımcısına kupon getirisi sağlayacak olup kupon ödemelerinde asgari getiri garantisi olacak.

GES NEDİR?

Gelire endeksli senetler (GES) Devlet İç Borçlanma Senetlerinin çeşitlendirilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla getirisi Kamu İktisadi Teşebbüsü statüsündeki bazı kuruluşların bütçeye aktarılan hasılat paylarına endekslenen senetlerdir.

Gelire endeksli senetler (GES), vatandaşların yatırımlarını TL cinsi varlıklara yönlendirebilmesi için alternatif bir araç olarak öne çıkmaktadır.

GES Açıklaması

GES NE KAZANDIRACAK?

GES'lerin getirileri, gelir performansı güçlü olan ve bütçeye hasılat aktarımı yapan Kamu İktisadi Teşebbüslerinin gelirlerine endeksli olacaktır.

3 ayda bir ödenecek kuponlar için uygulanacak asgari getiri garantisi sayesinde, vatandaşların gelir paylarındaki değişimlerden olumsuz etkilenmesi önlenmiş olacaktır.

Bununla birlikte, GES'lere konu Kamu İktisadi Teşebbüslerinden bütçeye aktarılan hasılat performansı beklenenin üzerinde geldiğinde yatırımcılara ilave getiri sunulacaktır.

GES HANGİ GELİRE ENDEKSLİ OLACAK?

Kur Korumalı Mevduat'ta oluduğu gibi bu uygulamanın amacı da vatandaşların yatırımlarını TL cinsi varlıklara yönlendirmek. 

Hazine'ye göre (GES) getirileri, gelir performansı güçlü olan ve bütçeye hasılat aktarımı yapan kamu iktisadi teşebbüslerinin (KİT) gelirlerine endeksli olacak.

Yeni uygulamada, 3 ayda bir ödenecek kuponlar için uygulanacak asgari getiri garantisi sayesinde, vatandaşların gelir paylarındaki değişimlerden olumsuz etkilenmesinin önleneceği belirtiliyor.

Ayrıca bu KİT'lerden bütçeye aktarılan hasılat performansı beklenenin üzerinde geldiğinde, bunun yatırımcılara ilave getiri olarak aktarılacağı kaydediliyor. Ancak bu KİT'lerin hangileri olduğu açıklanmadı. Uygulamanın taban faizi, vadesi ve vade getirisi hakkında da bir açıklama yok.

GES İHRACI NASIL YAPILIR?

Geçmiş yıllarda denenen bu uygulama ile gelire endeksli senetler, zarar etmeyen kamu kurumlarına endeksleniyor ve kuponla ana para ödemeleri belirleniyor.

Senede ilişkin talep toplama işlemleri ile senedin ihracı, kupon ve anapara ödemeleri Bakanlığın sitesinde yayınlanacak duyuruda belirtilecek bankalar aracılığı ile gerçekleştirilecek.

GES İHRACINI HERKES YAPABİLİR Mİ?

Hazine ve Maliye Bakanlığının açıklamasına göre, GES'ler sadece gerçek kişilere sunulacak ve ülke genelindeki duyuru ve talep toplama işlemleri yoluyla ihraç edilecek.

GES NE ZAMAN KULLANILMIŞTI?

Devlet İç Borçlanma Senetlerinin çeşitlendirilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla, Hazine tarafından 28 Ocak 2009 tarihinde ilk Gelire Endeksli Senet (GES) ihracı gerçekleştirilmişti.

GES ihraçlarında getiriler, Kamu İktisadi Teşebbüsü statüsündeki Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Devlet Malzeme Ofisi (DMO), Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nden (KIYEM) bütçeye aktarılan hasılat paylarına endekslenmişti.

GES getirilerine ilişkin ödemelerin hesaplanmasında TPAO, DMO, DHMİ ve KIYEM tarafından bütçeye aktarılan üç aylık ve altı aylık hasılat paylarının toplamı esas alınmıştı. Gerçekleşen gelir tahsilatının Bütçe'de açıklanan azami tutarların üzerlerinde olması durumunda yatırımcılara söz konusu azami tutar karşılıkları esas alınarak ödeme yapılmıştı.

GES ile getirisi devlet gelirleriyle ilişkilendirilen bir yatırım aracı yaratılmış oluyor. Söz konusu senetlere uygulanacak asgari kupon ödeme garantisi sayesinde yatırımcının gelir payındaki değişimden olumsuz etkilenmesi önlenmiş oluyor.

GETİRİLERİ GÜÇLÜ OLAN KİT'LERİN GELİRLERİNE ENDEKSLİ OLACAK

Gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) getirileri, gelir performansı güçlü olan ve bütçeye hasılat aktarımı yapan kamu iktisadi teşebbüslerinin (KİT) gelirlerine endeksli olacak. . Ekonomist Enver Erkan GES sürecinin nasıl işleyeceği hakkında önemli ipuçları verdi. İşte detaylar...

Ekonomist Enver Erkan açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Gelire Endeksli Senetler ile getirisi devlet gelirleri ile ilişkilendirilen bir yatırım aracı oluşturulur. Söz konusu menkul kıymetlere uygulanacak asgari kupon ödeme garantisi sayesinde yatırımcının gelir payındaki değişimden olumsuz etkilenmesi engellenmektedir.

Türkiye geçmişte lira yatırımcılarına kamu iktisadi teşebbüslerinin finansal performansına bağlı getiriler sunmak için gelire endeksli tahvilleri kullanmıştı. Yurt içi tasarrufları artırmak, Devlet İç Borçlanma Senetlerini çeşitlendirmek ve yatırımcı tabanını genişletmek amacıyla ilk Gelire Endeksli Senet (GES), Hazine tarafından 28 Ocak 2009 tarihinde yayımlanmıştı.

Ahmet Işık Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Ahmet Işık

Editör Hakkında

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümünden (İngilizce-Almanca) 2015 yılında mezun oldu. 6 yıllık gazeteci. TRT’de staj yaptı. Haber7.com’da mesleğe ilk adımı atarak internet haberciliğine başladı. Haber7.com’da mesleki hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 7
  • Fizmeli 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah 'aşkına yazıyorda yazıyor, getirisini eskiden kullanılmış askeri, üçreti 6ay hesab eden basın mensupları bunda bir örnek yok mesela 10 bintl 3ay sonra nedir gibi
    Cevapla
  • Cihan 2 yıl önce Şikayet Et
    10,000 6 ay sonra 10,640 tl gibi bişey dediler bana halkbank müsteri temsilcisi
    Cevapla
  • TONTON 12 2 yıl önce Şikayet Et
    Bes en iyi si bide altın fona koyun ohh deyin şöyle her ay 200 tl atın bese 12 ayda 2400 yüzde 30 artı 720 TL bide fon 280 TL desek toplam 3400 TL iyidir yani faizsiz olarak
    Cevapla
  • Akın 2 yıl önce Şikayet Et
    Asgari getiri garantisi faiz değilse nedir?
    Cevapla
  • Recep 2 yıl önce Şikayet Et
    devlet desteği
    Cevapla
  • Zırt Kuşağı 2 yıl önce Şikayet Et
    Turgut Özal zamanında köprü senetleri çıkmıştı, ciddi talep olmuştu. Ama şu anda çıkartamaz çünkü yeni köprüler devletin değil
    Cevapla
  • s.e. 2 yıl önce Şikayet Et
    o köprüleri biri yaptı, işletiyor ve sonra da devredecek. yani devletin olacak ha o zaman akp olmayabilir. ama hangi iktidar var ise dua edecektir. çünkü para basmaya devam edecek zırt kuşağı o zaman anlayacak.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fuat Oktay'dan son dakika açıklamalar: PKK toparlanmadan harekete geçilmeli
Son Dakika: Fatih'te İETT otobüsleri çarpıştı!