Hastanelerin güvenliği yeniden gündem: Son kanun ne diyor? X-Ray önlemi alınabilir mi?
Doktor Ekrem Karakaya'nın öldürülmesi, hastanelerdeki güvenlik eksikliğini yeniden gündeme getirdi. Peki, sağlık çalışanına şiddetin önlenmesi için hazırlanan son kanun ne diyor? Hastanelerin girişlerine X-Ray cihazı konulabilir mi?
Konya Şehir Hastanesi'nde görevli Kardiyoloji Uzmanı Doktor Ekrem Karakaya'nın öldürülmesi hastanelerdeki güvenlik sorununu bir kez daha gündeme getirdi. Sağlık çalışanlarına şiddet her kesimden tepki çekerken, caydırıcı adımların atılması da oldukça önemli.
Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanlara daha ağır cezaların uygulanması gündemdeydi. Daha önce de hastanelerin girişine X-ray cihazı konulması da tartışılmıştı.
Geçtiğmiz Mayıs ayında Resim Gazete'de yayımlanan Türk Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'la birlikte kadına ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesi amaçlanmıştı.
PEKİ YENİ KANUN NE DİYOR?
- Türk Ceza Kanunu'ndaki takdiri indirim nedenleri sınırlandırılacak. Failin pişmanlık içermeyen davranışları, takdiri indirim nedeni olarak kabul edilmeyecek.
- Failin salt indirim almaya yönelik kılık ve kıyafetine özen göstermesi, takım elbise giymesi, kravat takması gibi duruşmadaki şekli tutum ve davranışları, takdiri indirim nedeni olarak dikkate alınmayacak. Takdiri indirim uygulanması halinde ise gerekçeleri kararda mutlaka gösterilecek.
- Kadına karşı şiddetle daha etkin mücadele edilebilmesi ve caydırıcılığın sağlanabilmesi amacıyla kasten öldürme, kasten yaralama, tehdit, işkence ve eziyet suçunun kadına karşı işlenmesi halinde cezası artırılacak.
- Kasten öldürme suçunun kadına karşı işlenmesi hali bu suçun nitelikli halleri arasına alınacak. Kasten öldürme suçunda ceza müebbet hapis iken bu suçun kadına karşı işlenmesi halinde verilecek ceza ağırlaştırılmış müebbet hapse çıkarılacak.
- Basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek kasten yaralama suçunun kadına karşı işlenmesi halinde cezanın alt sınırı 4 aydan 6 ay hapse yükseltilecek.
KATALOG SUÇLAR ARASINDA YER ALACAK
Yasayla kadına karşı işlenen kasten yaralama suçu ile sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personele karşı görevleri sırasında veya görevleri dolayısıyla işlenen kasten yaralama suçları tutuklamaya ilişkin katalog suçlar arasına alındı.
Konya'da öldürülen Dr. Ekrem Karakaya memleketinde toprağa verildi
Doktor Ekrem Karakaya'nın arkadaşları konuştu: Ömrünü "şifa" dağıtmaya adamıştı
Konya'daki hastanede saldırı: Doktoru katleden kişi de öldü
SAĞLIK ÇALIŞANLARIYLA İLGİLİ MESLEKİ SORUMLULUK KURULU
Kanuna göre, kamu veya özel sağlık kurum ve kuruluşları ve vakıf üniversitelerinde görev yapan hekim ve diş hekimleri ile diğer sağlık meslek mensuplarının sağlık mesleğinin icrası kapsamında yaptıkları muayene, teşhis ve tedaviye ilişkin tıbbi işlem ve uygulamalar nedeniyle yapılan soruşturmalar hakkında Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun hükümleri uygulanacak. Soruşturma izni, Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan Mesleki Sorumluluk Kurulu tarafından verilecek. Kurul, özel sağlık kurum ve kuruluşları ve vakıf üniversitelerinde görev yapan hekim ve diş hekimleri ile diğer sağlık meslek mensupları bakımından il sağlık müdürlüklerinde görevli başkan veya yardımcılarını da ön inceleme yapmak üzere görevlendirebilecek.
Kamu kurum ve kuruluşları ve devlet üniversitelerinde görev yapan hekim ve diş hekimleri ile diğer sağlık meslek mensuplarının sağlık mesleğinin icrası kapsamında yaptıkları muayene, teşhis ve tedaviye ilişkin tıbbi işlem ve uygulamalar nedeniyle idare tarafından ödenen tazminattan dolayı ilgilisine rücu edilip edilmeyeceğine ve rücu miktarına, ilgilinin görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle görevini kötüye kullanıp kullanmadığı ve kusur durumu gözetilerek Mesleki Sorumluluk Kurulunca 1 yıl içinde karar verilecek.
Yasayla ayrıca Mesleki Sorumluluk Kurulu'nun üyeleri ve karar alma süreçleri de düzenlenecek.
Bu düzenleme, haklarında kesinleşmiş bir soruşturma izni verilenler bakımından uygulanmayacak ve soruşturma veya kovuşturmalara devam edilecek.
Kamu kurum ve kuruluşları ve devlet üniversitelerinde görev yapan hekim ve diş hekimleri ile diğer sağlık meslek mensuplarının sağlık mesleğinin icrası kapsamında yaptıkları muayene, teşhis ve tedaviye ilişkin tıbbi işlem ve uygulamalar nedeniyle idare tarafından ödenen tazminattan dolayı açılan rücu davalarından, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla yargılaması devam edenler bakımından karar verilmek üzere Mesleki Sorumluluk Kurulu'na başvurması için davacıya iki aylık süre verilecek. Başvuru yapılmaması halinde dava usulden reddedilecek. Bu durumda yargılama gideri taraflar üzerinde bırakılacak ve davacı aleyhine vekalet ücretine hükmedilmeyecek.
"HASTANELERDE X-RAY CİHAZI OLSUN" TALEBİ
Yukarıda detaylarına yer verdiğimiz kanun, sağlık çalışanlarına şiddetin asgari seviyeye inmesini amaçlıyor. Bununla birlikte, sağlık çalışanlarından gelen talepler de var. Onların en dikkat çekici olanı, hastane girişlerine X-ray cihazının yerleştirilmesi.
Sağlık çalışanları, hastanelerde güvenlik görevlisi ve polis bulunduğunu ancak denetimlerin eksik olduğunu belirtiyor.
-
Cemal 2 yıl önce Şikayet EtNe olacak biliyormusunuz sonra doktorlarda istediği hastaya bakacak istemediği hastayada bakmiyacak yanlış bir yol izliyorsunuz ama x ray cihazı mantıklı silah bıçak vesaire delici ve kesici aletler güvenlik tarafından alınıp emanete konulacak cikistada teslim edilecek şekilde olmalıBeğen
-
İsmail Çatar 2 yıl önce Şikayet EtTüm konuşmaların kayıt altına alınması, tüm görüntülerin net olarak saklanması gerekir. Devlet olarak, vatandaş hatalıysa ver cezasını ama doktor haksızsa onada ver cezasını. Doktor puanlaması olmalı, kimisi insan evladı ilgili,alakalı bide insanları çileden çıkaranlar azarlayanlar var. Bu iki tip doktor aynı kategoriye konmamalı. İşini iyi yapanı ödüllendir kötü yapandan iki kat fazla maaş ver, ama yapmayanı diğeriyle aynı sınıfta değerlendirme. Olay kendiliğinden çözülürBeğen Toplam 1 beğeni
-
Misafir 2 yıl önce Şikayet EtÇok güzel bir yorumBeğen
-
doktor 2 yıl önce Şikayet Etdaha kaç can gerek bir x ray cihazı koyulması bu kadar zor olmasa gerek? doktor olmak kolay değil. tabi olamayanlar kıskanıp olayı farklı yerlere çekebilirler. normaldir. ulaşamadığın ciğere murdar demeyin. şiddetle bugüne kadar hangi problem çözülmüş? bu kadar şiddet olmasa, ,insanlar bıçakla, silahla doktorlara saldırmasa kimse x ray güvenlik gibi konuları konuşmazdı. konuşulanlar şiddetin sonucu. kimse kusura bakmasın. randevu bulamıyoruz deniyor. doktor randevusuz hasta bakma zorunluluğu içinde değil. çok acilse durum acil servisler zaten 7/24 çalışıyor.Beğen
-
Cafer Yüce 2 yıl önce Şikayet EtNe önlem alırsan al yine olmaz yapacak kişi dışarıda da yapar.sağlıklı bir toplum oluşturmadığımız sürece olmaz .ne yazıkki kendi kültüründen uzak bir insan topluluğu haline geldik.Beğen Toplam 1 beğeni
-
Savaş 2 yıl önce Şikayet EtDoktor değil de öğretmen oldurulseydi kimsenin sesi çıkmazdı. Doktorları ne kadar korursaniz o kadar havalaniyorlar. Sürekli iş birakiyorlar. Hasta olarak soru bile soramiyoruz. İşini güzel yapan doktor sayısı çok az. Onlarda olmasa sağlık sistemi çökerBeğen Toplam 1 beğeni