FSM Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı: Her öğrenciye burs veriyoruz

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Altundağ, Haber7'nin sorularını yanıtladı. Altundağ, fakültelerinde okuyan her öğrenciye burs imkanı tanıdıklarını söyledi.

GİRİŞ 25.07.2022 16:05 GÜNCELLEME 25.07.2022 16:05
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Altundağ, Haber7'nin sorularını yanıtladı. Bölümlerindeki her öğrenciye burs imkanı sağladıklarını belirten Altundağ, hafızlık bursu başlattıklarını da söyledi.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Altundağ, Haber7 Muhabiri Müge Çakmak'ın sorularını yanıtladı.

Altundağ'ın açıklamaları şöyle: 

ADAYLAR NEDEN SİZİN ÜNİVERSİTENİZİ TERCİH ETMELİ?

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi 2011-2012 öğretim yılında öğrenci alımına başladı. Bugüne kadar 800’e yakın mezun verdik. Yerleşkemiz İstanbul’un Fatih ilçesinde tarihi mekânlara Fatih Camisine yakın bir konumda. Ulaşım ağlarına yürüme mesafesinde bulunuyor. Her şeyden önce kaliteli hazırlık eğitimi var. Üniversitemiz yabancı diller programı bölümü alanında akredite olan ilk Arapça hazırlık programı. Dolayısıyla uluslararası düzeyde kalitesi kanıtlanmış programımız var. Öğrencilerimiz hazırlık sınıfını okuduklarında 4 dil becerisi var okuduklarında her birini yetkin bir şekilde kullanacak hale geliyorlar. Fakültemizde lisans programında eğitim-öğretim yüzde yüz Arapça dolayısıyla yerli ve yabancı Türk ve Arap hocalarımız dersleri Arapça yapıyorlar öğrencilerimiz hazırlık sınıfında edindikleri dil becerilerini lisans döneminde de 4 yıl boyunca çok rahat bir şekilde kullanabiliyorlar.

BURS ŞARTLARINIZ NEDİR? HER GELEN ÖĞRENCİYE BURS VERİYOR MUSUNUZ?

Tercih formunda ve üniversitemizin web sayfasında da yer alıyor. Biz YKS (Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı) ile yaklaşık 106 öğrenci alıyoruz. 16’sı yüzde yüz burslu geriye kalan 90’ı yüzde elli burslu. Dolayısıyla bizim öğrencilerimizin tamamı burslu statüde yerleşiyor fakültemize. Onun yanında hafızlık bursumuz var. Bu yönüyle de alanında ilk uygulamayı başlatan bir fakülteyiz. Ne demek hafızlık bursu? Diyanet işleri tarafından verilen hafızlık belgesine sahip bir öğrenci diyelim ki yüzde 50 burslu olarak yerleşti hafızlık belgesini ibraz ettikten sonra yüzde yüz bursluya dönüşüyor. Belli şartları var bunların devamının onu üniversitemizin web sayfasından öğrenebilirler.

FAKÜLTENİZDE HANGİ BÖLÜMLER VAR?

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İslami İlimler Fakültesinde tek bir lisans programı var. Biz tek tip diploma veriyoruz. Ama akademik yapılanma olarak 3 bölümümüz var. Temel İslam Bilimleri bölümü bunlar tefsir, hadis, fıkıh, kelam, tasavvuf… Felsefe ve din bilimleri bölümümüz var burada da İslam felsefesi, dinler tarihi, din eğitimi… Üçüncü bölümümüz de İslam tarihi ve Sanatları. İslam tarihi ve sanatlarında da başta siyer, Peygamber Efendimizin hayatı başta olmak üzere İslam tarihi, İslam sanatları dini musiki, Türk İslam edebiyatı ana bilim dalları var.

ÖĞRENCİ DEĞİŞİM PROGRAMI, ÇAP VE YAN DAL İMKANLARINIZ NASIL?

Bizim fakültemize yerleşen öğrencilerimiz üniversite bünyesinde yer alan 7 fakültede ve buna ilaveten meslek yüksekokulumuz var buralarda hem çap hem de yan dal yapma imkanı var. İslami İlimler Fakültesine kayıtlı öğrencimiz isterse hukuk da eğitim de edebiyat da mühendislik de mimarlık da güzel sanatlar da çap yapabilir. Yan dal da aynı şekilde yapılabiliyor. Uluslararası ikili ilişkilerimiz var. Avrupa ülkelerinden Asya ülkelerinden Afrika ve Orta Doğudan anlaşmalı olduğumuz üniversiteler ve kurumlar var. Pandemi öncesinde öğrencilerimiz mübadele öğrenci değişimi yoluyla anlaşmalı üniversitelere gidip oralarda bir dönem bir yıllık eğitim öğretimine devam ediyor.

ÖĞRENCİLERİNİZİ SOSYAL ANLAMDA NASIL MOTİVE EDİYORSUNUZ?

Öğrencilerimiz müfredatta yer alan derslerinin yanı sıra bilimsel, sosyal, kültürel etkinlikte bulunma ve katılma imkanına sahip. Müfredatın dışında bizim farklı faaliyetlerimiz var. Öğrencilerimiz akademik gelişimlerini takviye edici programlarımız var. Her fakültede olduğu gibi bizde de kulüpler var. Kulüpler vasıtasıyla sosyal ve kültürel etkinlikler yapabiliyor. Biz fakülte olarak bunun yanı sıra farklı programlarda uyguluyoruz öğrencilerin akademik gelişimlerine takviye amacıyla. Öğrenci platformlarına da çok önem veriyoruz.  Öğrencilerimiz temel İslami İlimler alanında her birinde platformlar oluşturuyor tefsirde, fıkıhta, kelamda, tasavvufta. Öğrenciler bir araya geliyorlar bir grup oluşturuyorlar bunlar platform şeklinde dekanlığında denetiminde ama bütün faaliyetler öğrenciler tarafından icra ediliyor. Ne yapılıyor platform üyeleri? Başta akran danışmanlığı ya da akran öğrencilerden bir üst sınıfta olanlar ya da doktora yapan öğrencilerimiz alt sınıftaki öğrencilere alanlarıyla ilgili takviye edici dersler yapıyorlar. Arapça metin okumaları olabilir tefsirde, hadis de, fıkıhta, Kitap müzakereleri olabilir alanında yetişmiş farklı üniversitelerden bir öğretim üyesini davet edip ondan yararlanma olabilir. Kültürel etkinlikler oluyor tarihi ve ilmi mekanları gidip ziyaret edebiliyorlar. Dolayısıyla bu sırf öğrencilerin inisiyatifi ile oluşan bir etkinlik olduğu için çok daha katılımlı ve istekli olan bir program oluyor. Üyelerimizin akademik faaliyetleri oluyor şu anlamda sınıf ortamında salon ortamında alanında uzman Türkiye çapında tanınmış olan öğretim üyelerini davet ediyorlar buraya öğrencilerimiz hatta herkes katılabiliyor. Ayrıca hocalarımızın icra etmiş olduğu atölye çalışmalarımız var. Her bir hocamız alanıyla ilgili belli bir konuda takviye edici dersler yapıyorlar. Dekan Yardımcımız Mesut Çakır hocamız eskiden başladığı bir programı var. Bu programa sadece bizim üniversitenin öğrencileri değil Türkiye’de Anadolu’daki ilahiyatçı, İslami İlimler Fakültesi öğrencileri dahi katılıyor. Öğrencilerimiz İstanbul’da Fatih’te olmanın avantajını yaşıyorlar aday öğrencilerimizi de böyle bir ortama bekliyoruz.

MEZUNLARA İŞ BULMA KONUSUNDA NASIL YARDIMCI OLUYORSUNUZ?

Mezunlarımızın iş bulma konusunda en önemli yardımımız fakülteden eğitimini tam olarak almış kendisini yetiştirmiş bir şekilde mezun olmasını temin etmek. Bizim mezunlarımız içerisinde bizim üniversitede olduğu gibi diğer üniversitelerin yüksek lisans ve doktora programlarına devam eden var mezunlarımız içerisinde. Bunlar içerisinde akademisyen ve öğretim üyesi olacak elemanlarımız olabiliyor. Biz diğer İslami İlimler ve İlahiyat Fakültelerinde olduğu gibi öğrencilerimize öğretmenlik formasyonu veriyoruz. Pedagojik formasyon dersleri alarak mezunlarımız milli eğitimde görev alabiliyorlar öğretmen olarak. Ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığında din görevlisi olarak çeşitli kademelerde görev alabiliyorlar. Eğitimin öğretimin dilinin yüzde yüz Arapça olması sebebiyle özel sektörde medyada ve daha değişik alanlarda çok rahat istihdam alanları bulabiliyorlar. Bizim öğretim kadromuz Türk ve Arap hocalardan oluşuyor. Eğitim ve öğretim dilimiz yüzde yüz Arapça.  Türkiye’de Arapça programını uygulayan fakülte bizim fakültemiz. Bunu nasıl başarıyoruz alanında yetkin Türk hocalarımız var Arapça dersi verebilecek. Bunun yanında alanında yetkin Arap hocalarımız var. Ürdün, Suriye, Mısır başta olmak üzere ana dili Arapça olan öğretim elemanlarımız var. Arap dünyasında tanınmış hocalarımız var. Bu yönüyle fakültemiz öne çıkıyor diye bilirim. Bir de öğrencilerimiz açısından şu önemli.  Sadece YKS ile öğrenci almıyoruz. Ayrıca Uluslararası öğrenci statüsünde öğrencilerde kabul ediyoruz. Bu öğrenciler 37 farklı ülkeden bunlar içerisinde ana dili Arapça olan öğrencilerimiz var. Bu yönüyle de fakültemiz ayrıcalıklı diyebiliriz. Fakültemizde yapmış olduğumuz bilimsel, sosyal, kültürel etkinliklerimiz fakültemizin youtube kanalı var oradan fakültemizin youtube hesabına yükleniyor dolayısıyla sadece bizim öğrencilerimiz değil Türkiye’de ki ilahiyat ve İslami ilimler alanına ilgi duyan her vatandaşın çok rahatlıkla ulaşıp istifade edeceği ortam sunuyoruz. Aday öğrencilerimiz bizi tercih ederse kendilerini en iyi şekilde mezun etme çabası içerisinde olacağımızı, bir aile fakültesi olarak görüyoruz öğrencilerimize huzurlu ve kaliteli bir ortamda eğitim vaadinde bulunuyoruz.   

KAYNAK: HABER7 | ÖZEL
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 2
  • Adayım 2 yıl önce Şikayet Et
    Hocanın anlatımları gayet aydınlatıcı olmuş. Kafamız karışıktı ancak hafızlık bursu meselesi gerçekten daha netleşmemizi sağladı. Kıymetli paylaşım için teşekkür ederiz.
    Cevapla
  • i.ktekin19 2 yıl önce Şikayet Et
    Farkli burslar da mevcut, üniversitenin internet sayfasindan bakabilirsiniz
    Cevapla
DİĞER HABERLER
TFF Başkanı Hacıosmanoğlu'ndan yabancı hakem açıklaması! Canlı yayında duyurdu
Eşi benzeri yok! İşte dünyanın en uzun menzilli füzesine sahip olan ülke!