Fatih Kaymakamlığı'ndan “ekümeniklik” açıklaması

Fener Rum Patrikhanesi Patriği Dimitri Bartholomeos’un ve Patrikhanenin zaman zaman “ekümenik” kavramını kullanması nedeniyle Fatih Kaymakamlığı'ndan bir açıklama geldi.

GİRİŞ 15.08.2022 16:13 GÜNCELLEME 15.08.2022 21:46
Bu Habere 237 Yorum Yapılmış

Maçka'da Sümela Manastırı'nda yarın 9.'su düzenlenecek ayini yönetmek için Trabzon'a giden Fener Rum Patriği Bartholomeos'a arkasında "Ekümenik Patrik Bartholomeos" yazılı bir forma hediye edilmesi tartışma yarattı.

Ekümenik nedir? TDK'ya göre Ekümeniklik ne anlama geliyor?Ekümenik nedir? TDK'ya göre Ekümeniklik ne anlama geliyor?

TEHLİKELİ KAVRAM: EKÜMENİK

Megali İdea'nın bir parçası olan "Ekümenik" ifadesini Pontus Rum çetelerine en fazla şehit veren Trabzon formasına yazmanın "Trabzon Türkiye'ye değil Büyük Yunanistan'a aittir" anlamına geldiği için büyük tepki çekti.

KAYMAKAMLIK AÇIKLAMA YAPTI

Fatih Kaymakamlığı, kaymakamlığına bağlı dini bir kuruluş olarak kabul edilen Fener Rum Patrikhanesinin "ekümeniklik" iddiasının hukuki gerçeklerle bağdaşmadığı ve "ekümenik" sıfatının bulunmadığı belirtildi

Yapılan yazılı açıklamada, "Son zamanlarda Fener Rum Patrikhanesi Patriği Dimitri Bartholomeos'un ve Patrikhanenin zaman zaman 'ekümenik' kavramını kullanması nedeniyle bu açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Yunanistan ile Türkiye arasında 30 Ocak 1923 yılında imzalanan 'Türk ve Rum Ahalinin Mübadelesine Dair Mukavelename'de Patrikhanenin durumu ve statüsü ile ilgili hükme yer verilmediği belirtildi. Açıklamanın devamında, "Bu mukavele ile Türkiye'de yaşayan Rumlarla Yunanistan'da yaşayan Müslüman Türkler yer değiştirmişler, İstanbul ve Bozcaada ile Gökçeada'daki Rumlarla Batı Trakya'daki Müslüman Türkler mübadele dışında bırakılmışlardır. Aynı şekilde, azınlıklar konusunda Türkiye'nin temel hukuki dayanağını oluşturan 24 Temmuz 1923'te imzalanan Lozan Antlaşması'nda da Patrikhâne ile ilgili bir hükme yer verilmemiş, Patrikhanenin İstanbul'da kalması karşılığında mübadele dışı tutulan Rum cemaatinin dini bir kurumu olarak kalacağına, siyasi bir faaliyetinin bulunmayacağına ilişkin katılımcı ülke delegasyonlarının sözlerinin senet olarak kabul edildiği belirtilerek, Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi ile ruhanî meclisinin yetki alanı İstanbul Başpiskoposluğu ile Bozcaada ve Gökçeada bölgesi Rum cemaatinin dini ihtiyaçlarını karşılamakla sınırlı tutulmuştur" ifadelerine yer verildi.

"PATRİKHANE'NİN SİYASİ-YÖNETSEL AÇIDAN 'EKÜMENİK' VASFI BULUNMAMAKTADIR"

Kaymakamlığın açıklamasında Lozan Antlaşmasının azınlıkların korunması başlıklı bölümünde 38 ve 44'üncü maddelerinde gayri müslim Türk vatandaşların statülerinin belirlenmediği dile getirilerek, "Buna göre azınlık statüsüne alınan vatandaşlarımızın dini serbestiyet içerisinde kendi dilleriyle ibadet ve eğitim yapmaları, ayrıca ibadethaneleri ile mezarlıklarını korumaları hususunda gerekli kolaylığın gösterileceği taahhüt edilmiş, Antlaşmanın 45. maddesinde ise Türkiye'nin azınlıklara tanıdığı bu hakları Yunanistan'ın da Batı Trakya'daki Türk azınlığına tanıyacağı taahhüdü yer almıştır. Hülasa Lozan Antlaşmasının müzakereleri sırasında durumu uzun süren tartışmalar sonunda belirginleşen Patrikhane Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşu ile yeni bir statüye dönüştürülmüş bulunmaktadır. Bu durum çerçevesinde Patrikhane, Türkiye'deki Rum azınlığın bir kilisesi olarak sadece dini yetkileri haiz bir kilise niteliğinde Antlaşmanın 'Azınlıkların Korunması' başlıklı çerçevesinde mütalaa edilmesi gereken dini bir kurumdur. Yunanistan'ın uygulamasının tersine, Türkiye'de din görevlilerini kendilerinin seçme özgürlüğü bulunmakla birlikte Patrikhanenin siyasi-yönetsel açıdan 'ekümenik' vasfı bulunmamaktadır" denildi.

 

"FENER RUM PATRİKHANESİ'NİN 'EKÜMENİKLİK' İDDİASI HUKUKİ GERÇEKLERLE BAĞDAŞMAMAKTADIR"

Açıklamada, "Nitekim Rum olmayan diğer Ortodoks kiliselerinin işlerine dönük müdahalesinin yargıya taşınması sonucunda Yargıtay 4. Dairesinin E:2005/10694, K.2007/5603 sayılı kararında: 'Egemen bir devletin kendi topraklarında yaşayan azınlıklara kendi vatandaşlarından farklı bir hukuk uygulayarak çoğunluğa dahi tanımadığı bir takım ayrıcalıkları onlara tanımak suretiyle özel bir statü vermesi, Anayasanın 10. maddesinde gösterilen eşitlik ilkesine açıkça aykırılık oluşturacağından kabul edilemez. Bu nedenle Patrikhanenin ekümenik olduğu iddiasının, yasal bir dayanağı bulunmamaktadır. İstanbul Valiliğinin 6 Aralık 1923 tarih ve 1092 sayılı yazılarından da anlaşılacağı üzere Patrikhanede dini ve ruhani seçimlere katılacak ve seçilecek kişilerin Türk vatandaşı olmaları ve seçim sırasında Türkiye'de görevli bulunmaları gerekmektedir. Bu husus da, Patrikhanenin ekümenik sıfatının bulunmadığının açık bir göstergesidir' şeklinde vurgulanmıştır. Sonuç olarak Lozan antlaşması tutanakları ile yargı kararlarında Fatih Kaymakamlığı'na bağlı dinî bir kuruluş olarak kabul edilen Fener Rum Patrikhanesi'nin 'ekümeniklik' iddiası hukuki gerçeklerle bağdaşmamaktadır" ifadeleri kullanıldı. 

ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 237
  • İslam Sancağı 2 yıl önce Şikayet Et
    Bir tane adam çıkıp orada soramıyor mu Atina'da neden bir tane Cami yapılmasına izin vermiyorsunuz, neden Batı Trakya Müslümanlarına hala zulmediyorsunuz diye.. FETÖ ile bu çakal birbirlerini çok seviyordu bu arada, zaten FETÖ bunların Truva atı.
    Cevapla
  • Misak-ı Milli 2 yıl önce Şikayet Et
    Trabzon Sümela tez zamanda Yatılı Kuran Kursu yapılmalı. Yeter artık bunların şımartıldığı. Atina'da bir tane Cami yok be Camiii.
    Cevapla
  • murat karslıoğlu 1 yıl önce Şikayet Et
    yunanistand a 30 cami var 4 tanesi ibadete açık kalanın yarısı müze yarısı harabe. adamlar önemsemiyor islam tarihini yok sayıyorlar. eğer insan olmak böyle birşeyse sende yap. onlar yapıyor diye sende mi yapacaksın.
    Cevapla
  • Ö¹k⁴k⁵e³şﷻ 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu Formayi yazdiran kim acaba o en önemlisi bence, bir hediye olarak verilmistir belki? belki bunlarin Patrik´i bilmiyordu bile böyle yazi olacagini? Aslini bilmeden yargilamayin insanlari.
    Cevapla
  • Mete Han 2 yıl önce Şikayet Et
    Herhangi bir savaş durumunda ilk müdahale edilecek yerlerin başında patrikhane geliyor.
    Cevapla
  • halil 2 yıl önce Şikayet Et
    nasıl birmemlette yaşıyoruz takım tutuyok taraftar kazanacağız sevdası yuzunden yapmadığımız şiriniklik kalmadı yunan slagonunun ne işi var bu yazıyı o formaya yazdırıpta papaza veren haysiyetsize sormak lazım içinde bazıları gibi yunan sevgisimi depreşti
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yoğun kar bastırdı! Anadolu Otoyolu ulaşıma kapandı! Bakan Uraloğlu'ndan açıklama geldi.
DEM yine Atatürk'e 'işgalci' dedi! CHP ortağına suspus